Politika

Vlada Kosova optužila Srbiju da gazi sporazume iz Brisela i Ohrida

Beta | 6. april 2024 | 14:33
Vlada Kosova optužila Srbiju da gazi sporazume iz Brisela i Ohrida
EPA / EFE/MARTIN DIVISEK

Vlada Kosova optužuje Srbiju da se distancira od Briselskog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i Ohridskog aneksa jer aktivno lobira protiv članstva Kosova u Savetu Evrope (SE) kao i da pismo bivše premijerke Ane Brnabić upućeno Evropskoj uniji (EU) predstavlja napad na dve centralne tačke sporazuma što će sprečiti njegovu primenu.

Za ovakav odnos okrivljuju predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka koji, prema njima, nije uspeo da ubedi Srbiju da potpiše sporazum i primeni ga.

Jeton Zulfaj, politički savetnik premijera Aljbina Kurtija, kaže za prištinsku agenciju KosovaPress da je Srbija svojim nedavnim postupcima osporila postojanje Briselskog sporazuma.

"Srbija se distancirala od sporazuma i poslala je pismo EU, gde kaže da sporazum nije pravno obavezujući za Srbiju i da nije prihvatljiv u celini. Napala je sporazum u dve centralne tačke koje onemogućavaju njegovu primenu", izjavio je Zulfaj.

On ocenjuje da umesto da se fokusira na njegovu primenu, Srbija osporava njegovo postojanje.

"Stoga je potpisivanje sporazuma postalo neophodno da bi se osigurala njegova obaveznost. Obe strane moraju da prihvate sporazum koji se mora smatrati pravno obavezujućim", kaže on.

Prema njegovim rečima, pismo institucionalnih rukovodilaca Kosova upućeno SE samo potvrđuje spremnost Kosova za punu primenu Briselskog sporazuma, uključujući i Asocijaciju - Zajednicu opština sa srpskm većinom, ali nakon članstva u ovom međunarodnom mehanizmu.

"Pismo koje su (SE) uputili čelnici kosovskih institucija nastavak je, čak i pismenih, obaveza koje dajemo javno za punu primenu sporazuma koji smo postigli u Briselu u februaru prošle godine. U tom pogledu nema ništa novo. Tu se zalažemo za sprovođenje, na osnovu Ustava, čak i na papiru kao što ste videli, u okviru ovlašćenja vlade i u skladu sa ustavom", rekao je Zulfaj.

Dodaje da će nakon članstva u SE biti preduzeti svi koraci za punu implementaciju sporazuma.

Govoreći o ulozi emisara EU za dijalog Miroslava Lajčaka, koji je na kraju svog mandata, Zulfaj kaže da je bilo nesuglasica zbog njegovog pristupa i nejednakosti među stranama.

"Naravno da smo imali nesuglasice koje smo iznosili u javnost o načinu i pristupu dijalogu jer nam je ravnopravnost strana bila i ostaje suštinska. Teme o kojima se razgovara odnose se na normalizaciju odnosa koji vode ka međusobnom priznanju... Sporazum koji smo postigli je izgubljena prilika jer nisu uspeli da Srbiju ubede da potpiše sporazum i Aneks", kazao je Zuljfaj .