2397, 06 DEC 1996

IZ DANA U DAN

17. novembar 1996, nedelja

U drugom krugu lokalnih izbora u Srbiji bira se jos 5 603 odbornika (od ukupno 7 645) za opstinske i gradske skupstine. Takmice se po dva kandidata koji su osvojili najveci broj glasova 3. novembra. Ponavlja se glasanje i za odbornike Skupstine Vojvodine u 118 izbornih jedinica, gde se nadmecu po tri prvoplasirana kandidata.

Posle glasanja u Mesnoj zajednici " 4. jul " na Dedinju predsednik Srbije Slobodan Milosevic izjavio je da ce uspeh lokalnih izbora umnogome doprineti realizaciji programa Srbije do 2000. godine. " Taj program obuhvata svako selo i svaki grad, a to znaci da i uloga lokalnih organa ima svoje vrlo vazno mesto. Pred nama je vreme napretka za svakog gradjanina u licnom zivotu i radu, napretka za celu porodicu i zemlju u celini. Ovi izbori predstavljace jedan vrlo znacajan korak u pravcu razvoja Srbije. "

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Draskovic ocenio je da su " pobeda ili gubitak u rukama gradjana. Ukoliko svi oni koji su za promene izadju na biralista i glasaju, opozicija ce pobediti " .

" Nema nikakvog osnova za ocekivanje da opozicija moze da osvoji vecinu u Gradskoj skupstini, ali ovo su demokratski izbori i svako ko dobije poverenje gradjana zasluzuje nasu podrsku i saradnju " , rekao je Ljubisa Ristic, predsednik JUL-a.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Djindjic, koji je glasao u 18 casova, izjavio je da je drugi krug glasanja jos neregularniji nego prvi. " Ja se plasim da su ovo poslednji izbori koji nose privid demokraticnosti. Kad god postoji sansa da se u ovoj zemlji nesto uradi pojavljuje se nasilje, represija i manipulacija. " Ocenjujuci da je drugi krug obavljen u latinoamerickim uslovima, on je izjavio da " imamo primenu cistog nasilja i to je eskalacija koja dovodi u pitanje ove izbore u celini " .

Prema navodima izbornog staba koalicije " Zajedno " , na mnogim birackim mestima se glasalo uz pomoc policije, a u Nisu su u pomoc socijalistima pritekli cak i kik-bokseri kluba " Justicija " koji su pretukli kontrolore " Zajedno " na nekoliko birackih mesta. Nevolja je bilo i na mnogim mestima na Paliluli, Novom Beogradu, u Lazarevcu, pod najneverovatnijim obrazlozenjima. U Lazarevcu je policija nasilno izbacila clanove birackih odbora iz redova " Zajedno " i SRS uz pretnju da ce ih uhapsiti. Clan birackog odbora u Smederevskoj Palanci je, nakon protesta zbog zadrzavanja i agitovanja kandidata SPS na birackom mestu, priveden.

Predsednik Gradske izborne komisije Radomir Lazarevic izjavio je za " Nasu Borbu " da je rad u komisiji jedinstven, da se nije vodilo racuna ko je iz koje partije i da su svi shvatili da obavljaju drzavni posao. U prilog tome ide i cinjenica da u prvom krugu izbora nije bilo ponistavanja, niti bilo kakvih prigovora.

Izborni stab socijalista zatvoren je, medjutim, pre ponoci, a konferencija za novinare otkazana. (JUL za drugi krug u svoj stab nije ni pustao novinare.)

Pred ponoc koalicija " Zajedno " pocinje da slavi pobedu najpre u izbornim stabovima, a zatim i na ulicama...

Istovremeno je, prema nekim izvorima, Slobodan Milosevic odrzao hitan sastanak celika SPS, ostro ih kritikujuci zbog izbornog neuspeha. Portparol Ivica Dacic je to kasnije demantovao, pominjuci samo uobicajene sastanke.

18. novembar, ponedeljak

Koalicija " Zajedno " saopstava da je opozicija osvojila vecinu u Skupstini Beograda (70 od 110 mandata), u 12 (od 16) gradskih opstina, gradskim skupstinama Novog Sada, Nisa i Kragujevca, kao i u Cacku, Uzicu, Arilju, Lucanima, Guci Kraljevu, Jagodini, Bajinoj Basti, Beceju, Somboru, Zrenjaninu, Kikindi, Srbobranu, Pirotu, Pozegi, Novom Knezevcu, Smederevskoj Palanci, Trsteniku, Vrscu, Sokobanji, Zablju, Pancevu, Malom Idjosu, Indjiji, Irigu, Raci, Titelu, Zvecanu, Lapovu i Opovu. Radikali su, prema sopstevnim podacima, osvojili vecinu u opstinama Zemun, Temerin i Istok. Ukupno u 45 opstina.

Ivica Dacic, portparol SPS-a, izjavio je da su SPS i JUL osvojili 25 od 110 odbornickih mesta u Skupstini Beograda, a 75 od 105 poznatih odbornika u Skupstini Vojvodine. Ove dve stranke po njemu imaju vecinu u 134 opstine u Srbiji, odnosno od 6 717 izabranih odbornika u opstinama - 4 270 mesta ili 64 odsto. Rekavsi da su SPS i JUL u nekim gradovima " losije prosli " , ustvrdio je da ce u narednom periodu " jacati jedinstvo levih snaga, otklanjati slabosti lokalnih organizacija i nastaviti sa radom u interesu gradjana. Opoziciji je bilo lako da prica o vlasti i dobro je da i ona pocne da trlja glavu problemima gradjana i vladanja " .

Aleksandar Vulin, portparol JUL-a, izjavio je da ova stranka nema prigovore na rezultate drugog kruga glasanja i opoziciji pozeleo uspeh u radu u onim opstinama u kojima je osvojila vlast.

Nebojsa Lekovic, potpredsednik Nove demokratije, rekao je agenciji " Beta " da rezultati lokalnih izbora nece uzrokovati prevremene republicke izbore i izrazio sumnju u mogucnost vecih promena u gradovima gde je pobedila koalicija " Zajedno " jer su " opstine potpuno razvlascene zbog centralizacije funkcija na nivou Republike " .

U prvom satu novog dana zapocelo je slavlje na ulicama Beograda uz sampanjac i trubace sve do cetiri sata ujutro. Najavljeno je oslobadjanje medija, a Djindjic je promovisan u novog gradonacelnika. Draskovic je apelovao na predsednika Milosevica da stoicki prizna pobedu demokratske koalicije i " ne provocira nesrecu " , kao i na medjunarodnu zajednicu da u tom pravcu izvrsi pritisak.

Masa je krenula pred Skupstinu grada. Draskovic, Djindjic i Pesiceva zatrazili su od predsednika Gradske izborne komisije Lazarevica objasnjenje zasto ne obelodanjuje rezultate i da li je tacno da je predsednik Milosevic nalozio ponistavanje rezultata izbora. Odgovoreno je da se radi po zakonu, da su dosadasnje odluke donesene jednoglasno - ali ne i na pitanje koliko je prigovora stiglo. Nakon Lazarevicevog obrazlozenja da prigovori na izbornu proceduru ne moraju biti sadrzani u kopijama zapisnika kojima raspolazu stranke, Vuk Draskovic je okupljenim gradjanima po izlasku rekao da je " predsednik Izborne komisije javno priznao da oni imaju pravo da na osnovu pisama gradjana ponistavaju izbore. Stekao sam utisak da oni sada izigravaju gradjane koji pisu prigovore. " Upozoravajuci da ce " ako samo jedno zrno pobede bude oteto, gradjani pobedu braniti svim sredstvima " , pozvao je gradjane da se mirno razidju. Lazarevic je prethodno upozorio da moze ponistiti citave izbore zbog ometanja rada komisije.

