2396, 29 NOV 1996

(nastavak sa prve strane)

NASA TEMA: NASILjE U POLITICI

Intifada - sad!

Nakon kuknjave nad nepostenim izbornim uslovima, drzavnim i paradrzavnim medijima koji friziraju stvarnost prema potrebama stranke na vlasti i ostalim opozicionim nedacama, opozicija je, pre svega koalicija " Zajedno " , ipak uspela da, na nekom nivou, postane izborni pobednik. Zna se da lokalna vlast, za koju se opozicija izborila, ne predstavlja " stvarnu " vlast, jer je SPS vec pre nekoliko godina, upravo procenjujuci da neposrednu situaciju " na terenu " tesko moze da drzi pod kontrolom, svu realnu vlast prenela " u republiku " , pa tako, recimo, Ministarstvo prosvete postavlja cak i skolske odbore u skolama po Srbiji. Pobeda opozicije, dakle, ima jedino psiholoski znacaj.

Sin Fejn

Ponistena je i ta psiholoska pobeda, sud je pokazao da, ako treba, moze da donese bilo kakvu odluku, sto se znalo, ali ipak... Nepostovanje izbornih rezultata obesmisljava samo postojanje pluralistickog sistema, i ko zna nije li vlast imala na umu i to da ovim potezom destimulise svako buduce glasanje za opoziciju, po principu: " nista ne vredi, cak i ako pobedite " . Veliko protivljenje ovakvom ponasanju ne pokazuju ni na Zapadu, gde su demokratiju propisali kao obaveznu.

I, sta ostaje? Koja su efikasna sredstva jos na raspolaganju za sprovodjenje svetogrdne ideje o smeni vlasti, makar i opstinske, u Srbiji?

Doslo je do jaja. Parafraza misli da oni koji danas spaljuju knjige, sutra ce ljude; oni koji se danas gadjaju jajima, sutra bi mogli kamenjem. Intifada. Lideri opozicije u Srbiji " ne lice " da bi se mogli u kratkom roku transformisati u vodje pokreta (ilegalnog) otpora, mada, s obzirom na neveliku zainteresovanost koju pokazuju njihovi prijatelji sa Zapada, mogli bi svoju organizaciju nazvati " Sin fejn " (u prevodu: " Mi sami " ). Masa na ulicama Beograda, i po misljenjima najmrzovoljnijih opozicionara, u ponedeljak uvece bila je " dovoljna " . Iz teorije marksizma smo, medjutim, naucili da masa ne uzima vlast, vec " grupa odlucnih ljudi " kao sto kaze Lenjin, nesumnjivi strucnjak za ta pitanja, a to, uostalom, kazu i drugi. Narod na ulicama i topovi sa " Aurore " samo su pozornica i rekvizita za ta desavanja.

Vojislav Kostunica, predsednik stranke koja ne ucestvuje u tekucim protestima, mada ih, kako kaze, podrzava, smatra da, iako jeste rec o flagrantnom bezakonju, situacija ipak nije sasvim nova i da se nije imalo iluzija da socijalisti i na ovako nesto nisu sposobni. " Pravi nacin za predupredjenje bio je, a DSS je na tome stalno insistirala, zahtevanje neke vrste ugovora izmedju opozicionih stranaka, pod pretnjom bojkota. Pretnja bojkotom je uvek najjaca pred izbore, a ne posle ili izmedju njih. " Na primedbu da problem ovoga puta nije u nepostojanju " ugovora " , vec o njegovom nepostovanju, Kostunica odgovara: " Da su bili posteniji izbori, i nas uspeh bi bio veci. SPS ne samo da ne bi dobila lokalne, vec bi izgubila i savezne izbore. To ih ne bi sprecilo da ponovo pocine kradju, ako su vec resili, ali to bi stvar ucinilo jos ociglednijom, i pred ocima medjunarodne javnosti. "

Narodnjastvo

Desimir Tosic iz Demokratskog centra, koji se decenijama bavio proucavanjem politickih prilika na jugoslovenskom podneblju, slaze se da je ponasanje socijalista i drugova u vezi sa njihovim ukorenjenim boljsevizmom, olicenim pre svega u " potpunoj nesposobnosti komunikacije izvan kruga istomisljenika " i, s tim u vezi, njihovoj osobini da na vlast dolaze silom i ne pustaju je bez sile.

" Predsednik nase skupstine cak govori kako 'mi imamo najdemokratskiji izborni zakon na svetu'. Pri tome zaboravlja da Staljin zbilja jeste imao najdemokratskiji ustav na svetu, ali ga se nije pridrzavao " , kaze Tosic.

