Politika

Diplomatske tenzije nakon Vučićeve izjave o Slovencima, otpravnik poslova Ambasade Srbije pozvan na razgovor

Agencije, NIN | 24. april 2024 | 18:45
Diplomatske tenzije nakon Vučićeve izjave o Slovencima, otpravnik poslova Ambasade Srbije pozvan na razgovor
TANJUG / TANJUG VIDEO

Izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je, na marginama Sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, rekao da se "ne zna ko je odvratniji, Slovenci ili neko drugi" izazvala niz negativnih diplomatskih reakcija iz Slovenije, a Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje pozvalo je otpravnika poslova Ambasade Srbije u Ljubljani na razgovor. Reagovao je i slovenački premijer Robert Golob koji je rekao da takve izjave ne pripadaju predsednicima država, a još manje prijateljskim odnosima slovenačkog i srpskog naroda.

Vučić je, naime, u utorak rekao da je Srbija upala u zamku koju su joj postavili SAD, Švajcarska i Slovenija.

„Kad je kasnila sednica Saveta bezbednosti, pitao sam se o čemu se radi, ali onda smo shvatili da su se to dogovorili s Amerikancima, Slovencima i Švajcarcima. Ne zna se ko je odvratniji, Slovenci ili neko drugi“, rekao je Vučić.

On je u sredu u Njujorku, međutim, izneo i da nije želeo da uvredi narod Slovenije i da o njima misli sve najbolje, ali da njihovim političarima nema nameru da se izvinjava jer, kako je rekao, vode "odvratnu politiku".

"Ja sam rekao da su Slovenci bili odvratni, misleći na sednicu Saveta bezbednosti. To je bila tema i svakome je bilo jasno da se odnosi na pojedinca i odnosi se na njihovu politiku. Svakako da to nije rečnik koji bi trebalo koristiti, ali sam ljudski rekao šta mislim o njihovoj politici", rekao je Vučić u obraćanju novinarima. 

Dodao je da o Slovencima kao narodu misli sve najbolje i da ima mnogo prijatelja i rodbine u Sloveniji.

"Ako sam bilo koga uvredio, želim da se izvinim celokupnoj javnosti Slovenije i da istovremeno kažem da neću da se izvinjavam slovenačkim političarima, jer vode odvratnu politiku prema Srbiji i srpskom narodu", rekao je Vučić.

Dodao je da je njegova izjava izvučena iz konteksta i takva ocenjena kao nešto "strašno", ali da narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije nije ocenjeno kao "strašno".

"Nije strašno što sponzorišu rezoluciju o Srebrenici protiv našeg naroda, a da nas prethodno ni ne konsultuju, ne obaveste, ne pitaju. Koristim priliku i da pozovem (premijera Slovenije) Roberta Goloba i predsednicu (Slovenije Natašu) Pirc Musar u Beograd i Srbiju. Svakako je potrebno još jedan put da se izvinim, da ukažem na to da svakako nisam mislio na Slovence, ali da im u lice kažem šta mislim sve o njihovoj lošoj politici prema Srbiji i srpskom narodu", zaključio je Vučić.

Golob: Nedostojno

Golob je povodom Vučićeve izjave rekao da su reči nedostojne su dosegnutog nivoa odnosa dve države.

"Slovenija obavlja svoj posao u Generalnoj skupštini UN-a i iskreno se zalaže za mir i pomirenje među narodima, stoga je najmanje što možemo očekivati od predsednika prijateljske Srbije, koji je inače redovan gost u našoj zemlji“, navedeno je iz kabineta premijera Goloba.

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije pozvalo je na razgovor otpravnika poslova u ambasade Srbije u Ljubljani.

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Slovenije Tanja Fajon reči srpskog predsednika Aleksandra Vučića nazvala je uvredljivim i neprihvatljivim, zbog čega su odlučili da pozovu srpskog otpravnika poslova.

“Tražimo objašnjenje, izvinjenje, to nije u duhu ni dobrosusedskih i prijateljskih odnosa”, rekla je nazvavši Vučićeve reči neistinitima.

Kako je dodala, ne zamišlja dobru saradnju ako neko izađe s takvim uvredljivim rečima i vređa čitav narod.

„Očekujemo da Srbija deluje u duhu evropskih vrednosti koje brani“, rekla je Fajon.

Dačić: Otpravnik odbacio navode

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao da je naš otpravnik poslova u Ambasadi Srbije u Sloveniji odbacio navode MSP Slovenije o izjavi predsednika Aleksandra Vučića, zbog čega je pozvan na razgovor.

"To predstavlja inverziju stvarnosti, jer, umesto da se Slovenija izvini Srbiji što je narušila njen teritorijalni integritet priznajući Kosovo i Metohiju i što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija prekršio sva pravila prisustva na sednicama omogućavajući (predsednici privremenih prištinskih institucija Vjosi) Osmani da dovede navodne žrtve, bez ikakvog obaveštavanja Srbije o tome, što se nikad dosad nije desilo u UN-u, slovenački zvaničnici traže izvinjenje što je predsednik Vučić izrazio ogorčenje zbog takvog poteza koji je očigledno bio dogovoren ranije. 

Rekao je da ne želi da podseća da je Srbija podržala izbor Slovenije u Savet bezbednosti, a da takvi potezi Slovenije u međunarodnim organizacijama narušavaju upravo naše bilateralne odnose.

"Nekorektno je odgovornost prebacivati na Srbiju, koja samo reaguje na poteze Slovenije", rekao je on.