Politika

Milenković isključena iz studentske organizacije DEMOS: Poraženi na FPN izborima unose razdor među studente

Beta | 9. april 2024 | 17:03
Milenković isključena iz studentske organizacije DEMOS: Poraženi na FPN izborima unose razdor među studente
NIN / Snežana Krstić Emilija Milenković

Predsedništvo Demokratske organizacije studenata (DEMOS) Fakulteta političkih nauka isključilo je studentkinju i aktivstikinju Emiliju Milenković iz te organizacije.

U odluci koju je potpisala predsednica DEMOS Milica Kostin, navodi se da je Milenković prekršila više članova Statuta organizacije, a mera isključenja izrečena joj je zbog "neaktivnosti, rušenja ugleda organizacije ili rada suprotnim ciljevima Statuta DEMOS".

Milenković je bila aktivna u grupi "Borba" koja je organizovala proteste sa zahtevom da se ponište izbori, otvori i ažurira birački spisak, a u januaru ove godine posetila je Brisel gde je o izborima u Srbiji razgovarala sa evroparlamentarcima.

DEMOS je na Instagramu naveo da je Milenković prekršila član Statuta obavaljanjem poslova van konsultacija i izveštavanja Predsedništva DEMOS, mešanjem dnevnopolitičkog narativa u poslove organizacije, kojim se narušava dogovor na nivou koalicije i izražavanjem stavova suprotnih interesima koalicije, kao i neprisustvovanjem na sednicama organa čiji je član.

Ta organizacija navela je da je pored kršenja više članova statuta, dodatni razlog za tu odluku prvenstveno interes grupe studenata okupljene oko koalicije i izabranih studentskih predstavnika koji pre svega žele da se bave studentskim interesima.

"Nijedan član nije iznad organizacije. Mi smo pre svega tim", napisao je DEMOS i dodao da su njihovi kandidati, koji su na izborima dobili poverenje sutenata FPN tu isključivo zbog želje da se zalažu za potrebe i bolji položaj studenata.

Milenković: Poraženi na FPN izborima unose razdor među studente

Milenković je rekla da organizacija Evropski studentski forum (ESF) koja je izgubila na izborima, pokušava da unese razdor i razjedini studente.

"Smatram da ESF unosi strah i nesuglasice među studente koji su mukotrpno radili na organizaciji, kandidate i sve studente i studentkinje koji su čekali više od sat vremena da glasaju, kao i da nas razjedine i našu pobedu obesmisle. Razumem pritisak koji taj strah stvara, ali isto tako sam uverena da nas on ne sme voditi. Jedinstvo i sloga moraju biti na prvom mestu, pogotovo kada je reč o timu koji od narednog semestra preuzima odgovornost za sve studente kako na FPN tako i u parlamentu Univerziteta u Beogradu", izjavila je Milenković za Agenciju Beta.

Do poslednjih studenskih izbora, na FPN-u je studentski parlament bio "jednostranački" uz učešće samo studenata članova ESF koji mediji često nazivaju "Mali SNS".

Nakon velikog uspeha na izborima studenata, pobednički DEMOS isključio je studentkinju i aktivstikinju Emiliju Milenković iz te organizacije zbog učešća na protestima posle izbora u Srbiji u decembru 2023.godine.