Ekonomija

Akcije tonu, cene nafte i zlata rastu: Berze nakon izraelskog napada na Iran

Rojters | 19. april 2024 | 08:42
Akcije tonu, cene nafte i zlata rastu: Berze nakon izraelskog napada na Iran
EPA / EFE/JUSTIN LANE

Azijske akcije i prinosi na obveznice potonuli su jutros, dok su valute sigurnih utočišta, zlato i sirova nafta skočili nakon izveštaja da je Izrael napao Iran u kontinuiranoj seriji napada koji su povećali zabrinutost za širi sukob na Bliskom istoku.

Međutim, obim tržišnih poteza je donekle ublažen kako su se pojavili detalji da je izraelski napad bio ograničen, a iranski zvaničnici su negirali da su rakete ispaljene protiv njega.

MSCI-ov najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija opens pao je za 2 odsto, nakon ranijeg pada za čak 2,6 odsto, a fjučersi na američke akcije su pokazali pad od 1 odsto, vraćajući se delom od početnih 1,7 odsto.
Iran je saopštio da je oborio nekoliko dronova i da nije bilo raketnog napada, nakon što su se čule eksplozije u blizini centralnog grada Isfahana, u blizini nekoliko nuklearnih lokacija. Ti reaktori nisu oštećeni, javila je državna televizija.

Strahovi od iranskog odgovora su se smanjili nakon što je izraelska vojska rekla da su sirene upozorenja, koje su se oglasile rano u petak, na severu Izraela lažna uzbuna.

Dugoročni prinosi američkih državnih obveznica su poslednji put pali za 9 baznih poena (bps) na 4,55, nakon što su ranije pali za čak 15 baznih poena. Jen-utočište je ojačao čak 0,7 odsto u odnosu na dolar, ali je poslednji put u porastu za oko 0,3 odsto. Švajcarski franak je bio oko 0,6 odsto viši u odnosu na dolar, umanjujući ranije dobitke od čak 1,2 odsto, prenosi Rojters.

Cena zlata obara rekorde

Zlato je dodalo 0,6 odsto, ali je ranije poraslo za čak 1,7 odsto na 2.417,59 dolara, što ga je zaobišlo prošlonedeljnog maksimuma od 2.431,29 dolara.

"Nedostatak jasnoće o tome šta bi Iran mogao sledeće da uradi će za sada držati investitore nervoznima i nestabilnim na tržištu, u trenutku kada su investitori suočeni sa značajnom neizvesnošću inflacije i kamatnih stopa", rekao je Vasu Menon, generalni direktor investicija strategija u OCBC.

Fjučersi na Brent su porasli za čak 4,2 odsto zbog zabrinutosti da bi snabdevanje na Bliskom istoku moglo biti poremećeno, ali su poslednji put porasli za 2,4 odsto na 89,22 dolara. Iran je treći najveći proizvođač nafte u Organizaciji zemalja izvoznica nafte, prema podacima Rojtersa.

Bitkoin je pao za čak 6,2 odsto na najniži nivo od 59.590,74 dolara za 1-1/2 meseca, pre poslednjeg trgovanja za oko 2,7 odsto niže na 61.842 dolara.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je odmazdu ranije ove nedelje nakon što je Iran lansirao stotine dronova i projektila u direktnom napadu na Izrael bez presedana 13. aprila. Taj napad je bio odgovor na sumnjivi izraelski napad 1. aprila na kompleks iranske ambasade u Siriji u kojem su ubijeni visoki iranski vojni komandanti.

Poznati izvor rekao je da je Izrael unapred obavestio Sjedinjene Države o napadu na Iran.

Tržišta akcija su već bila niža pre naslova na Bliskom istoku, pošto su snažniji američki ekonomski podaci podstakli dodatne zvaničnike Federalnih rezervi da signaliziraju da se ne žure sa snižavanjem kamatnih stopa.

Akcije u sektoru čipova su posebno teško pogođene kako izgledima za dugotrajnu čvrstu monetarnu politiku, tako i razočaranjem investitora. Akcije su pale za čak 6,6 odsto.

 

Tagovi