Arhiva

Bez žurbe sa Stepincem

D. Nikoletić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 19. oktobar 2016 | 19:01
Bez žurbe sa Stepincem

Foto profimedia.rs

Tema razgovora je uloga hrvatskog kardinala u dešavanjima tokom Drugog svetskog rata, kada je Stepinac bio duhovni vođa NDH. Konačnu odluku doneće rimokatolički poglavar, ali tek nakon iznošenja svih istorijskih argumenata, kažu vatikanski izvori. Da se sa time ne žuri, navode spekulacije da zaključak možda neće doneti aktuelni papa Franjo, već neki naredni. Za kardinala Josipa Bozanića nema dileme oko Stepinčeve svetosti, pa hrvatske vernike povremeno podseti da je papa Ivan Pavle II 1998. godine Stepinca proglasio blaženim kao mučenika, čemu je prethodio složen proces detaljnog istraživanja i procenjivanja.

Papa Franjo, opet, nije ishitreno ušao u proces kanonizacije, pa je inicirao formiranje mešovite komisije. Na to je, kažu upućeni, uticalo pismo protesta patrijarha SPC Irineja, ali i osetljiv istorijski momenat: progon hrišćana na Bliskom istoku i pritisak Evrope na bioetičkim zakonima (gej brakovi, veštačka oplodnja, abortusi) sa kojima se RKC ne slaže, a zbog čega je veoma bitno približavanje pravoslavaca i katolika, ali i drugih hrišćanskih crkava. A najveća prepreka pomirenju, bar što se nas tiče, upravo je kanonizacija Alojzija Stepinca. Prvi radni sastanak stručnog tela posvećen je Stepinčevoj ulozi u stvaranju NDH, masovnim zločinima, pokrštavanju pravoslavnog življa i vezama sa poglavarom NDH Antom Pavelićem, kao i vrhom ustaškog pokreta.
U narednim sesijama razgovora, koji će se naizmenično održavati u Beogradu i Zagrebu, Mešovita komisija dve crkve razmatraće i Stepinčev odnos prema SPC i srpskom narodu.