Magazin

Nevreme koje je čupalo stabla u Hrvatskoj ide ka Srbiji, u Zagorju pada sneg

Tanjug, Jutarnji list, Index.hr | 16. april 2024 | 15:47
Nevreme koje je čupalo stabla u Hrvatskoj ide ka Srbiji, u Zagorju pada sneg
TANJUG / AP / Tanjug

Nevreme koje širom regiona već pravi značajnu štetu ide ka Srbiji i donosi naglo zahlađenje na koje se meteorolozi upozoravali.

Balkan se nalazi na udaru silovitog hladnog fronta koji je delovima Hrvatske doneo sneg, a meteoalarm je uključen na celom području susedne zemlje dok snažni vetrovi čupaju stabla iz korena. Olujno nevreme je i u Sloveniji donelo sneg u proleće, a jaki vetrovi praćeni su gradom.

Razlika u maksimalnoj dnevnoj temperaturi između ponedeljka i srede biće više od 20 stepeni Celzijusovih, a prema trenutnim izgledima vremena, ovo hladno vreme trajaće do kraja sledeće sedmice, a zatim će se vreme vratiti na očekivani aprilski prosek.

Republički hidtrometeorološki zavodi (RHMZ) najavio je da će danas u toku dana doći do promene vremena. Visoke temperature, koje su nas pratile prethodnih dana, zameniće vetrovito vreme i postepeno povećanje oblačnosti.

Zavejani delovi Hrvatske

 

 

U Zagrebu je već oblačno i duva snažan vetar. Meteorološki sajt "AccuWeather" navodi da su naleti vetra u Zagrebu trenutno 46 kilometara na sat.

 

Na Žitnjaku je stablo palo na parkirani automobil. Kako su za hrvatski portal 24sata rekli zagrebački vatrogasci, do podneva su imali već dva uklanjanja stabala. Stanovnike Donjeg Macelja, na granici između Hrvatske i Slovenije, iznenadio je danas snežni pokrivač, nakon što je prethodnog dana bilo gotovo 30 stepeni Celzijusa.

Grad i sneg i u Sloveniji

U Sloveniji je na snazi upozorenje zbog jakog vetra.

Temperatura je naglo pala za više od deset stepeni. Duva jak vetar, a počinju i padavine koje idu ka zapadnom delu zemlje.

 

 

“U pojasu od Gorenjske do Koruške očekuje se od 30 do 60 milimetara padavina. U višim predelima, iznad oko 800 metara, može pasti oko 20 centimetara snega”, objavila je Agencija za okoliš Republike Slovenije (Arso).

Sneg je već zabelio Ljubelj, Korensko sedlo i Roglu, što se vidi i na veb kamerama. Sitne pahulje snega već padaju i u Štajerskoj, i to na nadmorskoj visini ispod 500 metara.