Arhiva

Nema odmora dok traje obnova – Vlade

Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 27. jul 2016 | 20:50
Nema odmora dok traje obnova – Vlade


Miris šišarki i borova, pljuskanje talasa, koktelčić sa kišobrančićem, i neka letnja lagana muzika. Jednom rečju, letnji odmor, pauza od posla, punjenje baterija. Sve su to stvari koje potencijalni ministri, saradnici, asistenti, savetnici i ostala sitna boranija povezana sa budućom vladom Srbije neće iskusiti ovog leta. Postojala je šansa, onomad negde nakon izbora, kada je izgledalo da je vlada već formirana, da se ode na to more, ali sada jok.

Jer nasnagu je stupila, kao u Parovima, svojevrsna zabrana odlaska. Nema odmora dok se ne utvrdi ko, kada, kako, zašto i najbitnije od svega - da li, ulazi u vladu, ako vlade uopšte i bude. Onaj ko se usudi da makar i pomisli na letovanje automatski otpada sa spiska mogućih kandidata za saučestvovanje u budućoj vladi, a kamoli ako stvarno ode na letovanje. Pa taj i takav bolje da se i ne vraća sa odmora, za takve mesta neće biti ne samo u ovoj nego i u onoj tamo vladi. Nek uđe u vladu na odmoru, takozvanu vladu u senci, ako je tako pametan.

Mislite sigurno sada, jadni ovi mandatarovi drugari, mi građani barem imamo izbor da li ćemo na letovanje ili nećemo. Drugo je to što nemamo para, to nema veze sad sa ovim. Ali ovi ministri i savetnici i saradnici u nastajanju, oni čak ni taj izbor nemaju!
E, pa, stanite malo pre nego što počnete da sažaljevate, i razmislite.

Da li ste ikada videli umornog ministra? Ili, da li ste videli ministra koji makar deluje umorno? Da li ste videli nekad saradnika ili savetnika ili provladinog političkog analitičara koji ne obavlja svoj zadatak srećno, zadovoljno, jednom rečju odmorno i orno dok na televiziji ne saopštava ono što ima da saopšti? Naravno da niste. To je i logično, jer svako od njih radi posao svojih snova. Nije toliko bitno koji je konkretno posao u pitanju, ako nakon titule ide fraza pri vladi, onda je to posao snova i tačka. Redovna plata je njihov miris šišarki, moć nad podređenima, to jest nama, njihovo je pljuskanje talasa, sloboda da se prave razne šeme i kombinacije njihov koktelčić sa kišobranom, nikakva odgovornost osim prema Šefu je njihova lagana letnja muzika. Mi smo njihov odmor! Vladajući nama oni pune baterije, i spremno dočekuju novi radni dan. Tako je to kad radiš posao koji voliš.

Jedini period kada nisu na odmoru je zapravo ovaj - kad strepe da li će i kada postati deo vlasti. U isto vreme, ovaj bezvlasni period je i nama jedina prilika da se malo odmorimo, ako već ne idemo nigde. Kad se vlada formira, tu je kraj našeg odmora i početak njihovog.
Zato uživajmo dok traje! Napunimo baterije saznanjem da će još neko vreme biti zabrinuti, nespokojni i anksiozni - da li će i kada će moći da uzmu još jedan aranžman ol inkluziv vlasti.