Politika

Lopandić: Režim nije očekivao internacionalizaciju pitanja izbora u Srbiji

Beta | 19. januar 2024 | 14:26
Lopandić: Režim nije očekivao internacionalizaciju pitanja izbora u Srbiji
EPA / Ronald Wittek

Potpredsenik stranke Srbija centar Duško Lopandić ocenio je danas da režim nije predvideo internacionalizaciju pitanja izbora u Srbiji.

"Činjenica da je cela debata u Evropskom parlamentu posvećena ovom pitanju znači da je pritisak opozicije urodio plodom i već se vide prvi efekti. Ova tema neće proći ispod radara kako to očekuje režim", rekao je Lopandić u emisiji Marker na televiziji Insajder.

Duško Lopandić je naveo da nije iznenađujuće da pitanje izbora u Srbiji zanima Evropsku uniju, jer je Srbija na putu da se priključi EU.

"Sama činjenica da se vodi jedna ovakva debata o zemlji koja je kandidat za članstvo u Evropsku uniju, makar na papiru, je porazna za Srbiju. Jedino što može da nas uteši jeste to da evroparlamentarci podržavaju put Srbije ka EU i kada bi se režim promenio mogli bsmo u kraćem vremenskom roku da stignemo do toga", rekao je Lopandić.

Vlast koristila pitanje KiM za skretanje pažnje sa izbora

Povodom zahteva koalicije Srbija protiv nasilja Ustavnom sudu da se ponište izbori u Beogradu, potpredsenik stranke Srbija centar je istakao da "institucije nisu reagovale na brojne nepravilnosti" koje je opozicija zabeležila tokom izbora.

"SNS je institucije pretvorio u svoju filijalu. Reakcije na kol centar, Arenu i druge očigledne zloupotrebe su nikakve i tu se najbolje vidi koliko su institucije urušene i zarobljene", izjavio je Duško Lopandić.

On je naveo da Ustavni sud nije jedina institucija koja može da reaguje povodom pitanja slobode izbora.

"Postoje i međunarodne instance koje mogu da razmotre ovo pitanje poput Evropske konvencije za ljudska prava gde se direktno garantuju slobodni izbori", rekao je potpredsenik stranke Srbija centar Duško Lopandić, i ocenio da je vlast iskoristila i pitanje Kosova i Metohije za skretanje pažnje sa izbora.

"Nije slučajno da je režim baš sad prihvatio kosovske tablice – pitanje koje je toliko izazivalo krizu na Kosovu i Metohiji. Ljudi na severu žive kao pod okupacijom", naveo je Duško Lopandić.