Ukorenjene navike Tosic ne vezuje iskljucivo za stranku na vlasti, vec za citavo drustvo i za citavo podrucje bivse Jugoslavije, sa izuzetkom Slovenije.

" Opozicija nije mnogo razmisljala koja nova sredstva pronaci protiv Milosevica. Njegovom narodnjastvu, suprotstavljeno je jedno takodje potpuno nepoliticko narodnjastvo opozicije cija je odlika da se svodi samo na verbalne ciljeve. Nasa opozicija je odredila sebi iskljucivo negativne ciljeve - umesto toga morala je da formulise jasan program za Evropu, zatim da prihvati postupniju tehniku privatizacije nego sto to radi vlada. A osim toga, i u unutrasnjem ophodjenju u strankama su pokazali sklonost nasilju - setite se slucajeva Rakitica i Micunovica. "

" I pored potpuno negativnih rezultata, cak u poredjenju sa 1990. godinom, borba se mora nastaviti novim, efikasnijim sredstvima " , govori Desimir Tosic, s tim sto radije ne bi precizirao na koja efikasnija sredstva misli.

Istorija

Nesto se moze saznati i iz istorije. Prva kriza lokalne vlasti u beogradskoj varosi dogodila se 1920. godine nakon cuvenih izbora na kojima su komunisti odlicno prosli, a u Beogradu su dobili malu vecinu glasova; ali, osvojili su potpunu lokalnu vlast zahvaljujuci takvom izbornom zakonu. " Medjutim, pri preuzimanju opstinske uprave komunisti nisu postovali u potpunosti zakonske formalnosti, ogradili su se prilikom polaganja zakletve kralju, i tadasnji ministar unutrasnjih dela Draskovic nasao je u tome razlog da suspenduje komunisticku opstinu. Komunisti su imali pravo zalbe, ali su zakasnili sa njom i najvisi sudski organ je potvrdio tu odluku " , govori Branislav Gligorijevic, naucni savetnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu.

Predratna Kraljevina, znamo to, nije se mogla smatrati " sampionom demokratije " , i u njoj je bilo izbornih nepravdi koje su bile pre svega uzrokovane nametnutim izbornim sistemima (d'Ontov princip), ali se otvorene kradje ipak nisu desavale.

U prolece 1940 godine Macekova Hrvatska seljacka stranka ucinila je nesto na sta su se mogli ugledati nasi socijalisti. Uprava Hrvatske banovine, koja je dobila pravo da formira lokalnu vlast, jednostavno je falsifikovala izbore u krajevima u kojima su ziveli Srbi i u kojima je pobedila Jugoslovenska radikalna zajednica Milana Stojadinovica. Rezultati izbora u opstinama gde su rezultati namesteni jednostavno nikada nisu saopsteni. Kasnije je poceo rat. Valjda se bar to nece ponoviti.

Ali, sustinska razlika bila je, smatra g. Gligorijevic, u statusu sudija koji su onda bili nezavisni. " Ne stoje ni pod kakvom vlascu vec kao zasebna vlast sude samostalno po zakonu_i po svom slobodnom tumacenju zakona. Iako je sudije formalno postavljao kralj svojim ukazom, izbor sudije je u stvari zavisio od izbornog tela, a kralj je to samo potvrdjivao. "

Ako se manemo istorije i okrenemo buducnosti, onda treba videti sta ce da rade stranke u uslovima gde socijalisti vise ne mogu da izgube. Vojislav Kostunica priznaje da ga takav ishod pogadja, kao sefa stranke koja je smisao svog postojanja zasnovala na mirnoj parlamentarnoj borbi za vlast, ali kaze i da ga to ne cudi. Kao sredstvo borbe u ovom casu vidi napustanje svih organa vlasti u kojima je opozicija, i onih gde prevlast opozicije nije sporna, kako bi se diktatura SPS-a ucinila jos ogoljenijom.

Medjutim, stranka Vojislava Seselja je saopstila da ce izaci na treci krug izbora kao da se nista nije desilo, ne sumnjajuci da ce u njemu njihovi kandidati potvrditi svoju pobedu, kao sto je to vec i pre bio slucaj na dopunskim izborima.

Naravno, stvar je procene svake stranke sta je u ovom trenutku pametno. Sto se SRS tice, oni mogu zaista imati razloga za optimizam, i zbog toga sto njihovi odbornici, cak i ako se potvrdi njihov izbor, nece smetati SPS-u posto ce posluziti kao dokaz kako, eto, nije tacno da je treci krug " namesten za SPS " .

