Politika

Grenel: Vučić i Tači 2020. dogovorili ukidanje suda za zločine OVK

Beta | 10. maj 2024 | 14:42
Grenel: Vučić i Tači 2020. dogovorili ukidanje suda za zločine OVK
EPA / EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Bivši američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši kosovski predsednik Hašim Tači dogovorili ukidanje suda u Hagu za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), ali da je to sprečio američki tužilac Džek Smit.

U razgovoru sa sinom bivšeg američkog predsednika, Donaldom Trampom Mlađim, na platformi Rambl, Grenel je rekao da su se Vučić i Tači sredinom 2020. saglasili da bude ukinut sud sa sedištem u Hagu, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova.

"Trebalo je da potpišemo istorijski sporazum. Javio sam Ministarstvu pravde da smo se dogovorili, da su se Kosovo i Srbija saglasili da bude ukinut sud u Hagu. Međutim, Džek Smit je rekao da to ne može da se uradi i posle nekoliko nedelja je objavio optužnicu protiv Tačija", rekao je Grenel, izaslanik tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine.

Vučić i Tači je trebalo da se sastanu u Beloj kući u junu 2020. godine, ali je tadašnji kosovski predsednik otkazao dolazak pošto je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu protiv njega podiglo optužnicu za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji 1998. i 1999. godine.

Tri meseca kasnije, u septembru 2020. godine, tadašnji kosovski premijer Avdulah Hoti i Vučić postigli su takozvani vašingtonski sporazum, uz posredovanje Trampa i Grenela, kojim nije predviđeno ukidanje kosovskog suda sa sedištem u Hagu.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić predložila je ranije danas da Odbor Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti pozove Grenela i Vučića zbog izjave nekadašnjeg Trampovog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

"Zar ne mislite da bi valjalo da znamo i da Srbija zna da li je ovo tačno ili sada i gospodin Grenel širi neke lažne informacije o Aleksandru Vučiću? Da nam Grenel lepo kaže da li je tačno da je Vučić pravio istorijske sporazume da se ukinu suđenja OVK za zločine nad Srbima? Pozovite i predsednika Srbije, ja snimak imam, možemo da mu pustimo, to je veliki intervju na javnoj američkoj platformi, pa i za slučaj da izbegne da dođe i odgovori nama, možda odgovori bar novinarima", rekla je Tepić.