Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   15.07.2020. 08:32
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
ЈЕЗИК
Залутао у упутству

Верујем да је сваком власнику телевизора познато оно упозорење које, после сваке рекламе за лек, спикери читају митраљеском брзином, очигледно зато да би се уштедело на времену и новцу: „Преупотребедетаљнопроучитиупутство оиндикацијамамерамаопрезаинежељенимреакцијаманалекпосаветујтесесалекаромилифармацеутом“ и тако даље.

Ја се тог савета држим, и увек пажљиво прочитам упутство за лек. Пре неколико дана, после краћег боравка у болници, изашао сам са отпусном листом на којој су били набројани лекови које сам дотле узимао и које треба још да узимам у одређеним дозама. Приметио сам да међу њима нема једног лека за смирење који је раније био на списку, а да је додат нови лек – ривотрил. Купио сам тај лек у апотеци и одмах извадио упутство, да бих видео да ли је ривотрил замена за седатив или нешто ново. У целом упутству, узгред речено, име лека писано је с великим почетним Р, што је у супротности са тачком 71 Правописа. Ипак, правопис је споредна ствар кад је у питању лечење. Мени је био важан одељак упутства бр. 1, под насловом „Шта је лек Ривотрил и чему је намењен“, а у њему пише: „Ривотрил садржи активну супстанцу клоназепам, која припада групи лекова који се називају бензодиазепини.“ (Исправно по правопису било би бензодијазепини.)

Даље: „Ривотрил се употребљава за лечење епилепсије код одојчади, деце и одраслих. Смањује број конвулзија (епилептични напади), а конвулзије које имате ће бити мање озбиљне. Ривотрил је намењен за лечење свих облика и епилептичких напада код одојчади, деце и одраслих, укључујући атипичне апсанс нападе; примарних или секундарно генерализованих (grand mal) напада; тоничних или клоничних напада; једноставних или комплексних парцијалних (фокалних) напада; различитих облика миоклоничних напада, миоклонуса и удружених абнормалних покрета.“ Тиме се завршава одељак 1.

Ја никада нисам имао епилепсију нити било који од наведених симптома, па ми је остало нејасно зашто ми је преписан нови лек. Данас, кад се увелико говори о потреби да се српски уведе међу наставне предмете на свим факултетима, можда би ово моје болесничко искуство могло послужити као доказ да би будући лекари, фармацеути и сви други научници морали научити вештину да своја високостручна знања обичним језиком пренесу широким масама којима су она, у крајњој линији, намењена.Иван Клајн


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Ана Брнабић, премијерка

Данас могу да кажем да волим и поштујем ову странку и да се надам да ће ме прихватити као свој део

Прочитајте све мисли
bg