Politika

Tepić: Dijalog o izmeni izbornih zakona nakon raspisanih izbora je farsa

FoNet | 11. april 2024 | 12:26
Tepić: Dijalog o izmeni izbornih zakona nakon raspisanih izbora je farsa
TANJUG / Jadranka Ilić

Šefica poslaničke grupe Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je danas na sastanku o izbornim uslovima Skupštini Srbije da za tu poslaničku grupu izbori bez primene svih preporuka ODIHR nisu izbori i da je dijalog o izmeni izbornih zakona nakon raspisanih izbora farsa, saopšteno je iz SSP.

Ona je upitala predstavnike međunarodne zajednice koji su prisustvovali tom sastanku da li se u njihovim državama glasa tako što se zaposleni u javnom sektoru primoravaju da fotografišu iza paravana izborni listić "sa zaokruženim Vučićem, a pored ličnom kartom - kao osiguranjem da sutradan neće dobiti otkaz".

Upitala ih je i da li se u njihovim državama kažnjavaju zaposleni u javnim ustanovama zato što odbiju da po nalogu partijskih rukovocdilaca idu na miting Srpske napredne stranke. Predstavnicima međunarodne zajednice postavila je pitanje i da li se u njihovim državama, "protivno zakonu, ne dodeljuje nacionalna televizijska frekvencija bar jednoj nerežimskoj televiziji pored već četiri dodeljene koje su režimske".

Upitala je i da je u njihovim državama "nosilac svih izbornih lista 300 puta u godini na nacionalnim frekvencijama" tvrdeći da to nije funkcionerska kampanja, "jer je dao samo ime za listu, a nije kandidat za te funkcije".

"Uvažena gospodo, pošto toga znam da nema ni u jednoj vašoj državi, nemojte da očekujete ni od nas da na to pristanemo. U Srbiji je danas biti opozicija ne samo hrabra, nego i opasna stvar, bezbednosno i životno opasna stvar", poručila je Tepić predstavnicima međunarodne zajednice.

Ona je istakla da poslanička grupa SSP "nije zagledana u dilove vlasti, da bi joj se oprostila izborna prevara i krađa".

Mi smo zagledani u vaše države i sisteme, osnove demokratije, slobodnih izbora i vladavine prava, koji su u Srbiji duboko narušeni, što je uostalom potvrdila i Rezolucija Evropskog parlamenta i vaših poslanika, i nemojte ni od nas tražiti da pristanemo na manje od toga, odnosno ni na šta, rekla je Tepić.

Ona je istakla da su predlozi i zahtevi poslaničke grupe SSP minimalni,"i jedini lekoviti za ozdravljenje društva i institucija, za povratak poverenja u izborni proces i prevazilaženje duboke političke krize" u kojoj se Srbija nalazi.

"Zato mi u ovoj farsi o izmenama zakona koji su danas navedeni da se o njima priča, nećemo učestvovati, a razgovori mogu da počnu tek kada prihvatite da se izbori odlože kako bi se omogućilo dovoljno vremena da se preporuke usvoje i počnu da se primenjuju, zaključila je Tepić.