Nakon vesti o cepanju autenticnih zapisnika i pojavljivanju novih po kojima su izbore u Nisu dobili socijalisti, zapocela su protestna okupljanja gradjana.

Gradjani su demonstrirali niskim ulicama uz povike " Lopovi, lopovi " i " Bando crvena " .

U Valjevu je jedna zena ranjena hicem u glavu tokom proslave pobede SPS-a.

19. novembar, utorak

Predsednik beogradske izborne komisije Radivoje Lazarevic saopstio je da je koalicija " Zajedno " osvojila 60 odbornickih mandata, a da ce se izbori ponoviti za 10 poslanika. To su, medjutim, samo preliminarni rezultati, jer podnosioci odbijenih prigovora imaju pravo zalbe sudu, a nakon zatvaranja izbornih mesta stigao je jos 461 prigovor SPS-a. U Kraljevu opozicioni republicki i savezni poslanici u Skupstini opstine strajkuju gladju. Opstinska izborna komisija ne saopstava rezultate, lokalni mediji ne objavljuju vesti, a nekoliko hiljada gradjana protestuje trazeci objavljivanje izbornih rezultata. Opstinska izborna komisija u Pirotu ponistila je glasanje za sedam odbornickih mesta gde je " Zajedno " ubedljivo pobedila osporivsi tako njenu izbornu pobedu. Simpatizeri opozicije su mirno protestovali ispred zgrade Opstine.

U Nisu je odrzan jedan od najvecih protestnih skupova ikada vidjenih u ovom gradu. Govorili su Vuk Draskovic i Zoran Djindjic.

U Uzicu, opstinska izborna komisija ponistava devet mandata opoziciji i treci krug zakazuje za 1. decembar.

Koalicija " Zajedno " saopstava da se vrsi mobilizacija rezervnog sastava MUP-a Srbije i aktivnog sastava Vojske Jugoslavije. " Na ovaj nacin SPS uznemirava gradjane pokusava da zaplasi narod, i da ponisti demokratsku volju gradjana Srbije. Ovakvo ponasanje predstavlja nagovestaj vojnog udara i zavodjenje vanrednog stanja u Srbiji. Vojska i policija treba da budu u sluzbi naroda a ne orudje u rukama bracnog para Markovic-Milosevic. "

O rezultatima lokalnih izbora pocinju da izvestavaju americki mediji.

20. novembar, sreda

Celnici koalicije upoznali su predstavnike 13 ambasada i Evropske unije o falsifikovanju izbornih rezultata i predali materijale koji to potvrdjuju. Draskovic je predao otpravniku americke ambasade Majlsu kopije originalnih zapisnika sa birackih mesta u Nisu iz kojih se vidi da je koalicija " Zajedno " osvojila ubedljivu vecinu, i trazio da vlada SAD odmah posalje pravne eksperte u Beograd.

Lideri koalicije zahtevaju od republickog ministra pravde Arandjela Markicevica da odmah formira posebnu komisiju koja ce ispitati sve odluke izbornih komisija o ponistavanju izbora. Ministar se medjutim proglasio nenadleznim.

Poslanici koalicije " Zajedno " odlucili su se na strajk gladju u zgradi Skupstine Srbije i na obracanje predsedniku Milosevicu. U pismu su ga obavestili da je " Zajedno " osvojila vecinu u 34 opstine, u gradovima u kojima zivi preko 60 odsto gradjana Srbije. Poslanici opozicije strajkuju gladju u Nisu, Pirotu, Kragujevcu, Kraljevu... a njihove pristalice u preko tridesetak gradova protestuju zahtevajuci da se prekine sa falsifikovanjem izbornih rezultata. Upozorava se da su na pomolu nemiri cije se razmere i ishod ne mogu predvideti i apeluje na Milosevica da se obrati gradjanima i spreci izborne kradje do kojih je doslo. Od Milosevica se zahteva da:

- nalozi predsedniku Narodne skupstine da imenuje republicku izbornu komisiju od sest strucnih clanova, od kojih bi polovinu odredila koalicija " Zajedno " ;

- nalozi toj komisiji da proglasi rezultate na osnovu originalnih zapisnika kojima koalicija raspolaze;

- da protiv svih pojedinaca koji su falsifikovali zapisnike i cinili druge kriminalne radnje s ciljem da proizvedu " osnovu " za gazenje izborne volje gradjana, republicki tuzilac odmah pokrene krivicni postupak;

- da se odbiju svi prigovori upucivani nakon prebrojavanja glasova i izbori poniste i ponove jedino u onim izbornim jedinicama u kojima su na birackim mestima utvrdjeni i zapisnicki konstatovani propusti i povrede izborne procedure.

Uprkos kisi, podrsku opozicionim poslanicima ispred Skupstine dalo je oko pet hiljada gradjana. Draskovic je izjavio da je jedina nada opsti bunt gradjana, izlazak na ulice, ali je optuzio i vlade Evropske unije i SAD da su upletene u veliki zlocin nad demokratskom voljom gradjana Srbije. Zoran Djindjic je upozorio da " ako sada ne odbranimo narodnu volju, nikada vise necemo moci da pozovemo narod da izadje na izbore i glasa za nas. Mi moramo napred i ako na nasem putu budemo morali da ih zgazimo, zgazicemo ih " . Danica Draskovic je reklala da je " sramota sto Srbija nema Apisa i terorizam da odgovori na duhovni, fizicki i svaki drugi terorizam " koji sprovodi rezim.

Gradska izborna komisija u Nisu izdala je novo saopstenje po kome su socijalisti preko noci volsebno dobili jos 11 odbornickih mandata, odnosno vecinu u opstinskoj skupstini.

U Uzicu protestni miting je okupio 20 000 gradjana iz citavog Zlatiborskog okruga, ali i vise od 2 000 pripadnika MUP-a iz drugih gradova Srbije. Clanovi Izborne komisije pozvani su da priznaju kradju glasova po naredjenju socijalista.

Nekoliko hiljada gradjana okupilo se isped Opstine Jagodina jer izborna komisija jos nije saopstila rezultate.

U Pirotu su nastavljeni protesti gradjana i strajk gladju deset poslanika koalicije zatvorenih u zgradi Opstine.

U Valjevu je odrzan miting podrske " probudjenoj Srbiji; " situacija u Smederevskoj Palanci karakterise se kao " na ivici drame " . Branka Vasiljevic (42) je preminula usled posledica ranjavanja. Autobusi puni milicije primeceni su u Kragujevcu, Pozegi, Mionici, Valjevu...

U Kladovu je odbornik " Zajedno " ostao bez posla, u Beogradu uhapsena tri clana Demokratske omladine... U Pancevu izborna komisija preinacava rezultate na stetu " Zajedno " , u Lazarevcu je nestao zapisnik..

U zgradu beogradske opstine Savski venac upalo je tridesetak specijalaca i prespavalo na odbornickim klupama.

