Svet

Sudije skeptične o imunitetu od krivičnog gonjenja Donalda Trampa

FoNet | 26. april 2024 | 14:58
Sudije skeptične o imunitetu od krivičnog gonjenja Donalda Trampa
TANJUG / AP / Jeenah Moon (POOL)

Sudije američkog Vrhovnog suda iskazale su skeptičnost prema tvrdnjama bivšeg predsednika Donalda Trampa, tokom rasprave o argumentima na osnovu kojih je zatražio izjašnjavanje najviše sudske instance o tome, javlja danas Glas Amerike. Vrhovni sud počeo je u četvrtak saslušavanje argumenata, pošto se Tramp obratio tražeći da se izjasni o imunitetu od krivičnog gonjenja.

Predsedavajući Vrhovnog suda Džon Roberts, pripadnik konzervativne struje, bio je među najmanje pet članova veća za koje je delovalo da će odbaciti tvrdnju o apsolutnom imunitetu.

Ukoliko bi ta tvrdnja bila potvrđena, to bi sprečilo krivično gonjenje Donalda Trampa po optužbama da je pokušao da poništi izborni poraz 2020. godine.

Sudije Nil Gorsač i Bret Kavano, dvojica od ukupno troje konzervativnih sudija izabranih u vreme Trampovog mandata, ukazali su da bi bivši predsednici trebalo da imaju neki stepen imuniteta.

U tom slučaju bi, kako su ukazali, sudovi niže nadležnosti trebalo da odluče da li bi to važilo za Trampa.

Idgledalo je da Ejmi Koni Beret, sudija Vrhovnog suda izabrana na predlog Trampa, nije bila privržena argumentima koje je iznosio Trampov zastupnik Džon Sauer.

Nijedan predsednik nikada nije procesuiran tokom službovanja

Tramp se žalio najvišoj američkoj sudskoj instanci pošto su sudovi manje nadležnosti odbili njegov zahtev da bude zaštićen od četiri krivične optužbe u vezi sa izborima 2020. godine.

Bez predsedničkog imuniteta od krivičnog gonjenja, prestaje da postoji sistem kakav poznajemo, poručio je pred sudom Trampov zastupnik Džon Sauer.

On je rekao da u američkoj istoriji nijedan predsednik nikada nije procesuiran za svoje postupke tokom službovanja.

Ako predsednik može da bude optužen, da mu se sudi i da bude pritvoren za svoje najkontroverznije odluke čim napusti funkciju, ta pretnja uticaće na donošenje predsedničkih odluka upravo onda kada je hrabro i neustrašivo delovanje najpotrebnije, rekao je Sauer pred sudom.

Tokom pretresa konzervativni sudija Klarens Tomas upitao je Sauera šta bi trebalo da bude osnov predsedničkog imuniteta u konkretnom slučaju.

Sudija Džon Roberts koristio se primerom predsednika koji prima mito.

Sonja Sotomajor, pripadnica liberalnije struje sudija Vrhovnog suda, upitala je Trampovog zastupnika može li predsednik da dobije imunitet u slučaju da je naredio ubistvo političkog rivala.

Sudija Elena Kegan, takođe iz liberalnih krugova, Trampovog advokata upitala je da li bi predsednik trebalo da bude imun od krivičnog gonjena u slučaju da neprijatelju proda državni nuklearni arsenal.

Pred zdanjem Vrhovnog suda okupio se manji broj demonstranata - kritičara i protivnika bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Tramp je odbacio krivicu po optužbama za poništavanje izbornog poraza, kao i u preostala tri krivična procesa koji se vode protiv njega – uključujući i suđenje za falsifikovanje poslovne dokumentacije prilikom tajnih novčanih isplata porno glumici Stormi Danijels.