Svet

Fon der Lajen: EU računa da će Kina izvršiti pritisak na Rusiju da prekine rat protiv Ukrajine

Tanjug | 6. maj 2024 | 13:59
Fon der Lajen: EU računa da će Kina izvršiti  pritisak na Rusiju da prekine rat protiv Ukrajine
TANJUG / AP / AP Photo/Aurelien Morissard

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da Evropska unija računa na to da će Kina izvršiti prirtisak na Rusiju da prekine rat protiv Ukrajine.

"Računamo na to da će Kina iskoristiti sav svoj uticaj na Rusiju da okonča agresivni rat protiv Ukrajine", rekla je Fon der Lajen novinarima posle susreta sa predsednikom Kine Si Đinpingom i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Jelisejskoj palati, preneo je Rojters.

Ona je navela da je Si igrao važnu ulogu u "deeskalaciji neodgovornih nuklearnih pretnji Rusije" i dodala da je uverena da će kineski predsednik nastaviti to da čini "u kontekstu tekućih nuklearnih pretnji Rusije".

Govoreći o ratu Izraela i Hamasa, Fon der Lajen je rekla da bi Kina mogla da ograniči "neodgovorno širenje" iranskih raketa i dronova i ponovila pozive na prekid vatre.

"Verujemo da Kina može da igra važnu ulogu u ograničavanju neodgovornog širenja iranskih balističkih projektila i dronova", rekla je predsednica Evropske komisije.

Fon der Lajen je naglasila da EU ne može da "apsorbuje" prekomernu proizvodnju kineske industrijske robe koja preplavljuje njeno tržište.

Ona je dodala da je pozvala Sija da preduzme korake za rešavanje pitanja prevelikih kapaciteta.

"Kina koja igra pošteno je dobra za sve nas", istakla je Fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije se sastala sa predsednikom Kine Si Đinpingom i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Jelisejskoj palati. Si je u Francusku stigao u nedelju, na svoje prvo putovanje u Evropu od 2019. godine.