Ekonomija

Đedović: Srbija će sa Kinezima graditi solarnu elektranu i postrojenje za naftu

Tanjug | 9. maj 2024 | 14:23
Đedović: Srbija će sa Kinezima graditi solarnu elektranu i postrojenje za naftu
TANJUG / NEMANJA JOVANOVIĆ (STF)

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i "Hunan Rich Photovoltaic Science and Technology" za projekat izgradnje fabrike solarnih panela kapaciteta jednog gigavata u Paraćinu, kao i izgradnju solarne elektrane snage 200 megavata.

Memorandum predviđa uspostavljanje saradnje u oblasti obnovljivih izvora energije.

Ministarka Đedović Handanović je potpisala i Okvirni sporazum o projektu izgradnje postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu između Vlade Srbije i "China Energy International Group", kapaciteta do 100.000 barela po danu, a ukupna vrednost ove investicije iznosi 2,4 milijarde evra.

Ministarka je tom prilikom izjavila da je veliko zadovoljstvo što, u okviru posete kineskog predsednika Srbiji, ima priliku da potpiše važne sporazume, kojima će dve zemlje unaprediti saradnju.

"Srbija i Kina su pokazale da čvrsto i iskreno prijateljstvo može da premosti veliku geografsku udaljenost, a naši politički i ekonomski odnosi su podignuti na najviši nivo u istoriji", rekla je Đedović Handanović.

Kako je navela, tome doprinose i dobri lični odnosi dva predsednika.

"Oni su juče potpisali Zajedničku izjavu dve zemlje o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri", rekla je ministarka, dodavši da je Kina bila najveći strani investitori u Srbiji u poslednje tri godine, kao i drugi najveći partner naše zemlje u robnoj razmeni.

"Prvi dokument koji smo potpisali je Okvirni sporazum o projektu izgradnje postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu, koji predviđa izgradnju postrojenja u skladu sa najvećim tehnološkim standardima kapaciteta do 100.000 barela po danu", navela je Đedović Handanović.

Ukupna vrednost ove investicije iznosi 2,4 milijarde evra, a u planu je direktno zapošljavanje 700 ljudi i indirektno angažovanje 2.400 radnika.

"Srbija je već pokrenula projekat izgradnje novog naftovoda između Srbije i Mađarske kojim ćemo osigurati još jedan pravac snabdevanja sirovom naftom, a izgradnja postrojenja u Smederevu doprineće smanjenju energetske zavisnosti i povećanju našeg BDP-a", poručila je Đedović Handanović.

Potpisanim Memorandumom Vlada Srbije planira da podrži otvaranje fabrike solarnih panela, kapaciteta od jednog gigavata u Paraćinu, kao i izgradnju solarne elektrane snage 200 megavata.

"Ovo su direktne investicije stranih kompanija u našu zemlju. Planira se da tokom tri godine u pogon za proizvodnju solarnih panela bude uloženo oko 30 miliona evra i zaposleno oko 180 radnika, a dodatno ova kompanija (China Energy International Group) uložiće 280 miliona evra u izgradnju solarne elektrane", rekla je ministarka.

Ona je navela da je Kina lider u ulaganju u obnovljive izvore energije, kao i da je samo u prošloj godini dodala novih 217 gigavata solarnih elektrana. "To je onoliko koliko su sve ostale zemlje sveta ukupno dodale", naglasila je Đedović Handanović.

Ona je istakala da sada imamo mogućnost da kineske kompanije budu naši značajni partneri u obnovljivim izvorima energije, ali i u novim energentima kao što je proizvodnja vodonika.

"Prošle godine smo potpisali Memorandum sa kineskom kompanijom Shanghai Fengling Renewables o izgradnji postrojenja u okolini Bora ukupnog kapaciteta dva gigavata (1.500 MW vetroelektrana i 500 MW solarne elektrane), koji podrazumeva i izgradnju za proizvodnju zelenog vodonika u Srbiji, godišnjeg kapaciteta oko 30.000 tona", rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je navela da su u prethodnoj godini ostvareni značajni rezultati u oblasti rudarstva i energetike.

"U finalnoj fazi je testiranje i puštanje u rad novog termo bloka Kostolac B3, a Ziđin je investirao više od 2,5 milijarde evra u rudarsku proizvodnju. Rekonstruisana je topionica bakra kojom je povećana proizodnja katodnog bakra dva i po puta, a Srbija se svrstala u sam vrh u proizvodnji bakra u Evropi", istakla je Đedović Handanović.

Kako je navela, Ziđin Koper je uložio i blizu 240 miliona dolara u unapređenje zaštite životne sredine zahvaljujući čemu je broj dana sa prekoračenjem granične vrednosti emisije ugljen-dioksida u Boru smanjen sa 156 dana u 2014. godini na nula dana u 2023.

"Verujem da današnji sporazumi otvaraju novo poglavlje u srpsko-kineskoj saradnji i da ćemo o novim projektima koji su ispred nas, za nekoliko godina govoriti na isti način i sa istim ponosom, kao što govorimo o uspešnim investicijama koje su realizovane u prethodnim godinama", zaključila je ministarka.

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming izrazio je zahvalnost za srdačan doček kineskog predsednika Si Đinpinga, istakavši da su dvojica predsednika postigla konsenzus o zajedničkoj saradnji.

"Sledeći zadatak između naše dve zemlje je da realizujemo projekte koje smo potpisali. Problem energetike i tranzicije energije je veoma važna oblast buduće saradnje Srbije i Kine", istakao je ambasador. Kako je naveo, saradnja u oblasti čiste energije već je ostvarila uspeh. "Kineske investicije u oblasti vetroparka i i solarnih panela doneće Srbiji više čiste energije", poručio je Li Ming.

Događaju su prisustvovali i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju i saradnju sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom Tomislav Nikolić, predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević, gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović i predstavnici kineskih kompanija.