Svet

Pretnja atomskim oružjem: Rusija izvodi vežbe nestrateških nuklearnih snaga

Tanjug | 6. maj 2024 | 10:52
Pretnja atomskim oružjem: Rusija izvodi vežbe nestrateških nuklearnih snaga
PROFIMEDIA / Russian Defense Ministry / AFP / Profimedia

Generalštab oružanih snaga Rusije počeo je pripreme za vežbe upotrebe nestrateškog nuklearnog naoružanja po naređenju predsednika Rusije Vladimira Putina, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

"Tokom vežbe niz mera će biti preduzet za pripremu i upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja", saopštilo je ministarstvo na Telegramu.

Kako je navedeno, u cilju povećanja spremnosti nestrateških nuklearnih snaga za izvršavanje borbenih zadataka, Generalštab je počeo pripreme za održavanje vežbi raketnih jedinica Južnog vojnog okruga.

Vežbe će uključiti avijaciju, pomorske snage i snage iz Južnog vojnog okruga, koji je baziran odmah uz granicu s Ukrajinom i pokriva ukrajinske oblasti koje je Moskva anektirala.

Manevri će biti održani u bliskoj budućnosti i uključiće i avijaciju i mornaricu. Cilj vežbi je održavanje gotovosti ljudstva i opreme jedinica za borbenu upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja za odgovor i obezbeđenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta države, navodi rusko Ministarstvo.

Dodaje se da je to odgovor na "provokativne izjave i pretnje pojedinih zapadnih zvaničnika" protiv Rusije.

Peskov: Vežbe povezane sa izjavama zapadnih zvaničnika o Ukrajini

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je odluka o održavanju vežbi nestrateških nuklearnih snaga povezana sa izjavama zapadnih političara o njihovoj nameri da pošalju vojnike u Ukrajinu.

On je naveo da je reč o izjavi predsednika Francuske Emanuela Makrona, o komentarima predstavnika Velike Britanije, kao i lidera demokratske manjine u Predstavničkom domu američkog Kongresa Hakima Džefrisa, o njihovoj spremnosti, pa čak i o nameri da pošalju vojnike u Ukrajinu, odnosno da postave vojnike NATO-a pred rusku vojsku, prenosi Interfaks. 

"Ovo je potpuno nova runda eskalacije napetosti, ona je bez presedana i  zahteva posebnu pažnju i posebne mere", naglasio je Peskov.

Agencija Frans pres piše da od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine ruski predsednik daje izjave "toplo-hladno" o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja. 

Rusija je tokom leta 2023. rasporedila nuklearno taktičko oružje u Belorusiji, svom najbližem savezniku i susedu Evropske unije.

Ruska nuklearna doktrina predviđa pribegavanje nuklearnom oružju striktno u defanzivne svrhe, u slučaju napada na Rusiju oružjem za masovno uništenje ili u slučaju agresije sa konvencionalnim naoružanjem koje preti samom postojanju države.

Putin je sredinom marta u intervjuu novinaru Dmitriju Kiseljevu rekao da je Rusija spremna da upotrebi nuklearno oružje samo ako se dovede u pitanje opstanak ruske države ili ako se nanosi šteta suverenitetu i nezavisnosti zemlje.