Politika

Gojković izabrana za predsednicu Pokrajinske vlade, opozicija bojkotovala sednicu

Beta | 8. maj 2024 | 12:03
Gojković izabrana za predsednicu Pokrajinske vlade, opozicija bojkotovala sednicu
TANJUG / NENAD MIHAJLOVIĆ (STF)

Mandatarka za sastav nove Vlade AP Vojvodine Maja Gojković predložila je, na sednici pokrajinske skupštine, sastav nove pokrajinske Vlade, pošto je podnela uvodni ekspoze, nakon kog je predstavila i kadrovska rešenja.

Pokrajinska vlada, kao i prethodna, ima 14 članova, među kojima je gotovo polovina iz prethodnog saziva kada je na njenom čelu bio Igor Mirović.

Pokrajinska vlada ima troje potpredsednika - Sandru Božić, Vladimira Galića i Milana Popova, s tim što Božić nema dodatni resor.

Vladimir Galić ostaje pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a Milan Popov biće novi pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Robert Otot je na čelu pokrajinskog Sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice.

Među novim licima je Aleksandra Ćirić Bošković, koja će biti zadužena za resor kulture, javnog informisanja i odnosa sa verskim zajednicama, kao i Bojan Vranjković, čiji resor su energerika, građevinarstvo i saobraćaj.

Predrag Vuletić biće novi pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnoravnost polova, Smiljka Jovanović vodiće resor finansija, a Branko Markovski zadužen je za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost.

TANJUG / NENAD MIHAJLOVIĆ (STF)
TANJUG / NENAD MIHAJLOVIĆ (STF)

Aleksandar Softić ostaje pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, a Dane Basta pokrajinski sekretar za sport i omladinu.

Nemanja Erceg ostaje zadužen za urbanizam i zaštitu životne sredine, a Nenad Ivanišević za priredu i turizam

Na početku sednice, predsednik Skupštine Vojvodine Balint Juhas ocenio da je izbor Maje Gojković na čelo Pokrajinske vlade civilizacijski iskorak jer je ona prva žena koja će biti na njenom čelu.

Podsetio je da je bila i jedina gradonačelnica Novog Sada, te da veruje da su njene "profesionalne reference i veliko političko iskustvo" garant da će uspešno obavljati funkciju predsednice pokrajinske vlade.

Maja Gojković je, između ostalog, navela da će vlada na čijem će biti čelu nastaviti da jača fokus na saobraćajnoj i komunalnoj infrastrukturi, zaštiti životne sredine, obrazovanju, kulturi, socijalnoj zaštiti i unapređenju položaja osetljivih grupa.

"Time će AP Vojvodina nastaviti da bude motor sveukupnog razvoja, u sadejstvu sa Vladom Republike Srbije i svim drugim nivoima vlastima u našoj zemlji", dodala je ona.

Gojković je ukazala na četiri glavna pravca razvoja AP Vojvodine: visoki životni standard, energetski održiva i digitalno i prostorno povezana Vojvodina, zelena Vojvodina otporna na klimatske promene i interkulturalna Vojvodina po meri svih njenih građana.

Nova predsednica ukazala je i da će Pokrajinska vlada nastaviti da sa uvećanim sredstvima učestvuje u očuvanju srpske kulturne baštine i "van teritorije matične države".

Opozicija ne učestvuje u raspravi, a kako je za Betu pojasnio Radivoje Jovović, šef poslaničke grupe "Demokratska stranka-Zajedno-Pokret slobodnih građana" razlog za to je da nisu unapred dobili neophodne materijale, spisak imena, niti biografije kandidata za članove Pokrajinske vlade.

Na jutrošnjem Kolegijumu, dodao je, poslanici opozicije zamerili su na nepoštovanju procedure i na tome da nisu imali vremena da se upoznaju sa imenima i biografijama budućih sekretara, već da im je "maliciozno rečeno" da će dobiti pauzu od 10 minuta u toku same sednice da se upoznaju sa predlozima.

"Prekršena je svaka proceduralnost i elementarno poštovanje našeg prava da se informišemo, uputimo i da možemo sadržajno da raspravljamo i šefovi poslaničkih grupa su, zajedno sa svojim kolegama poslanicima napustili sednicu, odnosno ne prisustvuju sednici", istakao je Jovović.