Svet

Otmica i ubistvo devojčice digli Severnu Makedoniju na noge: Raspliće se klupko nezapamćenog zločina, priveden i otac

NIN, FoNet, Tanjug | 4. decembar 2023 | 12:34
Otmica i ubistvo devojčice digli Severnu Makedoniju na noge: Raspliće se klupko nezapamćenog zločina, priveden i otac
EPA / EFE/ Georgi Licovski

Na izlazu iz svog doma, prošlog ponedeljka oteta je četrnaestogodišnja V.G. iz Severne Makedonije. Njen nestanak je čitavu državu podigao na noge, a potraga koja je je trajala nedelju dana, završena je tragedijom. Telo devojčice pronađeno je u okolini Skoplja, a ubijena je samo nekoliko sati nakon otmice, saopštilo je makedonsko državno tužilaštvo.

Motiv otmice i ubistva bilo je koristoljublje, a član porodice bio je umešan u krivično delo kao organizator kako bi iznudio novac  od majke ubijene devojčice, rekao je ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije, Oliver Spasovski. Kako navodi, otac maloletnice obezbedio je adresu, kao i informaciju o tome kada će ona ostati sama kod kuće, a priveden je jutros. 

Maloletnica je ubijena na brutalan način, hicem iz pištolja, dok su joj ruke i noge bile vezane, a glavni tužilac Gavrilo Bubevski, dodao je da je devojčica stavljena u vreću za spavanje i tako odneta na lokaciju na kojoj je ubijena i zakopana.

Nekoliko dana pre otmice maloletne devojčice, prijavljen je i nestanak P.Ž. (74) iz Velesa, čije je telo pronađeno u neposrednoj blizini mesta na kome je otkriveno telo devojčice. Njegov automobil je, izjavio je Spasovski, kasnije korišćen u otmici. Kako objašnjava, ubijeni stariji muškarac nije u rodbinskim vezama sa ubijenom maloletnicom, ali je reč o čoveku kome je oduzeto vozilo, pošto je jednom od osumnjičenih dugovao novac.

Kako je rekao Bubevski, za dvostruko ubistvo osumnjičeno je pet, a privedene su tri osobe, koje su tokom saslušanja priznale ko je u šta bio umešan. Glavnoosumnjičeni trenutno se nalazi u bekstvu, za kojim će, kako navodi tužilac, biti raspisana međunarodna poternica. 

"Počinili su dva krivična dela – otmicu radi imovinske koristi i krivična dela – ubistvo. Ovi zločini se najstrože kažnjavaju u Makedoniji. Zatraženo je zadržavanje od 48 sati jer su u toku drugi pretresi i veštačenja. Zatim će MUP izaći sa krivičnom prijavom, nakon čega će javno tužilaštvo otvoriti formalni istražni postupak", rekao je tužilac na konferenciji za novinare.

Spasovski je rekao da se radi o zločinu bez presedana, izolovanom slučaju, koji su počinili "kriminalci monstrumi", svesni da je majka nedavno prodala stan, a u želji da steknu finansijsku korist. 

"Dva nemilosrdno odneta života"

Na ovom slučaju koji je makedonsku javnost digao na noge, bilo je angažovano na stotine policajaca.

"Reč je o izolovanom slučaju organizovane grupe kriminalaca koji su želeli da iznude finansijsku korist i koji su poznavali porodicu. Zahvaljujem se medijima na korektnom izveštavanju i svim dobronamernim građanima koji su želeli da pomognu u istrazi", rekao je Spasovski. 

Odgovornost i maksimalne kazne za počinioce zatražio je makedonski ministar pravde, Krenar Loga.

"Ovo je jedna od najvećih tragedija u našoj zemlji jer su dva života nemilosrdno odneta. Odgovornost i maksimalne kazne za počinioce", napisao je Loga.

Jutros je oko devet časova u  u OŠ "Johan Hajnrih Pestaloci" otvorena knjiga žalosti povodom smrti maloletne devojčice, prenosi MIA.  Rukovodstvo škole, koju je pohađala ubijena devojčica, istovremeno je organizovalo i nekoliko psihologa sa ciljem da se učenicima i drugovima ubijene devojčice pruži podrška da lakše prebrode taj tragični događaj, prenosi portal A1on. 

Inače, prema pisanju makedonskih medija za otmicu i ubistvo Krivičnim zakonom Severne Makedonije predviđena kazna u trajanju od najmanje 10 godina do doživotne robije.

Osumnjičeni prvo pobegao u Beograd, pa u Bugarsku

Prema rečima Spasovskog, glavnoosumnjičeni za ubistvo maloletne devojčice iz Severne Makedonije sa svojim advokatom prvo je pobegao u Beograd, a potom u Bugarsku.

On je na konferenciji za novinare rekao da će se utvrditi svi aspekti tog bekstva, preneo je Plus info. Kako je ranije rekao, prema do sada utvrđenim dokazima, glavni organizator i izvršilac ubistva ubio je devojčicu oko 10 sati jer se plašio dokaza koje bi policija mogla da pronađe u već započetoj istrazi, nakon prve prijave o zločinu.

"Učinićemo sve da ovu osobu, ovo čudovište, kojeg pratimo, privedemo pravdi čim kroči na naše tlo", rekao je Spasovski. Na pitanje novinara da li je neko dojavio osumnjičenom da pobegne, Spasovski je rekao da niko ranije nije imao informaciju da je osumnjičen, da bi on mogao da ga obavesti.