Svet

Moda, skupi automobili i kalifat: Ko su nemački "pop islamisti" i zašto su opasni

NIN | 27. april 2024 | 17:52
Moda, skupi automobili i kalifat: Ko su nemački "pop islamisti" i zašto su opasni
PROFIMEDIA / Hanno Bode / imago stock&people / Profimedia

Nemački obaveštajci nadgledaju ekstremu organizaciju koju predvodi Rahim Boateng, poznat po protivljenju Izraelu i kao zagovornik formiranja islamskog kafilata. Zahvaljujući svojoj popularnosti na društvenim mrežama, privukao je na hiljade pratilaca ne samo iz islamskog sveta, piše izraelski Ynet.

Grupa “Muslim Interaktiv” izaziva uznemirenje u Hamburgu u Nemačkoj, sastancima na kojima pozivaju na kalifat, diktaturu baziranu na šerijatu. Njihov vođa je student iz Hamburga Rahem Boateng.

Dvadesetpetogodišnji student iz Hamburga smatra se intelektualnim vođom radikalne, ali ne i zabranjene grupe "Muslim Interaktiv", prenosi nemački Fokus. Prema pisanju Bilda, istražitelji njegove sledbenike nazivaju i „pop islamistima“ pošto „nose moderne dukserice, voze sportske automobile, dobro su obučeni i usmereni su na hip-hop kulturu“, kako za Bild kaže stručnjak za islamizam Eren Guverčin.

Promoteri militante organizacije koja je za kalifat

Smatra se da grupa „Muslim Interaktiv“ prikriveno zastupa stavove islamističke organizacije „Hizb-at-Tahrir“. Hamburška kancelarija za zaštitu ustava opisuje „Muslim Interaktiv” kao jednu od nekoliko promotivnih organizacija stranke „Hizb-at-Tahrir” (HuT), koja je u Nemačkoj zabranjena od 2003. godine.

Hizb at tahrir (Partija oslobođenja), nastala je još pedesetih godina i njena osnovna ideologija je panislamizam, osnivanje islamskog kalifata zasnovanog na šerijatu. Oni svet vide kao neprekidnu borbu između islama i "nevernika", a moderni sistem zasnovan na državama kao napad na islam. Za njih je džihad, sveti rat, najvažniji zadatak, sve dok se "svi nevernici ne podrede islamu". Oni nisu zabranjeni samo u Nemačkoj, već i u Pakistanu, Kini, Bangladešu, Velikoj Britaniji, Rusiji, Turskoj, velikom broju arapskih država... Pokret je nastao među Palestincima, a trenutno ga predvodi palestinski šerijatski pravnik i pisac Ata Abu Rašta.

EPA / EPA/MOHAMMED SABER
EPA / EPA/MOHAMMED SABER

Ovaj pokret jedan je od pokretača Sirijske revolucije, čiji cilj su, između ostalog, bili i smena Asadovog režima, ali i osnivanje islamskog kalifata. Na njihovoj meti nisu samo neislamske države, već i mnoge islamske, poput Saudijske Arabije ili Irana, koje smatraju "agentima nemuslimanskog sveta". Prema učenju ovog pokreta, u kalifat bi trebalo da uđu sve islamske zemlje, ali ne samo one, već i mnoge druge, poput delova Kine, Rusije, Indije, Španije, Italije, pa čak i Srbija, Hrvatska, Rumunija, Bugarska, Grčka... Jednom rečju, svi delovi sveta kojima je islam na ovaj ili onaj način nekada vladao.

Snažno se protive postojanju države Izrael, a SAD smatraju "vođom nevernika", i smatraju demokratiju, ljudska prava i kapitalizam neprihvatljivim. Iako se smatraju militantnim, ne bave se nasiljem, ali ideološki podržavaju terorističke organizacije, kakva je na primer Al Kaida. Međutim, zabeleženi su incidenti u kojima su pripadnici ove organizacije hapšeni zbog pripremanja ubistva izraelskog ambasadora i podmetanja bombi (Velika Britanija), održavanja bliskih veza sa teroristima (Nemačka), posedovanja eksploziva i oružja (Rusija), pokušaja državnog udara (Egipat), pravljenja spiskova Jevreja za odstrel (Danska)...

Pojedini mediji čak su tvrdili da su nekadašnji lideri Al Kaide Abu Musab Al Zarkavi i Kalid Šeik Mohamed, prema obaveštajnim izvorima, nekada pripadali Hizb at tahriru.

Nisu zabranjeni, ali su za brigu

Rahem Boateng kaže da je prešao u islam 2015. i glavno je lice pokreta. Kao „islamski aktivista“ on na Jutjubu širi svoj pogled na svet i svojim pratiocima na instagramu objašnjava važnost islamskih praznika.

Prema rečima Torstena Fosa, šefa Savezne kancelarije za zaštitu ustava u Hamburgu, „Muslim Interaktiv“ koristi upravo ove verske datume da dopre do što većeg broja muslimana, a prekid posta se zatim koristi za raspirivanje mržnje protiv Izraela. Međutim, policija ne može da spreči sastanke grupe „Muslim Interaktiv“

Policija ne može da spreči sastanke islamista jer grupa nije zabranjena – čak iako je Kazim Abaci, portparol za pitanja migracione politike partije SPD, nedavno upozorio u razgovoru za Hamburger Morgenpost da „tajna okupljanja” pokazuju „da su pored desničarskih ekstremista, islamisti stvarna pretnja našoj slobodi i našem mirnom suživotu“.

Boateng, koji je samoproklamovani propovednik, interpretira Kuran na veoma zanimljiv i moderan način, pogađajući svoju ciljnu grupu, mlade, ali ne samo muslimane, piše Frankfurter rundšau.

"On objašnjava zašto je važan post tokom Ramazana, ali i zašto treba izbegavati slavljenje Noći veštica, Božića ili rođendana. Iznad svega, neprestano ponavlja da su muslimani na svetu, ali posebno u Nemačkoj i Izraelu, žrtve represije, kažnjavanja i pretnji", navodi nemački list.

Propovedi preko modernih platformi

On koristi moderne platforme, poput Instagrama ili Tiktoka, na kojima tvrdi da je u toku "sukob civilizacija", predstavljajući Zapad kao inferioran, korumpiran i razvratan, tvrdeći da budućnost pripada islamu.

Fridhelm Hartvig iz Centra za istraživanje primenjene deradikalizacije u Berlinu, koji vodi projekat "Periferija religioznog ekstremizma" za nemačku Federalnu agenciju građanske edukacije, upozorava da mnogi slični nastupi na društvenim mrežama u vezi sa islamom promovišu način mišljenja koji potiče iz džihadističke sfere.

"Potraga za informacijama o islamu gotovo automatski završava na islamističkim kanalima i profilima i dalje je slično usmeravana zahvaljujući algoritmima preporuke", objašnjava Hartvig.

U njegovoj studiji se upozorava da se na taj način mladim ljudima nudi interpretacija islama koja poziva na odvajanje od društva i kreiranje svojevrsne kontrakulture.

"Propagandna bitka besni na društvenim mrežama, posebno posle napada Hamasa na Izrael u oktobru. Broj islamističkih snimaka na društvenim mrežama raste, objašnjavaju eksperti i upozoravaju da pojedini influenseri na društvenim mrežama hrane islamizam mešajući teme kao što su seks, stilovi oblačenja i sukob na Bliskom istoku", piše Frankfurter rundšau.