Magazin

Netfliksova serija o Aleksandru Velikom razbesnela grčku ministarku zbog scene istopolne ljubavi

Gardijan | 22. februar 2024 | 12:13
Netfliksova serija o Aleksandru Velikom razbesnela grčku ministarku zbog scene istopolne ljubavi
PROMO / netflix.com

Grčka ministarka kulture Lina Mendoni kritikovala je novi Netfliksov dokumentarac i dramu o Aleksandru Velikom, rekavši kako je u pitanju „fikcija izuzetno lošeg kvaliteta“ i „loš sadržaj sa netačnim istorijskim činjenicama“.

Mendonine kritike tiču se i besa zbog prikaza romantičnog odnosa kakav je imao Aleksandar Veliki i njegov prijatelj Hefestion.

Grčki dnevni list Elfteros Tajpos (Eleftheros Typos) pisao je o novoj seriji na Netfliksu i objasnio tamošnjim čitaocima da se u njoj „prevrće istina“.

Isto tako, list krivi film „Aleksandar“ iz 2004. godine, koji se takođe bavi životom starogrčkog kralja i u kojoj jednu od uloga tumači glumica Anđelina Džoli, za započinjanje „propagandne kampanje o homoseksualcu Aleksandru“.

Serija „puna istorijski netačnih stvari"

Upitana u grčkom parlamentu o seriji, ministarka kulture Grčke je rekla da je „puna istorijski netačnih stvari, pokazuje rediteljevu nemarnost i siromašan scenario“.

„U istorijskim izvorima se ne pominje da to (odnos između kralja i prijatelja) ide izvan granica prijateljstva, kako ih je definisao Aristotel. Ali znaćete da je koncept ljubavi u antici širok i višedimenzionalan. Ne možemo tumačiti ni ponašanje osoba koje su živele pre 2.300 godina po našim vlastitim načelima, vlastitim normama i pretpostavkama. Aleksandru Velikom, tokom 2.300 godina, nikada nije bila potrebna, niti mu je potrebna sada, intervencija bilo kakvog neželjenog zaštitnika njegovog istorijskog pamćenja ili, još više, njegove ličnosti i moralnog položaja“, rekla je Mendoni.

Upitana da li će Grčka preduzeti određene mere povodom serije, ministarka kulture odgovorila je da bi takav potez bio neustavan, s obzirom na to da grčki ustav štiti slobodu izražavanja još od 19. veka.

„Ministarstvo kulture ne vrši cenzuru, ne sprovodi radnje koje rezultiraju gonjenjem ili zabranom, ne manipuliše, ne ograničava, ne kontroliše širenje informacija i ideja ni preventivno ni represivno. Inspiracija umetnika, lična interpretacija i prosuđivanje pojedinaca, očigledno, ne mogu biti podvrgnuti regulatornom režimu i kontroli, niti se njime mogu baviti sudovi ili uvlačiti u njih. Umesto toga, to procenjuje i prosuđuje svako od nas, međunarodna zajednica. Ovako se ocenjuje i Netfliks“, rekla je grčka ministarka kulture Lina Mendoni.

PROMO / netflix.com
PROMO / netflix.com

"Bilo je samo seksualnosti“

Priroda odnosa između kralja Aleksandra Makedonskog i njegovog generala je nešto o čemu se dugo polemisalo. Međutim, ono o čemu se ne raspravlja jeste da su Aleksandar i Hefestion bili bliski prijatelji od detinjstva, a njihovi savremenici su ih često upoređivali sa Ahilom i Patroklom.

„Istopolni odnosi bili su poprilično uobičajeni u celom grčkom svetu. Grci nisu imali reč za homoseksualnost ili gej osobe. To jednostavno nije bilo u njihovom vokabularu. Bilo je samo seksualnosti“, rekao je Lojd Levejin-Džouns, velški profesor drevne istorije sa Univerziteta u Kardifu.

Kontroverza povodom serije je slična onoj kakva se dogodila u Egiptu prošle godine, kada je tamošnje ministarstvo antikviteta objavilo podužu izjavu u kojoj kritikuje Netfliksovu odluku da crnu glumicu postavi kao Kleopatru u dramsko-dokumentarnom filmu „Kraljica Kleopatra“.

Tagovi