21. novembar, cetvrtak

Velike demonstracije u Beogradu zapocete u 15 sati na Trgu Republike prolaskom protestanata preko Terazija do Skupstine Srbije gde poslanici " Zajedno " strajkuju gladju, prerasle su u najveci protest od 9. marta 1991. godine. Zabranjena je konferencija za novinare poslanickih klubova SPO, DS i GSS, i svaki ulazak novinara u zgradu republickog parlamenta. Dr Zoran Djindjic obratio se preko megafona sa petog sprata ovog zdanja okupljenim gradjanima, a zatim su lideri koalicije izasli iz Skupstine i pridruzili se demonstrantima, ciji se broj procenjuje na 100 000, u setnji gradom.

Podrzani su zahtevi SPO, DS, GSS i DSS vlasti da postuje izbornu volju naroda, osnuje republicku izbornu komisiju na paritetnom principu na koju ce se preneti sve nadleznosti i koja ce ispraviti falsifikate i nepravilnosti cinjene od strane lokalnih komisija, pokrene krivicni postupak protiv lica koja su ucestvovala u falsifikovanju, da republicka Skupstina formira anketni odbor koji ce ispitati nezakonit rad sudija u izbornim komisijama, i da se MUP vrati u redovno stanje.

Situcija je bila na ivici sukoba pred zgradom drzavne televizije koju je obezbedjivala grupa specijalaca u punoj borbenoj opremi.

Na Terazijama, osim celnika koalicije govorili su i lideri nezavisnih sindikata - Dragan Milanovic iz asocijacije i Dragoljub Stosic, GSP.

Konstituisan je Savez slobodnih gradova i opstina Srbije na sednici kojoj su prisustvovali predstavnici 22 opstine. U Poslovniku i Deklaraciji kao ciljevi njegovog formiranja navode se zelja da se brani demokratija, pravo gradjana da odlucuju o mirnoj smeni vlasti i potreba koordinacije i saradnje legalno izabranih vlasti, i osudjuje bilo kakvo nasilje.

Vuk Draskovic, a zatim i redakcija " Srpske reci " saopstili su da je Danica Draskovic nestala, odnosno uhapsena optuzujuci za to kampanju vodjenu na RTS-u.

Strajku poslanika u Skupstini pridruzili su se i Andras Agoston (DZVM) i prethodnog dana Zarko Korac (SDI).

Protesti su nastavljeni u Uzicu, gde je predsednik Studentske federacije Srbije (oko 6 000 clanova) i novoizabrani odbornik Skupstine Uzice Miodrag Gavrilovic objavio da je rukovodstvo ove organizacije stupilo u strajk gladju i pozvao studente u Srbiji da bojkotuju nastavu.

Strajkovi gladju lokalnih celnika " Zajedno " nastavljaju se u Pirotu i Jagodini, krivicne prijave zbog falsifikovanja podnose u Smederevskoj Palanci i drugim gradovima Srbije.

Predsednik Gradskog odbora SPS-a Branislav Ivkovic osudio je upad lidera koalicije sa suprugama na sednicu Gradske izborne komisije, kao i pozive na oruzje, bacanje bombi...

Tanjug je objavio osvrt na proteste opozicije, odnosno osudu " lidera koalicije 'Zajedno' Danice Draskovic " kao poziv na haos, nasilje i bratoubilastvo.

Grupa clanova SANU (16) pridruzila se zahtevima gradjana " koji traze da se uvazi volja naroda iskazana na izborima. Niko nema prava da gazi volju gradjana, gurne zemlju u nove raskole i dalju propast " .

Udruzenje knjizevnika Srbije izrazilo je najdublji protest protiv manipulacije od strane vlasti i dalo bezrezervnu podrsku demokratskim snagama u nastojanju da odbrane slobodno iskazanu volju gradjana.

Odrzan Vrhovni savet odbrane SRJ.

Anonimni nacelnik staba u jednoj beogradskoj kasarni rekao je " Dnevnom Telegrafu " da ga dva dana zivkaju lideri SPS-a da izvede vojsku na ulice.

Funkcioneri Nove demokratije izjavili da se rezultati moraju prihvatiti onakvi kakve su clanovi birackih odbora potpisali. ND osudjuje sve pokusaje manipulacije, kradje i falsifikovanje bez obzira ko to radi, kao i izjavu Danice Draskovic.

22. novembar, petak

Nekoliko hiljada studenata okupilo se u podne na platou ispred Filozofskog fakulteta kako bi protestovalo zbog nezakonitog ponistenja izbora. Inicijativni odbor Studentskog protesta najavio je da ce akademci u ponedeljak stupiti u strajk, ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi. Formulisana je i peticija koja ce tbiti upucena javnosti. Oko 13 casova krenuli su ka ostalim fakultetima da bi pozvali svoje kolege da im se pridruze. Milicija je zaustavljala saobracaj i omogucavala im da prodju. Kolona se na kraju pridruzila damonstrantima na Trgu Republike.

Gradjani, po treci put okupljeni na Trgu Republike, otisli su do zgrade Skupstine, kako bi dali podrsku poslanicima opozicije koji strajkuju gladju. Ispred Skupstine procitano je saopstenje za javnost koalicije " Zajedno " u kome se najostrije osudjuje kampanja RTS-a protiv koalicije. Demonstranti su se zatim uputili uobicajenom trasom do sedista DS, gde su im se obratili lideri opozicije. Govorili su i Milan St. Protic, Dusan Kovacevic, Adam Puslojic, Ivan Ivanovic, Nikola Milosevic, satiricar Rastko Zakic i predsednik sindikata lekara i farmaceuta dr Radmilo Romcevic.

U Pirotu, sedmoro odbornika koalicije " Zajedno " nastavlja strajk gladju u zgradi Skupstine opstine, a gradjani se i dalje okupljaju ispred zgrade SO.

Iako je padala jaka kisa, u Kragujevcu se okupilo oko 5-6 hiljada ljudi. Predstavnici opozicije izrazili su nadu da ce kragujevacki sud doneti pravicna resenja.

U Uzicu su odbornici " Zajedno " usli u prostorije Opstine zahtevajuci da im izborna komisija uruci uverenja o odbornickom mandatu, ali su pripadnici MUP-a primorali tridesetak odbornika da izadju.

23. novembar, subota

Procenjuje se da je na ulice Beograda izaslo vise od 30 000 gradjana. Demonstranti su od Trga Republike krenuli preko Terazija do Skupstine gde su im se pridruzili celnici opozicije. Kolona je prosla pored zgrade RTS i Politike zvizdeci i skandirajuci " Ne damo pobedu " ! Na Terazijama se demonstrantima izmedju ostalih obratio i Dobrica Cosic, koji je pozvao vrsioce vlasti na postovanje narodne volje i zakona. Pojava Cosica izazvala je salvu zvizduka i negodovanja. Telegram podrske demonstrantima stigao je i od Emira Kusturice, koji je porucio: " Ne dajte da se gazi narodna volja. "

Koalicija " Zajedno " uputila je pismo predsedavajucem Evropske unije, zahtevajuci da se u Beograd hitno posalju strani posmatraci, kao i da EU zatrazi od Milosevica da ponisti " sve akte izborne pljacke i bezuslovno prizna izborne rezultate od 17. novembra " .

Predsednik Skupstine Srbije Dragan Tomic izjavio je da je " ponasanje lidera koalicije 'Zajedno' koje prati ovaj drugi krug lokalnih izbora velika sramota " . Takodje je rekao da " Republika Srbija ima jedan od najdemokratskijih izbornih zakona sa propisanim vrlo strogim mehanizmom kontrole izbornih postupaka i procedure. Ovim zakonom se mogucnost malverzacije prakticno onemogucava. " On je osudio izlaske na ulice, pozive na nasilje i pretnje terorizmom i bombama, zakljucivsi da " gradjani Srbije u ogromnom broju shvataju pogubnost ove politike i ne daju joj podrsku " .

