Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   25.05.2020. 05:08
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Језик
Забрањено име

Знамо да Грчка већ годинама омета пријем Македоније у Европску заједницу, јер сматра да друга држава не може да носи име њене покрајине. Измишљотине као „Вардарија“ или „Република Скопље“ брзо су одбачене, па се преговара о досадашњем имену с неким атрибутом, као „Северна“, „Вардарска“, „Нова Македонија“ и слично. Недавно смо чули да би Грци пристали да име гласи „Горна ( = „горња“ на македонском) Македонија“, али да се пише састављено, ГорнаМакедонија, и да се у том облику употребљава и у другим језицима, без превода. На енглеском, рецимо, не би се звала „Upper Macedonia“, него „GornaMacedonia“).

То је чиста бесмислица, јер у свим европским језицима придев се пише одвојено од именице коју одређује. Македонци су свакако били претерали са својом „антиквизацијом“, са жељом да се представе као наследници Александра Великог, од чега сада одустају. Ни грчки предлог, међутим, није поштенији, јер је то само покушај да се име Македонија замаскира, у нади да ће туристи који посете Скопље, Охрид или Битољ причати да су били у некој држави која се зове Горнама..., Гормана... или тако нешто.

Угледне, старе, познате европске државе имају имена од једне речи, било да су изведена од имена нације, као Француска, Немачка, Мађарска, Србија, или наслеђена из старог века, као Италија, Шпанија, Британија, Румунија (од лат. Romania), па и Грчка (изворно „Хеллас“, у остатку Европе Грчка, Греција, Greece, Griechenland итд., све по латинском називу за Хелене – Graeci). У ову другу групу спадала је и Македонија, а сада хоће да је баце међу земље трећег света, које по правилу имају дводелна и троделна имена (Папуа Нова Гвинеја, Обала Слоноваче, Централноафричка Република, Уједињени Арапски Емирати...).

У вези с тим, ево још једне занимљивости. У једном атласу потражио сам све државе које у свом називу имају везник „и“. Има их пет и све осим једне су острвске, од два острва или од острва плус архипелага: Тринидад и Тобаго, Сејнт Винсент и Гренадини, Сејнт Китс и Нивис, Сао Томе и Принсипе. Пета, континентална, јесте наш сусед Босна и Херцеговина. Никакво чудо ако странци верују да је и то нека врста полуколоније и ако кажу: „Чуо сам да у тој земљи живе три народа који су у сталном сукобу. Јасно ми је, једни су Босанци, други Херцеговци, али ко је трећи народ?“Иван Клајн


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Бинод Чаудри, непалски бизнисмен

Многи у Индији још мешају Србију са Сибиром.

Прочитајте све мисли
bg