Svet

Haris Dukas: Čovek koji je došao niotkuda da vlada Atinom

Politiko | 4. mart 2024 | 18:03
Haris Dukas: Čovek koji je došao niotkuda da vlada Atinom
PROFIMEDIA / Angelos TZORTZINIS / AFP

Haris Dukas je postigao nemoguće. Kada je pre samo nekoliko meseci 44-godišnji mašinski inženjer prošetao ulicama Atine, niko ga nije prepoznao. Sada je gradonačelnik, piše Politiko. Izvanredno dostignuće za nekoga ko je imao malo političkog iskustva i malo veza sa partijom levog centra Pasok, čiji rival desnog centra, koga je sam Dukas opisao kao "rođenog pobednika", dominira od 2019. godine.

„Kada je Pasok predložio da se kandidujem, to je izgledalo kao ludi scenario“, rekao je Dukas. "Ali nisam mogao da kažem ne."

Čak i pre nego što je preuzeo dužnost 1. januara, našao se na udaru svojih političkih protivnika i pristalica gradonačelnika koga je smenio, Kostasa Bakojanisa, koji je slučajno nećak grčkog premijera desnog centra. Centralna vlada, u onome što njegovi prijatelji opisuju kao čin osvete, oklevetala ga je i oduzela mu ovlašćenja.

Ali Dukas je prkosan, a njegov put do moći mogao bi da bude model za druge autsajdere koji žele da promene status kvo.

Dukasu je bilo teško od početka. Pored toga što je bio nepoznat i sa malo vremena da privuče pažnju ljudi, morao je da vodi kampanju usred leta, kada su mnogi Atinjani van grada - često na jednom od grčkih ostrva, mnogo sati daleko od kopna. Dukas je morao da ubedi ljude da ga podrže i da ih vrati u prestonicu da potpišu neophodne papire.

„Od početka sam bio siguran da sam jedini koji može da pobedi Bakojanisa“, rekao je on. „Video sam da postoji skriveno nezadovoljstvo u Atini i da postoji rođeni pobednik. Ali istorija je puna rođenih pobednika koji su na kraju bili poraženi.“

PROFIMEDIA / Giannis Panagopoulos / Eurokinissi / imago stock&people
PROFIMEDIA / Giannis Panagopoulos / Eurokinissi / imago stock&people

Dukas, takođe profesor energetske politike, kandidovao se uz podršku Pasoka, ali je u drugom krugu dobio podršku svih levičarskih partija. Dobio je podršku istaknutih ličnosti iz oblasti nauke, umetnosti i ekologije i izneo politički program koji je, kako je rekao, „izvan političkih partija i boja“. Dukas je izabran prvenstveno na agendi zaštite životne sredine, obećavajući da će smanjiti temperature u Atini povećanjem zelenih površina i smanjenjem energetskog siromaštva.

Otkako je preuzeo dužnost, odnosi sa grčkom vladom, koju predvodi Nova demokratija desnog centra, bili su napeti. Njegovi sledbenici su već zabrinuti da neće moći da sprovede svoje ideje. Nacionalne opozicione stranke su više puta opisivale ponašanje centralne vlade prema njemu kao "osvetoljubivo" - ne samo prema Dukasu, već i prema građanima Atine koji su ga izabrali.

Nekoliko dana pre zvaničnog preuzimanja funkcije, vlada je povukla ovlašćenja Gradske skupštne i finansiranje opštinskih projekata i prenela nadzor na centralnu vladu. Dukas je ovaj potez nazvao "omalovažavajućom, gotovo neprijateljskom merom prema gradskim vlastima" i obećao da će slučaj nastaviti na zakonit način.

„Ovo je ozbiljan udarac i nazadovanje za gradsku vlast. Sećam se da su tokom finansijske krize međunarodni kreditori zemlje tvrdili da je previše novca koncentrisano među premalo ljudi, dok bi decentralizacija stvorila više odgovornosti i kontrole. Umesto toga, nastavljamo da preduzimamo korake sve više unazad", rekao je on. 

Vojvoda od Palestine

Bilo je daljih zastoja. Vlada je blokirala obećanje o ponovnom otvaranju centralne avenije zatvorene za saobraćaj tokom pandemije kovida na osnovu toga što bi tamo mogli da se nalaze antikviteti. Bio je žestoko kritikovan na društvenim mrežama i od strane članova parlamenta kada je na desetine palestinskih zastava vijorilo u publici tokom njegovog prvog pojavljivanja na novogodišnjem koncertu na trgu Sintagma. „Vojvoda od Palestine“ postao je popularan na društvenim mrežama.

Gradonačelnikove kolege su morale da razjasne da je mlada devojka koja mu se pridružila na sceni jednostavno tamnokosa, a ne Palestinka.

„Čini se da  sve što radim odmah bude iskrivljeno. Čini se kao da posle svake moje intervencije postoji [nezvanična rečenica koja se deli] i koja stvara iskrivljenu vest. Sukobićemo se kada osetimo da nam postavljaju prepreke na putu“, rekao je on. 

PROFIMEDIA / Michalis Karagiannis / Eurokinissi / imago stock&people
PROFIMEDIA / Michalis Karagiannis / Eurokinissi / imago stock&people

„Ja sam sada gradonačelnik“

On ima dugu listu obaveza kako bi promenio grčku prestonicu. Prema istraživanju Evropske komisije u 84 grada, Atinjani su među najnezadovoljnijim građanima. Proglašen je za najgori grad za digitalne nomade.

„Atina ne može biti samo grad za turiste, ne može biti beskrajni tržni centar“, rekao je on. „Ali znam da su ovo [samo] slogani, a ja sam sada gradonačelnik.“

Naručio je studiju kako bi otkrio koja je kombinacija turista i stanovnika održiva za svaki kvart i obećao da će na osnovu rezultata uvesti novu gradsku taksu. Takođe je pozvao vladu da ukine takozvanu „zlatnu vizu“, koja daje boravišne dozvole investitorima u nekretnine. Osnovao je Kancelariju za borbu protiv energetskog siromaštva sa ciljem da identifikuje ugrožena domaćinstva i iskoristi obnovljivu energiju za jeftiniju struju. Likovi sa levice i levog centra sada se pitaju kako se „Dukasov model“ može dovesti na širu političku pozornicu.

Premijer Kirijakos Micotakis obezbedio je drugi mandat u julu, a protivljenje njemu na nacionalnom nivou je od tada oslabilo. Ankete pokazuju da podrška tri najveće rivalske stranke zajedno ne dostiže nivo podrške vladajućoj Novoj demokratiji. Ali Dukas je pozitivan. „Moja pobeda pokazuje da čak i bez sistema iza vas i bez teškog naoružanja politike, možete da napravite pukotinu i da promenite status kvo pobedama.“

Dok grčke stranke levog centra nestrpljivo čekaju nekoga ko može da ujedini njihove desetkovane političke partije na nacionalnom nivou, neki se pitaju da li je Dukas možda pravi čovek. Ukazuju na primer Antonija Koste, koji je izabran za premijera Portugala nakon što je bio gradonačelnik Lisabona.

„Pre nekoliko meseci nisam znao da ću se kandidovati“, rekao je Dukas. „Nisam mogao da zamislim da ću postati gradonačelnik. Tako da niko ne zna šta nosi budućnost.“