Politika

Beograd zasut kineskim zastavama i bilbordima dobrodošlice kineskom predsedniku Si Đinpingu (FOTO)

NIN | 7. maj 2024 | 14:30
Beograd zasut kineskim zastavama i bilbordima dobrodošlice kineskom predsedniku Si Đinpingu (FOTO)
TANJUG / JADRANKA ILIĆ (STF)

Beograd je poslednjih dana zasut zastavama Narodne Republike Kine, kao i raznim drugim oblicima izraza zahvalosti i divljenja kineskom predsedniku Si Đinpingu, koji danas i sutra boravi u poseti Srbiji. 

Od bilborda sa kojih se poručuje: "Dobro došli, poštovani kineski prijatelji", do velike kineske zastave kojom je pokrivena zapadna kapija Beograda - Geneks kula, utisak je da je sve u Beogradu u znaku posete kineskog predsednika. U crvenoj boji je i auto-put duž kog su bandere okićene zastavicama dve zemlje.

Istovremeno, Si Đinping je "prekrio" i gotovo sve naslovne strane dnevnih listova, a u medijima se iz dana u dan ukazuje na "čelično prijateljstvo" Kine i Srbije o kojem govore dvojica predsednika.

TANJUG / VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF)
TANJUG / VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF)

"Neka svetlost našeg čeličnog prijateljstva zasija na putu saradnje Kine i Srbije", poručuje Si sa naslovne strane "Politike".

U sličnom tonu je i poruka kineskog predsednika izneta u autorskom tekstu uoči posete Srbiji. 

TANJUG / JADRANKA ILIĆ (STF)
TANJUG / JADRANKA ILIĆ (STF)

"Kad se bliži leto, sve biljke cvetaju. U ovo doba puno nade, na poziv predsednika Aleksandra Vučića boraviću u državnoj poseti Republici Srbiji. Ovo će biti moja druga poseta vašoj zemlji, zemlji lepote i legendi, kao predsednika Narodne Republike Kine", naveo je Si u autorskom tekstu.

TANJUG / JADRANKA ILIĆ (STF)
TANJUG / JADRANKA ILIĆ (STF)

Odmah pored zgrade Skupštine Srbije nalazi se i bilbord "drevne kineske mudrosti koje je predsednik Si Đinping koristio u svojim govorima" i to na kineskom i srpskom jeziku, a njime se najavljuje premijera istoimene serije Kineske medijske grupe (poznate i kao "Glas Kine") u Srbiji.

Jedini strani lider koji se još može pohvaliti sličnom dobrodošlicom u Srbiji je ruski predsednik Vladimir Putin koji je u Beogradu bio 2019. godine kada ga je, prema navodima beogradskih medija, oko 100.000 ljudi dočekalo ispred Hrama Svetog Save.

Tada je grad, takođe, bio pun bilborda preko kojih su Putinu domaće vlasti poželele dobrodošlicu.

Iako je za danas planirano potpisivanje 30-ak sporazuma između vlade dve zemlje, zapadni mediji ukazuju na to da dolazak Sija baš u Srbiju, pored Francuske i Mađarske, ne ukazuje na veliki značaj srpskog tržišta za kinesku ekonomiju, već na to da je Srbija jedna od retkih evropskih država sa kojima Kina održava dobre odnose i koja ne beži od uticaja Pekinga na njenu privredu, kulturu i medije.

TANJUG / JADRANKA ILIĆ (STF)
TANJUG / JADRANKA ILIĆ (STF)

Pored toga, Srbija odbija da uskladi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom Evropske unije zbog čega Kina blagonaklono gleda na poziciju Srbije i vidi je kao zemlju preko koje bi mogla da nastavi da širi svoj uticaj dalje u Evropi.

Kineski predsednik će u Srbiji boraviti danas i sutra, a dolazak u našu zemlju je deo njegove prve posete Evropi u poslednjih pet godina.

Tagovi