Politika

Podele u koaliciji Srbija protiv nasilja: Uprkos apelima, sve manje šanse da se obnovi jedinstvo, DS ipak ide na izbore

NIN, agencije | 21. april 2024 | 15:37
Podele u koaliciji Srbija protiv nasilja: Uprkos apelima, sve manje šanse da se obnovi jedinstvo, DS ipak ide na izbore
TANJUG / Vladimir Sporčić

Članice dosadašnje koalicije "Srbija protiv nasilja", koje će izaći na beogradske i lokalne izbore 2. juna nastupiće zajedno, a sutra bi trebalo da obaveste javnost o nazivu nove koalicije jer, kako navode, ne žele da koriste stari naziv.

Predsedništvo Demokratske stranke odlučilo je večeras da će poštovati odluku većine članica koalicije "Srbija protiv nasilja" i da će stranka učestvovati na lokalnim izborima 2. juna, potvrđeno je FoNetu.

DS je 19. aprila saopštila da je protiv izlaska na izbore, ali da će poštovati odluku većine, kako bi se očuvalo jedinstvo koalicije.

Stranke koje su zajednički nastupale na decembarskim izborima pod imenom "Srbija protiv nasilja" u petak su glasale sa 5-4 za izlazak na lokalne izbore 2. juna, a nakon toga se DS pridružila većini. 

Iako se i dalje čuju pozivi da je neophodno da se postigne kompromis među svim članicama dosadašnje koalicije, sve je manje izvesno da će do toga doći. Jedan od predloga danas dolazi iz redova Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS), koji je pozvao na dogovor o "uslovnom" izlasku na predstojeće izbore.

Lider Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac rekao je ranije danas za N1 da se još nada da je postizanje jedinstva moguće, kao i da postoje dva načina da se jedinstvo obnovi.

"Jedan je način da se izađe iz ove podele da se promeni odluka i postigne jedinstvo oko stava o izlasku na izbore, a drugi je da svako ostane pri svome, a da se sinhronizovano borimo za ono što nam je zajedničko, a to je borba za izborne uslove. Jedan deo koji izađe na izbore boriće se za njih unutar institucija, da zahteva zakone i da insistira da se oni primene. Suština je da se iskontroliše birački spisak i da se ispuni zahtev da se oni koji su upisani u prethodnih 12 meseci ne glasaju na novom biračkom mestu", kaže Lutovac.

NIN / Milan Ilić
NIN / Milan Ilić

POKS predlaže dogovor o "uslovnom" izlasku na izbore

Sa druge strane, Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) apelovao je danas na opoziciju da postigne dogovor o "uslovnom" izlasku na izbore 2. juna, a da konačnu odluku donese posle zajedničke provere da li su sa biračkog spiska izbačeni "lažni glasači sa fiktivnim adresama". POKS je u saopštenju upozorio da odsustvo jedinstva opozicije u stavu oko izlaska na izbore ili bojkota znači "poraz obe strane, jer niti se može pobediti u takvim okolnostima, niti bojkot izbora može do kraja uspeti".

"Kompromis između ova dva stava je da obe strane koalicije Srbija protiv nasilja, kao i ostatak opozicije, donesu odluku o njihovom uslovnom izlasku na izbore do 18. maja kada je poslednji dan za povlačenje već predate izborne liste", naveo je predsednik Izvršnog odbora POKS Nenad Tomašević. 

On je dodao da do 17. maja opozicija treba zajedno da proceni da li je državna komisija za kontrolu verodostojnosti biračkog spiska izbacila glasače sa lažnim prebivalištima koji po zakonu nemaju pravo glasa i da na osnovu toga donese "zajedničku i jedinstvenu odluka o povlačenju svih izbornih lista ili učešću na izborima". 

"Predlažemo da ovlašćeno lice za predaju izborne liste Srbija protiv nasilja i njeno eventualno povlačenje zajedno sa ostalima iz opozicije bude nestranačka ličnost iz Proglasa oko koje se usaglase obe strane.

POKS je inače jedna od članica koalicije NADA koja se izjasnila za bojkot izbora 2. juna. 

Na pitanje da li bi ovaj predlog bio prihvatljiv za SSP, potpredsednica te stranke Marinika Tepić za NIN kaže da to nije pitanje za njih već za one koji su promenili stav. "Naš stav je oduvek bio jasan - na izbore tek posle primene preporuka ODIHR-a.
O ovome treba da se izjasne kolege koje su se predomislile, promenile mišljenje i donele odluku da idu na izbore bez ispunjenja i minimalnih izbornih uslova", kaže Tepić. 

NIN / Mitar Mitrović
NIN / Mitar Mitrović

Lider Novog DSS-a Miloš Jovanović ponovio je danas da "sa aktuelnom vlašću ne može biti kompromisa povodom predstojeće farse od izbora zakazane za 2. jun u Beogradu, tim pre što režim nije pokazao nikakvu spremnost za stvaranje elementarnih uslova za koliko-toliko fer i poštene izbore".