Zbog ponistavanja izbora protestovalo se u Uzicu, u Jagodini, Kragujevcu, Pozegi.

U Pirotu je milicija izbacila iz skupstinske zgrade sedam odbornika koalicije " Zajedno " koji su tri dana strajkovali gladju zbog ponistavanja osvojenih sedam mandata.

U Kraljevu je grupa od 20 specijalaca izbacila iz zgrade SO poslanike koji su strajkovali gladju. Protesti su nastavljeni na ulici.

24. novembar, nedelja

Prvi opstinski sud u Beogradu ponistio je izbore za gradske odbornike na 210 birackih mesta u 12 opstina, odnosno na 45 izbornih jedinica, s obrazlozenjem da se u materijalima koje je GIK dostavila sudu ne vidi pojedinacno odlucivanje o odbijenim prigovorima SPS-a. Presude, kao ni ranije odluke GIK-a i prigovori SPS-a, nisu dostavljeni " Zajedno " .

Zoran Djindjic je ovakvu odluku suda ocenio kao drzavni udar, a koalicija planira vracanje svih mandata u opstinama gde je bilo falsifikovanja.

Peti dan protestnog okupljanja u Beogradu okupio je izmedju 15 000 i 30 000 gradjana, uprkos jakoj kisi i hladnoci. Sa Trga Republike krenulo se ka Skupstini Srbije gde su podrzani poslanici koji strajkuju. Izostavljena je setnja ispred zgrada drzavne televizije i kompanije " Politika " , a odluka da se treci krug lokalnih izbora u Beogradu bojkotuje pozdravljen je.

Predsednik DS Zoran Djindjic je rekao da nista nije izgubljeno. " Nas car je star, nemocan, impotentan i go. Toliko se uplasio da ne sme ni opstinu da nam da. Mi necemo samo opstinu... Nasi su ne samo Nis i Beograd! Hocemo da oslobodimo celu Srbiju! "

Vuk Draskovic je pozvao pobednike da dignu glavu, a predsednika Milosevica na junacki politicki megdan na njegovoj TV Bastilji gde nece biti njegove policije i sudija, porucujuci mu: " Tvog treceg kruga nece biti da ne bi bilo i devetog kruga. "

Gradjane su, izmedju ostalih, pozdravili knjizevnik Svetislav Basara i svestenik Jovan Blagojevic.

Sudija Ustavnog suda Srbije Slobodan Vucetic izjavio je za " Nasu Borbu " da " na bezobzirno bezakonje i gazenje osnovnih ustavnih sloboda i prava od strane vlasti gradjani imaju prava da odgovore neprekidnim masovnim otporom i gradjanskom neposlusnoscu " .

Zbog stranacke pripadnosti zamenjena su dva clana Sudskog veca u Kraljevu koje odlucuje o prigovorima na izbornu proceduru. Po sesti put gradjani su se okupili na Trgu srpskih ratnika i mirno protestovali u setnji centrom grada gde je izuzetno velika koncentracija milicije.

Koalicija " Zajedno " podnela je tuzbe zbog falsifikovanja protiv opstinske izborne komisije u Paracinu.

Protesti su nastavljeni i u Pirotu gde je odluceno da se ipak izadje u treci krug.

U Jagodini je ponistena cista pobeda koalicije oduzimanjem 12 mandata (i jednog od SRS). Zbog ociglednih necasnih radnji doslo je do razdora na relaciji JUL-SPS i u samom SPS-u.

Protesti u Nisu nastavljeni uprkos olujnom vetru, a pred oko 5 000 demonstranata govorili su i Milan Paroski i Kosta Bulatovic. " Zajedno " se ogradila od provokatora koji izazivaju incidente.

Niski profesor Ljubisa Mitrovic, predsednik Socijaldemokratskog pokreta Srbije koji je kolektivni clan JUL- a, potpisao je saopstenje u kome se kaze da svaka odgovorna vlast ne sme dozvoliti da se narusi regularnost izborne procedure. " Levica ima sansu, posebno ako se njeni vrhovi odlepe od mafiokratije i okrenu programima sveta rada. "

Pravno nasilje osudile su i DSS, Lista za Sandzak, SLS, Nezavisni sindikati Srbije, koalicija " Narodna sloga " , SDP Crne Gore, Beogradski krug, Odbor za odbranu politickih sloboda...

25. novembar, ponedeljak

Poceo je veliki protest beogradskih studenata. Ispred Filozofskog fakulteta okupilo se nekoliko hiljada studenata, kojima je podrsku pruzilo i rukovodstvo najstarijeg fakulteta na celu sa dekanom Marijom Bogdanovic. Receno je da u protestu ucestvuju studenti filologije, arhitekture, medicine, gradjevine, prava, masinstva, ETF-a, PMF-a, pa i Policijske akademije. Saopsteni su zahtevi da se rektor Dragutin Velickovic i Nastavno-naucno vece Univerziteta odrede prema protestu, kao i predsednik Milosevic u obracanju naciji. U Proglasu studentima BU izrazava se " podrska gradjanima koji vec danima zahtevaju zastitu Ustavom garantovanih prava. Grubo krsenje zakona i ponistavanje regularnih izbornih rezultata predstavljaju atak na osnovne principe demokratskog uredjenja. Svaka vlast koja nece da prizna izborni poraz ne zasluzuje nasu podrsku i mi joj se otvoreno suprotstavljamo. " Apelovano je da se svi uzdrze od nasilja. Uredniku Informativnog programa RTS-a upuceno je otvoreno pismo.

Okupljenima se obratio akademik Mica Popovic rekavsi: " Oni mogu da odu samo ako budu oterani, a zna se kako se ova banda tera. Znamo kako su ih oterali Rumuni i drugog nacina nema. U ovim godinama ne mogu da vas nateram da poginete, a oni da daju vlast nece. Morate svako pred sobom da razmislite o buducnosti ove zemlje. " Govorili su akademici Andrej Mitrovic i Nikola Tasic koji je preneo pozdrave akademika Dragoslava Srejovica, i mnogo profesora.

Da bi se izbeglo politicko etiketiranje, odluceno je da se studenti ne prikljucuju organizovano protestu " Zajedno " , vec je 15 000 - 20 000 studenata oko 14 sati prosetalo do Slavije, zatim Beogradskom ulicom i Bulevarom revolucije vrativsi se na akademski Plato.

U Studentskom gradu sef obezbedjenja privodio je studente koji su delili letke, a direktor je zabranio okupljanje ispred Doma kulture.

Sestog dana protesta u Beogradu centralnim ulicama proslo je oko sto hiljada, a po nekim procenama i do 200 000 ljudi " naoruzanih " jajima. Prolazeci standardnom trasom, demonstranti su nekoliko hiljada jaja uputili prema zgradama Skupstine grada, Predsednistva Srbije, RTS-a, SO Palilule, Radio Beograda i " Politike " . Vecih incidenata nije bilo, osim razbijanja sest prozora na zamracenoj zgradi RTS-a koja je bila predmet najzesceg " bombardovanja " . Na ovom najmasovnijem okupljanju gradjana bilo je i niz zanimljivih transparenata, na kojima se nalazilo robijasko odelo pod parolom " Obucite Slobu " , na primer, i rekvizita poput zastava sa grbom Vizantije ali i grupe " Nirvana " , lovackog roga, subare sa kokardom...