Sto se tice koalicije " Zajedno " , oni su sumnjivu privilegiju da budu gradska vlast zamenili budjenjem nove (opozicione) energije koja je bila zamrla, i Beogradjani ce, bez obzira i na rezerve prema opozicionim strankama, posle masovne homogenizacije na ulicama ovih dana ubuduce svakog socijalistu dozivljavati kao strano telo u svom gradu.

Da li su socijalisti prosperirali, to ce predsednik Milosevic znati kada mu ministar Milutinovic bude referisao kako je prosao u Briselu. Poslednja informacija govori kako se pohvalio da je sudstvo u njegovoj zemlji nezavisno i da on ne zna kako bi vlast mogla uticati na njega.

Prema stanju na ulicama, ne treba ocekivati eskalaciju nemira. Socijalisti i policija su vise nego uzdrzani, Vojislav Seselj je naglasio da je sad najvaznije da se ne prolije srpska krv, a sto se demonstranata tice, koji pripadaju najurbanizovanijoj kategoriji srpskog stanovnistva (nije li opozicija pobedila na lokalnim izborima u gradovima), ne pokazuju sklonost ka agresiji koja bi prevazisla bacanje jaja. Milosevic se bez sumnje nada da ce stvar da utihne, ne bi li se jos jednom dokazala uzaludnost svakog otpora, a demonstranti (medju kojima su i studenti, sa iskustvom u maratonskim protestima), to znaju, pa se skupljaju u impozantnom broju i po najgoroj kisi.

Poruka Desimira Tosica, koji je veci deo dosadasnjeg zivota proveo na (demokratskom) Zapadu: " Ne smemo da cekamo da nam neko donese ma koju slobodu na tanjiru, moramo svaku slobodu da izvojujemo sopstvenim snagama. "

Izvojujemo, ma sta to znacilo.

Policija

Na silu - silom

Pripadnici Posebnih jedinica milicije (PJM), zaduzene za slamanje demonstracija pred savezne i lokalne izbore, bili su poslati na planinu Goc radi dodatne pripreme i obuke. Oko 2 000 pripadnika ove jedinice boravilo je tamo pet dana.

PJM inace, cine maticni OUP-i (organi unutrasnjih poslova), odnosno milicije poretka koji se nalaze u svakoj opstini u Beogradu i od kadrova regrutovanih iz redova saobracajne milicije. Deluju zajedno sa pripadnicima Specijalne antiteroristicke jedinice (SAJ), koja je stacionirana u " Trinaestom maju " .

Ovih dana saznajemo od pripadnika PJM, dok demonstracije u Beogradu kulminiraju, da su rasporedjeni da stite institucije od drzavnog znacaja: Saveznu, Republicku i Gradsku skupstinu, Predsednistvo Srbije, zgradu RTS-a, Radio Beograd ( " okupirali " su cuveni klub radija, rekli su nam zaposleni) i zgradu " Politike " gde su u prizemlju zgrade. Svi oni spremno cekaju naredbu.

Njihovo licno naoruzanje izgleda ovako: pistolj CZ 99, suzavac, zastitna maska, palica. Reporter NIN-a je od ovih momaka uspeo da sazna sledece: vecina vec odavno nije uz SPS, dakle, vladajucu partiju. Tvrde da je njih oko 80 odsto za opoziciju, pre svega radikale. Pricaju da su pre nedelju dana dobili povisicu. Oko 200 dinara. Prosecna plata " prosecnog " milicionera sa cinom iznosi, inace, oko 1 500 dinara.

Trenutno raspolozenje? Pripadnici PJM kazu da treba uvaziti psiholoski momenat koji ih odredjuje: " Nama je dosadno. " Kazu da vec nedelju dana sede zguzvani u malim zagusljivim prostorijama u iscekivanju znaka.

Tenzija i kod njih raste: " Uglavnom se kartamo i prepricavamo stare viceve. Jedva cekamo akciju. " Ipak, priznaju da ne bi rado pucali u masu demonstranata. " Nju cine nasi prijatelji a mozda i rodbina. Ne bi nam bilo lako. " Potvrdjuju, medjutim, da je profesionalna solidarnost vrlo jaka. " Kad bi jedan jedini nas kolega bio povredjen ili ne daj boze ubijen, milosti ne bi bilo. " Demonstrantima putem NIN-a porucuju: " Na vasoj smo strani ali ako preterate, cuvajte se. Zacas cemo vas slomiti. Spremni smo i obuceni. Na silu cemo odgovoriti silom. "

Izvori NIN-a u PJM tvrde da ce naredjenje za akciju doci od Radovana Stojicica Badze, general-pukovnika i zamenika ministra unutrasnjih poslova Srbije u dogovoru sa predsednikom Srbije. Zoran Sokolovic se ocigledno ne pita.

