Lični stav

Aleksandar Timofejev: Kombi - nacija

Aleksandar Timofejev | 27. mart 2024 | 17:00
Aleksandar Timofejev: Kombi - nacija
NIN / Mitar Mitrović

Kombinacija, šema, muljanje, štela... Toliko reči za jednu ružnu, zabranjenu, ali odvajkada u ovoj zemlji tako omiljenu stvar - prevaru. Gledamo to svakog dana od kolevke pa do groba. Od najlepšeg đačkog doba definitivno, ali nisu deca tema ove priče.

Mada u stvari i jesu, jer kad ih od malih nogu naučiš kako se sve može na muvku, nema te sile koja će im taj kod promeniti kad odrastu. Pa onda kako da gledamo sve to što odjekuje okolo. Ko je kako završio kombinaciju. S kim i kome? Čak i da nije. Procurilo je odnekud, udri, nema veze, sutra ćemo da se vadimo da nismo mislili baš tako. A možda i nismo, ali svejedno. 

Nego meni kao pasioniranom ljubitelju alternativnih, sleng reči u srpskom jeziku ne bi mogla da promakne još jedna, veoma zanimljiva reč za kombinaciju, a to je šibicarenje. U izvornom značenju gotovo ljupka jednostavna ulična igra za varanje naivnih prolaznika. Na zemlji su tri kutije šibica i jedna kuglica.

Onaj što pokriva kuglicu, po pravilu okružen „svojom“ ekipom koja pravi galamu oko toga gde je kuglica, mami prolaznike, naizgled jasno im pokazujući ispod koje kutije šibica je kuglica, a kada oni ulože novac ne bi li dobili duplo, vešto kuglicu sakriva u šaku i podvlači je pod drugu kutiju. Jednostavna glupost do genijalnosti prevare.

Dok se čemerni prolaznik osvesti i shvati da je ispao budala, igra ide dalje. Davno nisam video da neko radi ovu prevaru, a godinama sam gledao svakodnevno, posebno oko autobuske i železničke stanice, kako varaju putnike koje netom zaslepe svetlosti velegrada dok se još ne osveste. Jedan prijatelj koji nema mnogo tajni u svetu kombinacija fenomenološki me je prosvetlio kako se u reči „šibicarenje“ u stvari krije suština svega što su kombinacije. Zaista je tako. Jednostavno i glupo taman toliko da uvek upali.

Dodao mi je još da postoji i igra koja je kraljica šibicarenja. A to je kada se umesto kutije šibica i kuglica igra sa malim mačetom i kutijama od cipela. Pitanje tu onda ne glasi: „Ispod koje šibice je kuglica?“, nego: „Ispod koje kutije od cipela je mače?“. Nikada nisam uživo video ovu igru, teško mi je i da zamislim kako bi ta prevara izgledala.

Ali, kad neko pomene Trampovog zeta i zgrade Generalštaba, nekako mi se samo nameće – nije to gde je kuglica, to je gde je mače?!