U svojim govorima na Terazijama lideri " Zajedno " su pozvali na padanje jos jednog smokvinog lista rezima - Vrhovnog suda kome su predate zalbe. " Ovo je demokratska revolucija...Svaki dan smo blize cilju - da se vlast boji naroda a ne narod vlasti " , rekao je Zoran Djindjic. " Slobodan Milosevic rusi Srbiju tako sto je unistio sve nase institucije - parlament, sudstvo, drzavu i pokrao nase glasove " , zakljucila je Vesna Pesic. Draskovic je pozvao i oficire, vojnike i policiju da dodju u Beograd, " ali ne sa tenkovima i puskama jer nam oni nisu potrebni " . Govorili su i Zoran Zivkovic iz Nisa, Mladjan Dinkic, Radoslav Petkovic, Mile Koricanac iz Kraljeva, Milos Kulic iz Jagodine, Dragoljub Stosic (GSB), Barbara Petric (GSS). Episkop rasko- prizrenski Artemije uputio je pismo podrske, kao i gradonacelnik Budimpeste.

Cestitku je uputio i prestolonaslednik Aleksandar KaradjorDjevic.

Odluceno je da ce " Zajedno " izaci na treci krug izbora u Beogradu samo ako Vrhovni sud, koji je duzan da se o zalbi izjasni u roku od 48 sati, potvrdi odluku GIK o 60 mandata u gradskoj skupstini za koaliciju. U ostalim mestima odluku o izlasku donece tamosnji stabovi " Zajedno " u zavisnosti od toga da li su ponistavanja bila proizvod kradja ili proceduralnih propusta.

Nastavljeni su protesti sirom Srbije. U Kragujevcu gde su se gradjanima pridruzili studenti protestujuci protiv odluke opstinskog suda o ponistavanju pobede " Zajedno " . Niski studenti takodje bojkotuju nastavu, a miting podrske opozicionim gradovima odrzan je i u Pozarevcu.

Ilija Djukic, predsednik spoljnopolitickog odbora DS i pravni strucnjaci koalicije upoznali su diplomatske predstavnike 13 zemalja, EU i OEBS-a sa sudskim prekrajanjem rezultata lokalnih izbora u Srbiji.

Nekoliko desetina novinara " Politike " obratilo se kolegijumu najstarijeg dnevnog lista u zemlji pismom izrazavajuci zabrinutost zbog neprofesionalnog odnosa prema aktuelnim politickim dogadjajima u zemlji. Zahteva se objasnjenje zbog cega o njima ne izvestavaju novinari ovog lista vec se objavljuju samo informacije " Tanjuga " , i upozorava na moguCnost ponavljanja gresaka iz blize proslosti.

Glavni i odgovorni urednik RTV Studio B izjavio je da ne zna nista o sudnini ove medijske kuce jer to zavisi od Skupstine Beograda, a price o pretvaranju ove televizije u cetvrti kanal RTS-a nazvao je senzacionalistickim.

26. novembar, utorak

Vrhovni sud Srbije odbio je zahtev koalicije " Zajedno " da se u postupku vanrednog preispitivanja ukinu presude Prvog opstinskog suda o ponovnim izborima za polovinu odbornika Skupstine Beograda i saopstio da Ce se treci krug glasanja obaviti sutra - 27. novembra.

Izborni stab " Zajedno " zakljucio je da rezim izaziva nove sukobe, a Zoran Djindjic izjavio da ce opozicija, ako Skupstina Srbije ne nalozi republickoj izbornoj komisiji ponistavanje falsifikata, vratiti mandate republickih i saveznih poslanika.

Uprkos kisi i hladnoci, sedmi dan protesta okupio je na centralnim beogradskim ulicama 70 000-100 000 gradjana. Kretali su se uobicajenom trasom: Trg Republike - Skupstina Srbije - Takovska - Lole Ribara - Makedonska - Terazije, naoruzani jajima i kesama napunjenim crvenom bojom. Glavne mete bile su zgrade RTS-a i " Politike " , a bilo je i dosta polomljenog stakla.

Najavljeni miting ispred Savezne skupstine izostao je iz tehnickih razloga. Ispred sedista DS preko puta palate " Albanija " zbog hladnoce i kise govorili su samo lideri koalicije prekidani dugotrajnim zvizducima na pomen Slobodana Milosevica, koga je Vesna Pesic pozvala da se urazumi. Zoran Djindjic je naveo cetiri cilja opozicije: priznanje izborne pobede od 17. novembra, da citava Srbija i ceo svet saznaju da ovde vlada jednopartijska diktatura, ali i da ima dovoljno snage za moralni preporod Srbije, i pobeda na republickim izborima iduce godine. Vuk Draskovic je rekao " Jaci smo i od drzavnog i od suskog terorizma, a i od kise " , tvrdeci da mnogi policajci daju ostavke a oficiri i vojnici govore da je ukradena pobeda opoziciji. Masa je skandirala " Oficiri s nama, armijo pridji nam. "

Beogradski studenti, njih oko 20 000, opet su demonstrirali beogradskim ulicama, ovog puta ispunivsi citavu Ulicu kneza Milosa. Drzeci u rukama indekse a na celu kolone srpsku zastavu, pozdravljani od gradjana, studenti su se zadrzali kod ambasade SAD revoltirani pojavom specijalaca, a razbijeni su prozori opstinskog ogranka JUL-a u blizini. Ponovo se preslo pored zgrade RTS-a koja je gadjana jajima, novcicima pa i kamenicama, uz glasne pozive na istinu, a zatim i pored " Politike " . Na akademskom Platou studentima su govorili mnogi profesori i akademik Branko Popovic.

Studenti Fakulteta dramskih umetnosti zahtevaju sednicu Nastavno-naucnog veca fakulteta, obustavu aktivnosti Saveza dramskih umetnika, Muzeja jugoslovenske kinoteke, " Beograd filma " i drugih umetnickih udruzenja i ustanova. Pozivaju profesore da onemoguce izvodjenje svojih projekata a rektora Darinku Matic-Marovic da im se pridruzi i proglasi strajk.

Savez dramskih umetnika pridruzio se protestu studenata i doneo odluku da se saopstenje o tome cita pred svaku pozorisnu predstavu u Srbiji.

Granski sindikat metalaca " Nezavisnost " uputio je poziv na generalni strajk, a DSS predlaze vracanje opozicionih mandata na svim nivoima.

Masovni protesti u kojima ucestvuju i studenti nastavljeni su u Nisu i Kragujevcu, a protestno okupljanje u znak podrske organizovano je i u Podgorici, odakle je stigla i podrska Udruzenja knjizevnika Crne Gore.

Nekoliko hiljada Kraljevcana po izuzetno hladnom vremenu protestovalo je prolazeci pored jako obezbedjenih zgrada Opstine, Suda, Televizije i SPS-a. U ovom gradu koalicija je odlucila da ne izlazi na treci krug glasanja, a koncert " Riblje corbe " nadlezni su otkazali " iz bezbednosnih razloga " .

Beogradskim nezavisnim medijima upuceno je pismo Gradske izborne komisije kojim upozorava na krsenje izbornih pravila nepostovanjem izborne cutnje.

