Arhiva

Nije važno ko je kriv

D. Pejović | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 24. avgust 2016 | 18:27
Nije važno ko je kriv

Foto AP

Američkog potpredsednika nije umolila ni šetnja ulicom koja je dobila ime po njegovom pokojnom sinu Bou, simbolički u blizini američke vojne baze Bondstil, da iznenađujuće naredbodavno saspe prištinskom rukovodstvu zahtev da sve što je potpisano mora da se ispoštuje - uključujući osnivanje Zajednice srpskih opština.

Tačijeva miroljubiva retorika, kojoj je čak prethodilo polaganje venca na spomenik srpskim dečacima ubijenim u Goraždevcu 2003. godine, rečju se, međutim, nisu dotakle rada suda za zločine OVK, na koji se čeka najmanje od kada je Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila izveštaj Švajcarca Dika Martija, decembra 2010, a zbog čijeg sadržaja se očekuje da se među optuženim nađe i sam vrh kosovskog rukovodstva - pored Tačija i Kadri Veseli, predsednik Skupštine Kosova. Funkcija ih ne štiti od procesa, a u odbranu - pred sudom ili ratnim drugovima - Tači je odlučio da se štiti korektnošću. Istovremeno umekšavajući javnost ionako dovoljno podeljenu u vezi sa dostignućima OVK (Samoopredeljenje zbog toga najavljuje nemire), Tači je apelovao, i da se sudbina nestalih što pre rasvetli, bez obzira na njihovu etničku i religijsku pripadnost. Pomirenje zahteva iskrenost i pravdu.

Što se pravde tiče Beograd, ohrabren hapšenjem Šukri Buje (za koga je specijalni sud zainteresovan) najavljuje da će prve optužnice biti podignute već u septembru. Imena nisu procurila ni u albanske medije, ali jeste navodni broj - osmorica. Iako je zaštita svedoka bila jedan od najkrupnijih zadataka Specijalnog suda, strategija odbrane uspešno se primenjuje po modelu viđenom pred Haškim tribunalom, pa je jedan od važnih svedoka, pripadnik OVK Bedri Curi, u aprilu kod Glogovca već ubijen.