Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   15.07.2020. 07:48
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
ЈЕЗИК
Три чудна глагола

Ујезичком врту, цвеће су речи. Цвеће расте и множи се из дана у дан, али често изникне и нешто што личи на коров. Баштован, то јест језикословац, хтео би да одстрани коров, а многи му кажу да је пуриста, застарелих погледа, да не схвата развој језика. Незгода је што нормативни лингвисти по правилу нису млади и не познају омладински жаргон.

Са Блицовог портала један навијач „Звезде“ ми шаље следећи наслов и поднаслов: „ДЕГЕНЕК НОВИНАРИМА: НЕМОЈТЕ ДА НАС ’КАНАЛИТЕ’ ЈЕР НИ МИ НЕ ’КАНАЛИМО’ ВАС! Никоме не прија да прочита како не заслужује да носи дрес Звезде!“ Млађи пријатељи ми кажу да „каналити“ буквално значи гурати у канал, то јест презирати, одбацивати и слично.

Академик Иван Јевтић, наш познати композитор, возио је ауто по Београду. На почетку једног пута који води ка Сави видео је знак забране вожње, низ постројених бицикала и таблу с натписом: „ПАРКИРАЈ – БИЦИКЛИРАЈ!“ Овај други глагол га је запањио. Ако је вожња бициклом „бициклирање“, хоћемо ли ускоро и да аутобусирамо, тротинетирамо, до Аде да „чамцирамо“, по Сави да „бродирамо“, а до Новог Сада да „возирамо“ (дозвољавајући Хрватима да „влакирају“)?

Глагол „запратити“ забележен је у шестотомнику Матице српске из 1967. с тешко разумљивом дефиницијом „спратити, затворити“, коју не разјашњава ни цитат из једног хрватског писца из 19. века, „...па сад рају у барјаке свија и ево нас у град запратио“, нити уз то додати поморски израз запратити једра ’окренути једра према ветру’.

У новијем шестотомнику запратити је објашњено као „упутити, отпратити, послати некуд: запратити преко поља, запратити овце у тор“. У данашњем жаргону, опет, чини се да је исти глагол добио значење „почети пратити, упознати се с ким или чим“. О новом „Партизановом“ кошаркашу Парахоуском, чијим смо се презименом бавили на овом месту у броју 3587, у једном листу објављен је чланак под насловом „ЗАПРАТИО ПАРТИЗАН, ТО ЈЕ ТО!“. Најзанимљивије од свега је што се најновији циклус концерата Београдске филхармоније зове „Запрати Бетовена“. Било би заиста незгодно да прву реч неко схвати као инфинитив глагола запрати, заперем, из чега би се могло закључити да се чика Лудвиг (као што је познато, живео је стар, сам и болестан у Бечу) онередио, па му сад треба опрати доње делове тела.Иван Клајн


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Владимир Ђукановић, посланик СНС, о преговорима опозиције и власти

Све је екстра, дишемо као један. Нисам очекивао да ће бити овако позитивно. Човек да пожели овакве састанке.

Прочитајте све мисли
bg