27. novembar, sreda

Osmog dana protesta Beogradjana broj ucesnika procenjivao se i do 200 000. Liderima koalicije pridruzili su se i gosti iz Crne Gore Novak Kilibarda i Slavko Perovic. Oni su se i obratili demonstrantima, a pozdravne telegrame poslali su Emir Kusturica i Milena Dravic. Vodje " Zajedno " pozvali su gradjane da istraju, jer " svakoga dana mi izvlacimo po jednu ciglu iz njegovog Kineskog zida " .

Tokom prolaska demonstranata gradom, zgrade " Politike " i RTS-a zasute su i kamenicama. Stakleni zid koji cini prizemlje " Politike " slomljen je, a u hol je ubacen i kontejner koji se nalazio ispred zgrade. Primerci izdanja ove kuce su spaljivani. Lideri koalicije izjavili su da se radi o provokatorima, apelujuci na svoje pristalice da sacuvaju zivce jer " ocigledno postoji plan da se diskredituje nas protest " ; istovremeno su konstatovali da je nemoguCe bilo gde u svetu ocekivati da masa od 200 000 ljudi ne baci po neku kamenicu na tako omrazene ustanove.

Pocelo je ometanje Radija B 92.

Cetvrtog dana Studentskog protesta, oko 25 000 mladih pokusalo je da setnju produzi do Dedinja, ali su odustali buduci da je izlazak iz Ulice kneza Milosa stitio kordon od oko 400 policajaca. U formaciji potkovice, naoruzani stitovima, suzavcem i automatima, delovali su dovoljno ubedljivo, te su se studenti, uz nekoliko hitnutih jaja, vratili, polupavsi skoro sve prozore sedista JUL-a Savskog venca, nacete prethodnog dana.

Rukovodstvo Studentskog protesta saopstilo je da se nastava na Univerzitetu sprovodi samo simbolicno, i pozvalo sva pozorista, muzeje, galerije, koncertne prostore, naucne institute, SANU da obustave rad, a umetnike i zaposlene u ovim ustanovama da se pridruze protestu. Slican apel uputili su i studenti Fakulteta muzicke umetnosti.

Studenti Beograda organizovali su informisanje domace i strane javnosti i preko Interneta.

Koalicija " Zajedno " saopstila je da ne priznaje rezultate treceg kruga izbora i ostaje pri svojim zahtevima.

Protesti su nastavljeni u Nisu, Kraljevu, Kragujevcu... U Kraljevu je 65 radnika SUP-a porucilo sugradjanima da Ce ih stititi od kolega iz drugih gradova, ogradjujuci se od " nerazumnih odluka " gradskih vlasti. U Kragujevcu je u protestu masovnijem nego ikada, polozen venac i upaljena sveca " upokojenom srpskom pravosudju " .

Protestno okupljanje u znak podrske organizovano je i u Podgorici, odakle je stigla i podrska Udruzenja knjizevnika Crne Gore.

Vise hiljada Kraljevcana po izuzetno hladnkm vremenu protestvovalo je prolazeci pored jako obezbedjenih zgrada Opstine, Suda, Televizije.

28. novembar, cetvrtak

Protest beogradskim ulicama nastavljen je uz uobicajene povike " Bando crvena " , " Izlazite napolje " , " Ne damo pobedu " , " Svi u napad, 'ajmo, 'ajde " . Vuk Draskovic je obecao da ce iz svog dzepa nadoknaditi stetu zbog polupanih prozora na TV Bastilji i " Politici " kada Srbija bude konacno slobodna i demokratska zemlja, trazeci da se nasilje zameni porukom " Jajarama - jaja " . Zbog delimicne blokade skretanja u Takovsku ulicu usled postavljenog kordona milicije deo demonstranata je produzio do zgrade " Borbe " zasipajuci je jajima i salvama zvizduka protiv urednika " Novosti " Radeta Brajovica. Skandiralo se Radiju B 92, a po prispecu demonstranata koji su ipak posetili Televiziju, odrzan je uobicajeni miting na Terazijama.

U Podgorici je odrzan protestni miting podrske Narodne sloge, a koaliciji " Zajedno " stigla je podrska i predsednika Socijaldemokratske stranke Crne Gore Srdjana Darmanovica.

Veliki studentski protest obelezio je svoj deveti dan prisustvom desetina hiljada studenata. Podrska je stigla od 30 clanova SANU, Udruzenja menadzera Srbije, Predsednistva Saveza dramskih umetnika Srbije...

Rektor BU Dragutin Velickovic na drzavnoj televiziji izjavio je da studentski protest predstavlja eklatantan primer uvodjenja dnevne politike na Univerzitet koji je jedna od najvecih dragocenosti ove zemlje, te niko nema prava da ga svojata i koristi za svoje kratkorocne manipulacije. " Nazalost, jedan manji broj studenata podlegao je ovim provokacijama, izmanipulisan je i izveden na ulice " , rekao je on tvrdeci da se nastava na Univerzitetu odvija normalno.

Nastavljeni su protesti i u gradovima sirom Srbije. U Nisu su pred oko 25 000 okupljenih govorili Miroljub Labus i Bogoljub Pejcic

Tema dana je slucaj " Blic " .

29. novembar, petak

Deseti dan protesta koalicije " Zajedno " protekao je u mirnoj setnji desetina hiljada gradjana novom trasom: Skupstina grada i Vrhovni sud zasuti su jajima, pri cemu je, uprkos svim upozorenjima, razbijen jedan prozor. Preko ulica Bircaninove i Kneza Milosa dospelo se do sledece mete: Vlade Srbije, a zatim ka Saveznoj skupstini, " pozdravljenoj " gromoglasnim zvizdanjem. Isto se desilo i zgradi " Borbe " .

Na Terazijama su gradjani odali postu preminulom akademiku Srejovicu, a govorili su Nenad Canak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, svestenik Vojislav Petrovic, i naravno lideri " Zajedno " . Ponovljen je zahtev za ostavku predsednika Milosevica i namera da vrate mandate svojih republickih i saveznih poslanika.

Studentske demonstracije nastavljene su i " neradnog dana " protestom protiv rektora Velickovica cija se ostavka nakon jucerasnje izjave ultimativno trazi. Isto se zahteva i od studenta-prorektora Vojina Djurdjevica. Studentima su se obratili akademici Ljubomir Tadic, Matija Beckovic, Ljubomir Simovic i Predrag Palavestra, profesori Cedomir Cupic, Predrag Bajcetic, Kosta Cavoski, Momcilo Uscumlic, glumac Branislav Lecic i u ime Udruzenja knjizevnika Srbije Alek Vukadinovic. Goran Milicevic je u ime novoformiranog odbora nastavnika i saradnika za odbranu demokratije pozvao profesore da se prikljuce protestu, a podrska je stigla i od 52 profesora iz Kanade i SAD.

U setnji pored Kalemegdana, Dusanovom, Dzordza Vasingtona i Palmoticevom oko Savezne skupstine studenti su se zadrzali pred Gradskom izbornom komisijom koja je zasuta rolnama toalet-papira na kojima je pisalo: " Dosta nam je vaseg sranja " .

Nezavisno udruzenje novinara Srbije izdalo je saopstenje o kulminaciji medijske blokade povodom ometanja Radija B 92 i situacije sa dnevnikom " Blic " pozivajuci ministra Tijanica da se izjasni.

Pojavilo se specijalno izdanje " Demokratije " koje su pripremili bivsi novinari " Blica " .

