2396, 29 NOV 1996

Ponistavanje izbora

Pravda na jedno oko

Nijedan od 50 sudija niskog opstinskog suda nije zeleo da potpise unapred srocene presude. To je ucinila sudija iz Bele Palanke

" Pozurite u Vrhovni sud, to vam je vaznije" , rekao je Dragoljub Jankovic, predsednik Prvog opstinskog suda u Beogradu, delegaciji Pravnog saveta koalicije " Zajedno" dok je u utorak 26. novembra cekala da dobije presude ovog suda kojima je ponisteno glasanje na 210 birackih mesta i doneta odluka da se tek u trecem krugu izabere 45 odbornika za Skupstinu Beograda. Kazu da je Jankovic izgledao kao Tajson posle meca sa Holifildom. Imao je i razloga da se tako oseca. Gotovu izbornu pobedu koalicije " Zajedno" sudije ovog i Drugog opstinskog suda su ukinule i tako ponistile najsuvereniju volju gradjana - da biraju i da izaberu svoje predstavnike u Gradsku skupstinu prestonice i skupstine opstina.

Slicno se dogodilo i u drugim gradovima Srbije, sto odlukama opstinskih i gradskih komisija, sto sudskim presudama. I to, po pravilu, sa veoma malo izuzetaka, tamo gde su kandidati koalicije " Zajedno" dobili vecinu glasova, odnosno pobedili. Ugledni pravnici kazu da je ovo najmasovniji ponistaj izbornih rezultata od osnivanja Jugoslavije, odnosno od 1918. godine. Ali, da krenemo od Beograda.

Bez javnosti

Izborno slavlje opozicije koja je, po prvim rezultatima posle drugog izbornog kruga, osvojila ogromnom vecinom Gradsku skupstinu (70 mandata) i 12 opstinskih skupstina glavnog grada, umanjeno je bilo vec odlukom Gradske izborne komisije da koaliciji " Zajedno" prizna 60 mandata, a sud je odlucio da se izbori potpuno ponove na Savskom vencu, a velikim delom na Paliluli i drugim opstinama.

Racunajuci da ovakve odluke glavne izborne komisije ne umanjuju mnogo pobedu opozicije, socijalisti (sa svojim koalicionim partnerima) resili su da " pravdu" potraze na sudu. Izborna pravila im to dozvoljavaju, a i radi se bez prisustva javnosti koja je svoje misljenje vec iskazala na ulicama Beograda. I, gle cuda. Ogroman broj zalbi " levih" snaga sud usvaja i tako ponistava vec donete odluke Izborne komisije. Ali, kako?

Na osnovu zapisnika Gradske izborne komisije od 17. novembra sud je utvrdio da je " povredjeno pravilo postupka sto za posledicu ima usvajanje zalbi SPS-a" ... Navodno, podnosilac zalbe (SPS) tvrdi da Gradska izborna komisija (GIK) uopste nije odlucivala o njegovom prigovoru. Na osnovu uvida u zapisnik GIK sud je konstatovao da je ova tvrdnja tacna. Dakle, kvaka je u zapisniku.

Ispostavice se da sud nije dobio i deo zapisnika o radu GIK od 19. novembra, gde se jasno vidi da je ova komisija raspravljala o svim prigovorima, pa i SPS-a, i potom donela odgovarajuce odluke. Deo zapisnika od 17. novembra, na osnovu kojeg je Prvi opstinski sud odlucivao, u stvari, i ne predstavlja zapisnik vec samo tehnicki utvrdjuje rezultate glasanja po izbornim jedinicama, odnosno na birackim mestima, sa svim elementima, pocev od utvrdjivanja broja upisanih biraca, broja glasalih, broja nevazecih listica... A svima je poznata izjava predsednika Gradske izborne komisije Radomira Lazarevica (kada su ga posetili opozicioni prvaci) da izbori nisu zavrseni dok Izborna komisija ne okonca rad.

Zahuktali sud

Za sud je i ovo bilo dovoljno i doneo je ponistavajuce presude, bez prava zalbe. Mada, i da je tvrdnja SPS-a tacna, pravnici postavljaju pitanje svojim kolegama u sudu protiv cega je zalba, jer ako nema odluke o prigovoru, nema ni akta protiv koga se moze izjaviti zalba (clan 40a, st. 3, Zakona o teritorijalnoj organizaciji i lokalnoj samoupravi). I ne samo to, u svojoj revnosti Prvi opstinski sud je otisao i dalje i u presudama naveo da se novi krug izbora mora odrzati 27. novembra, iako je datum ponovljenog glasanja u iskljucivoj nadleznosti Komisije koja je duzna jedino da postuje zakonski rok - deset dana od donosenja sudskih odluka.

Da zbunjivanje revoltiranih gradjana bude jos vece, Gradska izborna komisija je nalozila da se novi krug izbora odrzi 27. novembra, dakle u sredu, u radni dan, iako se veliki broj birackih mesta nalazi u skolama i drugim poslovnim zgradama. " Ekspeditivnost" Izborne komisije dosla je do vrhunca kada je saopstila da ce se novi izborni materijali izdavati clanovima birackog odbora 24. novembra, pocev od 16 casova, samo nekoliko sati posle dobijenih presuda, sto tesko moze da iskljuci sumnju da je novi glasacki materijal stampan pre nego sto su presude stigle Komisiji, odnosno da je neko znao za sadrzinu presuda pre nego sto su i donete.

Arogancija i osionost Gradske izborne komisije se ogleda i u tome sto presude nisu hteli da daju na uvid zvanicnicima opozicije. Ipak, opozicija je iskoristila vanredne pravne lekove i podnela tuzbe za ponavljanje postupka kod opstinskog suda, i zahtev za vanredno preispitivanje pravosnazne odluke Vrhovnom sudu Srbije.

