Svet

Lajčak sa Dikarlo: Veoma dobar razgovor o Zapadnom Balkanu

Tanjug | 10. maj 2024 | 10:44
Lajčak sa Dikarlo: Veoma dobar razgovor o Zapadnom Balkanu
TANJUG / FOTO STA/KATJA KODBA (HO)

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je danas da je razgovarao o Zapadnom Balkanu sa zamenicom generalnog sekretara za politička pitanja UN Rozmeri Dikarlo.

"Veoma dobar razgovor o Zapadnom Balkanu i šire sa Rozmeri Dikarlo. Uvek je zadovoljstvo razmeniti mišljenja o globalnim dešavanjima i pitanjima koja su visoko na dnevnom redu UN", naveo je Lajčak na društvenoj mreži Iks.

Lajčak je prethodno razgovarao u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom i predsednikom 78. zasedanja Generalne skupštine UN Denisom Fransisom o situaciji na Zapadnom Balkanu i predstojećem radu Generalne skupštine UN. Fransis je posle sastanka na mreži Iks napisao da je sa Lajčakom razgovarao o predstojećem zasedanju Generalne skupštine, uključujući nacrtu rezolucije o Srebrenici.

Lajčak od 7. maja boravi u SAD, gde je razgovarao sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O’Brajanom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, kao i sa višim direktorom za Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Majklom Karpenterom.