DANICA DRASKOVIC

Bombe

Oni nista drugo nisu zasluzili nego da ih narod razapne konjima na repove zbog ovoga sto rade narodu. Nikada se nije desilo da Elena Causesku radi ono sto radi ova gospodja koja se ne skida sa televizije samo zato sto je zena predsednika Republike. To je stvar njenog sumskog vaspitanja. Njima samo treba motka u glavu. Ne moze se izboriti sloboda sedeci kod kuce. Ja bih sada probijala kordone milicije. Sramota je da Srbija nema ni Apisa ni terorizam kao odgovor na duhovni i fizicki terorizam. Sve treba blokirati. Njihovu kucu treba blokirati, treba ih gadjati paradajzom i kamenjem, baciti bombu... - rekla je u sredu, 18. novembra uvece pred Skupstinom Srbije Danica Draskovic.

Hapsenje

Nesto vise od 21 sata Danica Draskovic je, kako sama tvrdi, provela kao pritvorenik Sluzbe drzavne bezbednosti Srbije! U cetvrtak, (19), u 14,30, u strogom centru grada, u Cika Ljubinoj ulici, kaze - i bukvalno je kidnapovana.

- Probudila sam se u jednom podrumu, u nekoj sobi bez prozora. Odmah su mi rekli da se nalazim u DB Srbije i da sam privedena na saslusanje zbog izjave koja se vrtela na TV. Pitali su me da li postoji oruzje, gde je, gde su bombe kojima sam pretila.

Posle toga su poceli da me obradjuju da pozovem Vuka kako bi izasao iz Skupstine i rasturio demonstracije. Trazili su da se nagodimo, da opozicija preda Beograd i Nis, a oni bi nam sve ostalo pustili. Stavili su mi i noz pod grlo kada nisam pristala! Potom su mi stavljali pistolj u usta, repetirali naprazno, vukli za kosu, maltretirali, samarali. Nisu me tukli, ne mogu da kazem, ali su me ponizavali i vredjali...

Pitali su i sta ce nam Zoran Djindjic. Tvrdili su da je on nemacki spijun, da ce smeniti Slobodana Milosevica i sve nas zeznuti, da ce i nas skloniti. Sve te price su stalno vrteli.

Rekli su: " Imate godinu dana zivota, republicke izbore necete docekati, a Djindjic ce poginuti u saobracajnoj nesreci! "

DOBRICA COSIC, AKADEMIK I PISAC

Bez mrznje i osvete

Ovde sam da i ja, pisac, pozovem vrsioce vlasti na postovanje narodne volje i zakona i savetujem im da ne brane vlast svim sredstvima.

Ovde sam da javno zamolim predsednika Republike Srbije Slobodana Milosevica da izrsi svoju ustavnu duznost i ispuni zakletvu koju je dao srpskom narodu da ce postovati zakone drzave i prava njenih gradjana. Ja pozivam Predsednika Republike da u ovim opasnim trenucima bude na visini svojih moci i odgovornosti.

Ovde sam da javno zamolim vodje opozicije i njihove pristalice da se u borbi za demokratska prava ne posluze nijednim nasiljem.

U nasoj zemlji ni za odbranu, ni za osvajanje vlasti ne sme vise da se prolije nijedna kap ljudske krvi. Ni jednu promenu u ovoj zemlji ne sme da nosi mrznja i osveta. A promene su neodlozne i neminovne.

Sve ideologije gradjanskog rata porazila je istorija. Ne obnavljajmo njegove rovove.

Nastupilo je novo doba za nove ideje, novu politiku, nove ljude. A novi i sposobni ljudi ne nalaze se samo u strankama; ni samo u opoziciji. Nas je spas u sabiru i organizovanju celokupnih umnih i moralnih snaga naroda. Tek tada mogu da pocnu velike drustvene promene koje se u istoriji oznacavaju preporodom.

Pozdravljam vas s verom u buducnost spokojnu i bolju, od sadasnjice. Srecan vam put u novu buducnost! # SRBOLjUB BOGDANOVIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.