Hoce li Vrhovni sud reagovati brzo kao sto je reagovao po zahtevu Socijalisticke partije Srbije i ponistio kompletan drugi krug glasanja na opstini Savski venac i nalozio ponovni izbor opstinskih odbornika, sa obrazlozenjem da je Opstinskoj izbornoj komisiji istekao mandat 16. novembra 1996. godine? Cak i da je tako (sto u ovom trenutku i nije bas izvesno), veliki broj pravnika ne vidi razlog za takvu odluku, jer su rezultate izbora utvrdili punovazni imenovani clanovi birackih odbora na birackim mestima, a zadatak Komisije je samo da utvrdi rezultate izbora. Njih moze utvrditi i nova izborna komisija.

Falsifikati

Tamo gde nije " radio" sud, " radile" su izborne komisije. Na opstinama Palilula i Novi Beograd, izborne komisije su masovno ponistavale rezultate izbora u drugom krugu, na osnovu velikog broja prigovora SPS- a.

Najdalje je otisla Izborna komisija Nisa koja je preinacila izborne rezultate tako sto je, jednostavno, preinacila podatke u birackim zapisnicima i utvrdila da je vecinu glasova dobio kandidat SPS-a, umesto kandidata opozicije. To je ucinjeno za 13 kandidata za gradske odbornike. Kako tvrdi Toplica Djordjevic, potpredsednik Demokratske stranke u Nisu, opozicija tacno zna ko je krao glasacke kutije, ubacivao falsifikovane glasacke listice i falsifikovao najmanje 18 zapisnika.Tvrdi se da su to predsednik Okruznog suda u Nisu i predsednik Izborne komisije Branislav Nesic i sekretar Skupstine grada i sekretar Gradske izborne komisije Ljubinko Milanovic. Odgovor na takvo ponasanje Izborne komisije dali su gradjani Nisa svojim svakodnevnim okupljanjima. Koalicija " Zajedno" je podnela zalbe Opstinskom sudu u Nisu.

I, gle. Nijedan od 50 sudija niskog Opstinskog suda nije zeleo da bude predsednik veca u postupku, niti da potpise unapred pripremljene presude kojima su odbijene zalbe koalicije " Zajedno" . To je ucinila sudija iz Bele Palanke Ruzica Stoiljkovic. Zanimljivo - sudija Stoiljkovic je predsednica suda u Beloj Palanci gde je odlucivala o istim stvarima i kao predsednica Izborne komisije, a zatim i u sudskom postupku kao predsednica sudskog veca. Posto je presude potpisala osoba koja nije sudija nadleznog suda, slobodno se moze reci da se radi o nepostojecim pravnim aktima koji, prema jugoslovenskim propisima, nemaju pravna dejstva.

Hoce li koaliciji " Zajedno" pomoci krivicna prijava koju je podnela protiv predsednika i clanova Izborne komisije u Nisu zbog krivicnog dela falsifikovanja birackih zapisnika (u koaliciji imaju primerke), koji su u nekim slucajevima sasvim ocigledni - izvedeni precrtavanjem utvrdjenih brojeva na samom zapisniku? Istraga po ovim krivicnim prijavama u Nisu jos nije pocela. Ali je zato Mile Ilic, predsednik Gradskog odbora SPS-a primio " svih 37" izabranik odbornika SPS-a.

Sudovi su " radili" punom parom i u drugim gradovima. U Uzicu od sest zalbi koalicije " Zajedno" sud je usvojio samo jednu a sest odbio. Doduse, odbio je i svih sest zalbi SPS-a, pa je konacan rezultat lokalnih izbora - " Zajedno" 30, SPS 29 odbornickih mandata. Kako su to gradjani primili, dokaz su okupljanja na ulicama.

U Kraljevu je jos neizvesnije. Opstinski sud je ponistio rezultate na osam birackih mesta. I to posle zamene dva clana sudskog veca. Uz osam ponistenih od strane Izborne komisije, nije tesko pretpostaviti ko se favorizuje.

Nekoliko hiljada Kragujevcana je pokazalo da se ne miri sa odlukom da se izbori ponove u 11 izbornih jedinica. Izvesni su 31 mandat koalicije " Zajedno" , 22 SPS-a, dva JUL-a i jedan SRS-a. Od ukupno 16 zalbi Opstinski sud je prihvatio dve koalicije " Zajedno" i sedam SPS-a.

U Pirotu drugi krug je ponisten u sest izbornih jedinica. Zvanicno, za sada, SPS i " Zajedno" imaju po 21 odbornika.

Vruce je i u Jagodini. Na dvostruki prigovor koalicije " Zajedno" da se poniste izbori na birackom mestu " Tabane 4" , gde je pored pronadjenog viska glasackih listica proglasena za pobednika dr Mira Markovic, (nije pisac knjige " Noc i dan" ) jos nije odgovoreno. Opstinska izborna komisija i sudsko vece nikako da se dogovore ko je nadlezan, iako su prosli svi zakonski rokovi za resenje prigovora. Ali je sud bio mnogo azurniji prilikom ponistavanja izbora na 13 birackih mesta. Cak je obrazlozenje dva puta pisano.

Slicno se desava i u drugim gradovima, zbog cega se gradjani i okupljaju na trgovima i ulicama. Sudeci po njihovim reakcijama danas bas i nije uputno biti sudija.

Da li se to boginja Justicija priklonila jednoj strani, i pored poveza preko ociju? Jeste, jer joj taj povez vezuje bas vladajuca struktura i to samo preko jednog oka.

# SLOBODAN IKONICCopyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.