"Režim Aleksandra Vučića neupitno predstavlja ne samo glavnu pretnju za srpske nacionalne interese, već i za sam demokratski poredak naše zemlje", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

On je ukazao da je opozicija u Srbiji, iako je blagovremeno zahtevala od vlasti razgovore o izbornim uslovima, pristala čak da o njima razgovara i nakon raspisivanja izbora, što je samo po sebi nezabeležen slučaj.

"Danas, na 40 dana od održavanja farse od izbora - i nezavisno od činjenice da je apsolutno kasno da se išta promeni na bolje - svaki dalji razgovor bi predstavljao čisto poniženje", ocenio je Jovanović.

NIN / Zoran Ilić
NIN / Zoran Ilić

Predsednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš rekao je da neće učestvovati na beogradskim izborima 2. juna, jer bi to, prema njegovoj oceni, značilo "davanje legitimiteta" vlasti i da stranke koje su za bojkot izbora nisu htele da odustanu od ranijeg principa da se ne izađe na izbore dok se ne ispune uslovi.

Nebojša Zelenović, stranka Zajedno, kaže za NIN da  je za njega prihvatljivo sve oko čega mogu da se dogovore SPN, NADA i PROGLAS, na osnovu Sporazuma o zajedničkoj borbi za izborne uslove koji je potpisan 9.marta.

"Tada smo se obavezali da nećemo izaći na izbore u Beogradu ako nisu ispunjeni uslovi i da ćemo se dalje boriti i u toj borbi biti jedinstveni i odlučni, kaže Zelenović. 

I Socijaldemokratska stranka (SDS) pozvala je danas opozicione stranke na jedinstven stav o izlasku na lokalne izbore 2. juna ili bojkotu, navodeći da će u slučaju izostanka jedinstvenog stava, opozicija biti "lak plen nedemokratskog i korumpiranog režima". Stranka je u saopštenju ocenila da postoje "brojni opravdani razlozi za bojkot, kao i za izlazak na izbore ali da se jedino jedinstvenim nastupom može doći do pozitivnog rezultata i za Srbiju neophodnih promena"

Opozicione stranke koje hoće na izbore: neophodno je boriti se 

S druge strane, članice dosadašnje koalicije koje su odlučile da na izborima učestvuju ne reaguju na predlog o "uslovnom izlasku", već nagoveštavaju prve korake u pripremama za izbore.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović potvrdio je za portal Nova da će stranke koje su, u okviru koalicije "Srbija protiv nasilja", za izlazak na izbore, biti na jednoj listi, kao i da će u toku sledeće nedelje najverovatnije postići dogovor o kandidatima i nosiocima lista. On je dodao i da će ovaj deo opozicije sutra doći na sednicu Narodne skupštine, na kojoj će se razmatrati izmena Zakona o lokalnim izborima i glasati, jer je to bio njihov predlog.

Lider Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslav Aleksić potvrdio je da će prisustvovati sednici i glasati za izmenu zakona. On je u današnjoj pisanoj izjavi naveo da mu je žao što opozicija nije jedinstvena oko izlaska na izbore zakazane za 2. jun, uz ocenu  da je neophodno boriti se kako bi bili ostvareni rezultati.  On navodi da je vlast prihvatila zahtev da svi lokalni izbori budu istog dana zato što je opozicija bila uporna i dosledna.

TANJUG / MARKO ĐOKOVIĆ
TANJUG / MARKO ĐOKOVIĆ

"Formiraće se nezavisna komisija koja će se baviti revizijom biračkog spiska, usvojiće se i zakon da oni koji su promenili prebivalište u poslednjih godinu dana neće moći da glasaju na novom već na starom prebivalištu. U pitanju su mali i sitni koraci koji treba da nas dovedu do konačnog cilja, a što se mene tiče, samo borba dovodi do rezultata", rekao je Aleksić.

Poslanik pokreta Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta ocenio je danas da opozicija nema pravo da se razjedinjuje i pozvao članove izborne koalicije "Srbija protiv nasilja" (SPN) da se još jednom sastanu i postignu jedinstven dogovor oko izlaska na izbore ili bojkota.

On je na televiziji Nova S rekao da je ponavljao koalicionim partnerima da mora da postoji jedinstvena odluka.

"Ja bih poštovao većinu da je većina glasala za bojkot. Nastavljamo dalje, ključna reč je borba. To smo dužni ljudima koji su za nas glasali", dodao je Jovanović. 

Podsetimo, stranke okupljene u koaliciji "Srbija protiv nasilja" glasale su na sastanku koji je održan u petak o tome da li će 2. juna izaći na beogradske izbore. Predlog o izlasku na izbore podržalo je pet stranaka – Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije, protiv su bili Stranka slobode i pravde, Srbija Centar i Zajedno, dok je Demokratska stranka glasala protiv izlaska, ali su njeni predstavnici večeras odlučili da će ta partija podržati odluku većine da učestvuju na izborima.