Kultura

Šest decenija dobrog filma: Za godišnjicu DKC i novi međunarodni Festivala nesnimljenih filmova

S. B. | 20. oktobar 2023 | 12:41
Šest decenija dobrog filma: Za godišnjicu DKC i novi međunarodni Festivala nesnimljenih filmova
PROMO / DKC

Povodom obeležavanja 60 godina rada Dvorane Kulturnog centra Beograda, od 19. do 22. oktobra, biće priređen niz posebnih programa, među kojima je i pokretanje novog međunarodnog Festivala nesnimljenih filmova.

Tokom šest decenija, DKC je postao poznat kao bioskop kvalitetnog, umetničkog filma, ali i omiljeno mesto okupljanja ljubitelja sedme umetnosti i filmskih stvaralaca. Pored bezbroj srpskih i jugoslovenskih filmskih autora svih generacija, holivudska zvezda Bert Lankaster, francuska diva Sofi Marso, čuveni poljsko-francuski autor Andžej Žulavski, kontroverzni argentinski reditelj Gaspar Noe, kultni američki avangardni autor Pol Morisi... samo su neki od poznatih filmskih stvaralaca čiji se razgovori sa beogradskom publikom još pamte.

Prva i višedecenijska urednica filmske redakcije Marija Marinčić Majdak ostavila je legat, a s filmskim kritičarem lista Politika Milutinom Čolićem birala reviju najgledanijih i najboljih filmova prikazanih u prethodnoj godini, koja je podstakla osnivanje Festa. Savremeni koncept DKC-a u 21. veku postavio je filmski kritičar Nebojša Popović, fokusirajući se pre svega na umetnički i autorski film.

U DKC-u su pokrenuti i u njemu se održavaju međunarodni filmski festivali kao što su Španski metar, GoetheFest, i birane revije nacionalnih kinematografija poput finskog, austrijskog, izraelskog, rumunskog, iranskog dokumentarnog filma, japansko-srpskog filma… U bioskopu se redovno održavaju i najveći filmski festivali u Srbiji – Fest i Beldoks. DKC je od 2006. član evropske mreže bioskopa Europa Cinemas.

Takođe, u saradnji sa još devet osnivača iz oblasti filmske umetnosti, KCB je formirao godišnju nagradu „Nebojša Popović“, za promociju i kritičko promišljanje filmske umetnosti i kulture. Urednik filmskog programa od 2015. bio je Stefan Arsenijević, danas je Ivan Aranđelović. Izložbom Grlom u jagode – 40 godina TV serije Srđana Karanovića, u foajeu DKC-a 2016. godine otvorena je Filmska galerija, koja funkcioniše do danas.