30. novembar, subota

Na beogradskim ulicama okupilo se, prema izvestajima agencija, oko 150 000 ljudi. Na cetrnaestom danu protesta novi rekvizit bile su baterijske lampe koje su osvetljavale nebo, a bilo je tu i prskalica, balona. Vesna Pesic je porucila generalu Stojcicu, zvanom Badza, da se ne usudi da primeni silu jer ako treba nekoga da hapsi, ima dovoljno kriminalaca po Srbiji, a mogao bi i " tiranina sa Dedinja " . Zoran Djindjic je zakljucio da je ovo prva u istoriji oslobodilacka setnja. " Istorija se preselila na ulice i niko vise ne moze da je vrati u kabinete. " Vuk Draskovic je ocenio da protestu prisustvuje 300 000 ljudi i da ce " nasa armija nenasilja i demokratije biti sve veca i veca. Oni svoje esalone ne mogu uvecati ni za jednog coveka, vise ih je koji prelaze na nasu stranu. "

Pojava Ivana Stambolica na Terazijama zbunila je policajce, a te veceri zvizduk na pominjanje imena Slobodana Milosevica trajao je citav 21 minut.

Srpski PEN centar odlucno je protestovao protiv gusenja slobodnih medija u Srbiji, a ministar Tijanic je izjavio da nije zadovoljan izvestavanjem ni opozicionih ni provladinih medija, kao i da eventualni problemi koje neki mediji imaju sigurno ne poticu iz njegovog ministarstva. " Protest je legitiman u onoj meri u kojoj se uzdrzava od nasilja i u kojoj uspostavlja onu vrstu zahteva koja je, rekao bih, normalna, za tu vrstu protesta, a koja ne dopire do zelje da se vlast osvoji na ulici. "

Na Platou okupilo se tridesetak hiljada studenata kojima se obratio akademik Vojislav Stanovcic, kao i profesori Marko Mladenovic i Ljubomir Madzar. Reditelj i asistent Janko Baljak izrazio je zebnju da nas ocekuje kolektivna citulja. Telegrame podrske uputili su Aleksandar Karadjordjevic, reditelj Goran Paskaljevic, predstavnici studenata Niskog i Novosadskog univerziteta, a rektor Univerziteta umetnosti Darinka Matic-Marovic porucila je: " Podrzavam vase pravo da slobodno izrazavate svoje misljenje, a vi podrzite moje pravo da ne zauzimam politicke stavove i da stitim interese institucije na cijem sam celu. "

Protestno okupljanje u znak podrske organizovano je i u Podgorici, odakle je stigla i podrska Udruzenja knjizevnika Crne Gore.

Hiljade Kraljevcana opo izuzetno hladnom vremenu protestovale su prolazeci pored jako obezbedjenih zgrada Opstine, Suda, Televizije.

1. decembar, nedelja

U vec standardnom terminu oko 100 000 ljudi okupilo se na Trgu Republike, a zatim su krenuli u uobicajenu setnju. Na celu kolone kretao se dzip sa pokretnom binom i ozvucenjem. Izmedju Predsednistva i Skupstine Srbije, Draskovic se obratio stranim novinarima. Pred zgradom Televizije je rekao: " Ovo cudoviste izmalterisano jajima krije se pod laznim imenom RTS. Ovo nije zgrada drzavne televizije, vec Bastilja istine. " Prilikom prolaska pored zgrade novinske kuce " Politika " bacane su petarde, papiri iscepkanih primeraka novina, a Draskovic je pozvao cestite novinare da vrate ugled Ribnikara ovoj kuci koja je ranije predstavljala informativni i kulturni oslonac Srbije.

" Zajedno " je saopstila da je uhapsen Zeljko Ozegovic izborni odbornik u SO Beograd kao i Srdjan Krstic (19) iz Novog Sada, o kojima policija odbija da daje bilo kakave informacije.

Protest je podrzala Advokatska komora Beograda, sindikat lekara i farmaceuta, ceski i francuski intelektualci, kao i Vojkan Milenkovic, urednik u RTS-u.

Beogradski SUP saopstio je da je policija do sada imala tolerantniji stav nego sto joj nalazu obaveze, upozoravajuci sve stranke i organizacije na obavezu prijavljivanja skupova i striktno postovanje bezbednosti gradjana i njihove imovine.

Predsednik Skupstine Dragan Tomic izjavio je da su demonstracije " rusilacke, nasilnicke, sa svim odlikama profasistickih grupacija i ideologija " .

Studenti su se okupili u manjem broju, oko 5 000, protestujuci u skladu sa obelezavanjem Svetskog dana borbe protiv side: prezervativima su gadjane zgrade Gradske skupstine i " Borbe " . Ispred zgrade Vrhovnog suda Srbije ostavljena je tabla uz vise kondoma, na kojoj je pisalo: " Kurtoni za poltrone, da nesto ne navuku kad se uvuku. " Proglasom supozvali roditelje da im se pridruze. Takodje su uputili demanti povodom izjave rektora Velickovica: " Sada studenti drze cas demokratije svima vama koji zbog uskogrudosti, licnih interesa i cuvanja fotelja podrzavate rezim koji krsi ustav i zakon. "

Vise od 700 profesora i saradnika beogradskih fakulteta potpisalo je " zahtev za postovanje autenticne izborne volje gradjana " podrzavajuci istovremeno i zahteve studenata. Zbog toga je rektor sazvao hitan sastanak svih dekana u vecernjim casovima.

Posle treceg izbornog kruga lokalnih izbora u Kragujevcu koalicija " Zajedno " je osvojila 40 odbornickih mandata, SPS-u je pripalo 23 mesta u Gradskoj skupstini, JUL-u dva, a SRS-u jedan. Studentski protest danas nije odrzan zbog tragicne smrti predsednika studentske organizacije Nebojse Stefanovica, koji je poginuo 28. novembra.

Na Gradskom trgu u Nisu okupilo se oko 15 000 ljudi. " Gde ste bili kada se pojavio strah, gde ste bili kada su napali mir, gde ste bili kada se tresla zemlja, gde ste bili kada se rodila nada, gde cete biti kada se sledeci put dogodi istorija? Gde ce vam dusa, gospodine ministre? " - zapitali su niski studenti ministra informisanja Aleksandra Tijanica.

U Vranju je treci dan zaredom odrzan mirni protest u znak podrske demonstrantima. Primeceno je da su pored lokalne TV i RTS miting zabelezile i kamere SUP-a.

Zbog nevremena na gradskom trgu u Cacku okupio se znatno manji broj ljudi. Procitana je podrska zemljaka iz SAD. Slobodanu Milosevicu zvizdalo se citavih 18 minuta.

U Pedagoskoj akademiji u Jagodini na izbornoj jedinici Tabane 1, doslo je do incidenta. Ninoslav Stojanovic, clan birackog odbora SPS, repetirao je pistolj posle verbalnog sukoba sa clanom Izbornog staba koalicije " Zajedno " Vladimirom Jovicem. Ekipa SUP-a napravila je zapisnik i oduzela Stojanovicu oruzje.

Posle treceg izbornog kruga u Pirotu " Zajedno " i SPS imaju isti broj odbornika ( po 24), a radikali dva. I " Zajedno " i SPS uputili su izbornoj komisiji prigovore koje je komisija odbacila.

