Politika

Opozicija objavila ime kandidata za gradonačelnika na lokalnim izborima u Nišu

FoNet | 26. april 2024 | 15:15
Opozicija objavila ime kandidata za gradonačelnika na lokalnim izborima u Nišu
PROFIMEDIA / E.J. Baumeister Jr. / Alamy / Alamy / Profimedia

Deo niške opozicije izaći će na lokalne izbore sa listom "Biramo Niš", a kandidat za gradonačelnika biće Đorđe Stanković iz Narodnog pokreta Srbije, prenose danas Južne vesti.

Koaliciju čine i Demokratska stranka, Zeleno-levi front, Pokret slobodnih građana i Tamara Milenković Kerković, Slaviša Dinić i Miloš Bošković koji su predstavljeni kao pojedinci.

Iz te koalicije kažu da imaju podršku dela opozicije koji ne izlazi na izbore.

Stanković, koji je master inženjer arhitekture, prvi je zvanično predstavljen kandidat za gradonačelnika Niša.

Kaže da će među onima na vrhu liste biti Tamara Milenković Kerković, Miloš Bošković, kao i Ana Eraković (NPS), Rastislav Dinić (NPS), Ljuba Kostić, Srbobran Branković (DS), Ivan Jovanović (PSG) i Jelica Stošić.

"Biramo Niš" planira da preda listu za sve gradske opštine i za sam grad Niš.

Stanković kaže da imaju podršku i od dela opozicije koji neće izaći na predstojeće lokalne izbore.

Žao nam je što neke stranke nisu želele da izađu, ali se nadamo da to neće biti prepreka našoj pobedi. Imamo podršku tih stranaka, sa tim ljudima smo prijatelji i oni neće opstruisati našu borbu u ovom ciklusu, što je jako kolegijalno s njihove strane. Od konkurenata očekujemo fer i pozitivnu kampanju. Jasno je kao dan da se svi ovde borimo protiv SNS i da sa njima nećemo sarađivati, rekao je on.

Stanković je naveo neke od prioriteta koalicije, a to su pet puta više parking mesta, 13 novih parkova, manje saobraćaja i više linijskog prevoza, investiciona zona, pešačka zona od Dušanove do Tvrđave, asfalt i ambulanta u svakom selu, brže rešavanje komunalnih problema i efikasnija Gradska uprava.

Potpredsednica Dveri Tamara Milenković Kerković rekla je da su osnovni segmenti za koje će se boriti mladi, porodica, socijalna pravda, očuvanje urbanog identiteta i Niš kao zeleni grad.

Kao prioritete izdvaja i dostojanstvene uslove za porodilje, poništavanje pojedinih urbanističkih planova, zelenilo i nove parkove, zalaganje za povratak mladih u Niš i za to da mladi ne idu iz Niša, izgradnju studentskih domova, univerzitetskog kampusa i investicionog parka.

Srbobran Branković iz Demokratske stranke navodi da će se zalagati za efikasnije zdravstvo u Nišu, da ono bude dostupnije svim građanima, da Niš dobije gradsku bolnicu i da se povrati "osećaj stida".

Iz koalicije "Biramo Niš" navode da su spremni za postizbornu saradnju sa drugim opozicionim strankama i koalicijama u Nišu koje neće sarađivati sa naprednjacima.

Tagovi