Magazin

Slikar zvao Muzej u Parizu: Dobar dan, to što visi nije moje slika

Arhiva NIN-a | 24. april 2024 | 14:08
Slikar zvao Muzej u Parizu: Dobar dan, to što visi nije moje slika
PROFIMEDIA / Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet

U Muzeju moderne umetnosti u Parizu od 1949. godine visila je slika za koju se mislilo da je njen autor Đorđo Kiriko, a onda je on progovorio i rekao da su u pitanju kopije. Ipak, javnost i likovni kritičari bili su sumnjičavi da li umetnik govori istinu ili ne, jer se do tada odrekao nekoliko svojih slika.

Tekst NIN-a iz 1955. godine prenosimo u celosti.

Italijanski slikar Đorđo de Kirko odriče se svojih slika

Poznati italijanski umetnik, otac nadrealističkog pravca u slikarstvu Đorđo de Kiriko doveo je nedavno u neobičan položaj upravnika čuvenog pariskog Muzeja modernih umetnosti i zbunio je najveće slikarske eksperte francuskog glavnog grada. U pismu upućenom italijanskom listu „Tempo“ on tvrdi da slika „Kompozicija“, koja se nalazi u Muzeju moderne umetnosti, nije njegova i da predstavlja falsifikat. Slika se nalazi izložena još od 1949. godine, kada je kupljena na carinarnici među zaplenjenom robom. Za proteklih pet godina niko, pa ni njen autor, nije posumnjao u verodostojnost porekla slike. Da bi položaj bio još neobičniji najčuveniji eksperti Pariza tvrde da je slika zaista delo Kirikove kičice.

Tako je došlo do paradoksalne situacije. Kome verovati: autoru ili najpoznatijim umetničkim stručnjacima? Upravnik Muzeja je ipak smatrao da je autor merodavniji i naredno je da se slika skine sa zida. Zanimljivo je da se Kiriko dosada odrekao nekoliko slika za koje svi tvrde da su njegove. Verovatno da je razlog takvog njegovog stava prema sopstvenim delima u tome što ona pripadaju ranom periodu njegovog nadrealističkog pravca, koga se danas odriče.

NIN / Aleksa Anđelić
NIN / Aleksa Anđelić