2. decembar, ponedeljak

Uprkos upozorenjima gradskog SUP-a i vejavici, na ulice je izaslo nekoliko desetina hiljada ljudi. Na pocetku protesta Vuk Draskovic je pozvao demonstrante da budu " filozofi " i da ne daju nikakav povod miliciji da intervenise. Demonstranti su se kretali skracenom trasom, nisu prosli popred RTS-a i " Politike " . Prilikom prolaska pored zgrade " Borbe " baceno je tek nekoliko jaja, ali su zato koriscene grudve snega. Saobracajna milicija bila je manje efikasna nego prethodnih dana, tako da je propustala vozila pa na Trgu Nikole Pasica umalo nije doslo do incidenta. Cetrnaesti dan protesta takodje se zavrsio mitingom na Terazijama, gde su se demonstrantima obratili Vesna Pesic, Vuk Draskovic i Zoran Djindjic. Djindjic je ovaj dan nazvao presudnim, jer nije doslo do prekida protesta, kako je to vlast ocekivala.

Predsednik republickog parlamenta Dragan Tomic otkazao je sednicu Skupstine zakazanu za sutra.

Uprava za zajednicke poslove republickih organa obavestila je da ce Skupstina Srbije biti zatvorena do 6. decembra zbog " dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije svih prostorija i uklanjanja otpadnih voda i drugih otpadnih materijala " . Skupstinsko obezbedjenje obavestilo je poslanike koji strajkuju u Skupstini da moraju da napuste zgradu, sto su oni oko 16 casova i ucinili.

Jedanaesta protestna setnja okupila je preko 10 000 studenata, koji su pod sloganom: " Buka je u modi, cuj nas Beograde! " prosli gradom koristeci pistaljke, trube, cegrtaljke... Najvise se protestovalo ispred Palate pravde, na cije su stepenice zatim ostavili cvece. Studenti Univerziteta umetnosti uputili su otvoreno pismo zaposlenima u RTS-u pozivajuci svoje starije kolege da odbiju ucesce u politicko-propagandnom programu koji se svako vece ustremljuje na one koji samo traze osnovno pravo gradjana - pravo na slobodan izbor.

Republicki ministar prosvete Dragoslav Mladenovic pozvao je dekane beogradskih fakulteta i rektore dva prestonicka univerziteta u Ministarstvo, gde im je receno da se nastava mora drzati i da se ne sme dozvoliti politiziranje na fakultetima, ni profesorima ni studentima, jer je to zakonom zabranjeno. Uruceno im je i pismo-preporuka u kome pise da je " obaveza fakulteta da spreci svaki pokusaj zloupotrebe institucija i manipulacija od strane pojedinaca ili grupa " .

Na gradskom trgu u Cacku okupili su se i maturanti cacanske Gimnazije. Profesor Tehnickog fakulteta u Cacku Branko Tomanovic rekao je demonstrantima da su i studenti pokusali da se prikljuce protestu, ali je dekan zakljucao fakultet.

Na konferenciji za novinare pre mitinga u Nisu poslanik Branislav Jovanovic je rekao da je " Zajedno " u Nisu prijavila okupljanje na Centralnom trgu do 1. januara.

Obracajuci se studentima na platou ispred Doma studenata u Kragujevcu, Veroljub Dobrosavljevic, predsednik ogranka UGS " Nezavisnost " u " Zastavi " rekao je da ce im se u protestu pridruziti i clanovi Nezavisnog sindikata " Zastave " , " Zastave-Transport " i " 21. oktobra " i oruzari.

3. decembar, utorak

Najveca senzacija cetrnaestog dana protesta bili su pismo sudija Vrhovnog suda Srbije (Milana Subotica, Milovana Dedijera, dr Zorana Ivosevica, mr Leposave Karamarkovic i Radoslava Cosica) " Nasoj Borbi " i " Politici " i isljucenje predajnika za emitovanje programa Radija B92 i Radio Indeksa.

Dr Ivosevic kaze da ne pristaje na podanicku ulogu suda, na zavisno sudstvo, na poslusnost dnevnoj politici, na sucenje koje ugadja politickoj volji bilo koje partije, na izbor sudija koji su lojalni, a nisu kompetentni, na odbranu drzave od demokratije i na cutanje o sramoti sudstva. Pet sudija Vrhovnog suda, tvrdeci da ne pripadaju nijednoj partiji, pisu: " Sama cinjenica da su u prvi mah sve televizijske stanice, pa i drzavne, kao i portparoli svih stranaka objavili i priznali regularnost izbora, posebno u Beogradu, a da su potom ponisteni izbori u tako velikom broju izbornih jedinica, dovodi u sumnju rad i izbornih komisija.Sudijski poziv nije lopovski. Ako se utvrdi da takvih sudija ima u nasim redovima, onda im nije mesto medju nama i mi se od njih u potpunosti ogracujemo. "

B92 se preselio na Internet, a Radio Indeksu je, posle nekoliko sati muka i zahteva Aleksandru Tijanicu da podnese ostavku kao ministar za informisanje, omoguceno da se emituje, mada mu je cujnost smanjena. I nezavisni novinari su zatrazili ostavku ministra Tijanica.

Protesti na ulicama Beograda su se nastavili, zbog hladnoce i sitne kise islo se skracenom trasom, a u koloni se naslo i pet americkih kongresmena. Vuk Draskovic je pozvao demonstrante da " svi budu redari " . Primeceno je da je broj upotrebljenih petardi i jaja opao, mada su neka " dobacila " i do treceg sprata " Borbe " . U modi su bile trube, zvecke i sve druge vrste cegrtaljki. Saobracaj su, za razliku od ranijih dana kada su taj posao obavljali milicioneri, regulisali demonstranti. Zoran Djincic je najavio da ce se Nova godina docekati u protestima.

Vuk Draskovic uputio je pismo Slobodanu Milosevicu, trazeci da se zaustave hapsenja ucesnika demonstracija i da svi uhapseni budu pusteni na slobodu.

Studenti su dosli do Skupstine Srbije da bi je dezinfikovali kredom za bubasvabe, u cemu je policija pokusala da ih zaustavi. Na milicajce su bacane krede, pa su brzo odustali. Drugih incidenata nije bilo.

Nekoliko hiljada studenata okupilo se ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. U znak podrske kolegama iz Beograda protestovali su ulicama grada. Naglaseno je da je protest vanstranacki i procitan je proglas studenata Beogradskog univerziteta. Pred Skupstinom grada studenti su uzvikivali: " Ovo je nase! " , a pred nekadasnjom zgradom PK SK koja je sada sediste pokrajinske SPS: " Vratite nam jogurte! " Skandiranje je dostiglo vrhunac ispred zgrade " Dnevnika " , na koju je baceno nekoliko jaja.

Posle izjave predsednika Skupstine Crne Gore i potpredsednika DPS Svetozara Marovica da ce " u Srbiji ipak biti postovana narodna volja bez ikakvih, uslovno receno, administrativnih intervencija " , drzavna TV Crne Gore promenila je nacin pracenja aktuelnih dogadjaja u Srbiji. U drugom Dnevniku umesto uobicajenih Tanjugovih izvestaja, prikazan je trominutni izvestaj sa demonstracija u Beogradu uz koriscenje materijala stranih agencija.

U Cacku su maturanti Gimnazije bojkotovali nastavu u znak podrske studentima u Beogradu. Na ulice su izasli i ucenici Masinske, Ekonomske i Tehnicke skole.

Priredili:

Svetlana Djurdjevic-Lukic

Ivana Jankovic



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.