Društvo

Inicijativa A11: Radnici Prvi maj dočekuju u nemaštini, bez mogućnosti da zarade za dostojanstven život

FoNet | 1. maj 2024 | 09:53
Inicijativa A11: Radnici Prvi maj dočekuju u nemaštini, bez mogućnosti da zarade za dostojanstven život
EPA / KOCA SULEJMANOVIC

Radnice i radnici u Srbiji Međunarodni praznik rada 1. maj ove godine, dočekuju u izuzetno tržišno nestabilnoj i finansijski neodrživoj atmosferi, bez mogućnosti da zarade za dostojanstven život u situaciji koja jednostavno može da se oceni kao - nemaština, saopštila je danas nevladina organizacija Inicijative A11.

U riziku od siromaštva je skoro svaki peti građanin. Nasuprot tom poražavajućem podatku, novi podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je stopa zaposlenosti u prošloj godini bila 50,2 odsto - rast od zanemarljivih 0,7 procentnih poena u odnosu na 2022. godinu, ocenila je ta organizaacija za ekonomska i socijalna prava.

Navodeći da je socijalni jaz sve prisutniji globalno, ali i u srpskom društvu A11 ističe da "uprkos tome, država konstantno izbegava da se bavi tim problemom".

"Zvanična prosečna neto zarada u Republici Srbiji, prema poslednjim obračunatim podacima, iznosi 94.125 dinara i apsolutno je nerealna brojka s kojom izlaze državni organi. Čak i da zarađuju prosečnu zaradu, vrlo je teško zamisliti kako bi prosečan građanin - ili njegova porodica - 'sastavio kraj s krajem' u toku mesec dana s tim iznosom", navodi A11.

Uz ocenu da je "rub egzistencije za mnoge bliži nego što se čini", ističe se da su "u najgorem položaju korisnici novčane socijalne pomoći, koji su u svojevrsnom 'začaranom krugu' iz kog ne mogu da izađu".

Novčana socijalna pomoć u Srbiji do tekućeg meseca iznosila je 11.445 dinara, a upravo je usklađena sa indeksom potrošačkih cena i iznosi 11.674 dinara po osobi – što je usklađenje koje čini ovu sumu samo 229 dinara veću.

Korisnici kojima je potrebna i ta mala suma pritom ne smeju da imaju bilo kakav konkretniji prihod da bi na tu pomoć ostvarili pravo, pa su time prinuđeni da biraju - da li da rade i jedva preživljavaju ili da primaju socijalnu pomoć, te da opet jedva preživljavaju.

Inicijativa A 11 ukazuje da taj problem "najčešće i najteže pogađa Rome i Romkinje u Srbiji" i da "građani koji su dodatno u marginalizovanim grupama trpe teret diskriminacije zbog boje kože, nacionalne pripadnosti, uzrasta, pola, fizičkih karakteristika, seksualne orijentacije, invaliditeta".

"Romi i žene vode najtežu borbu protiv diskriminacije na radnom mestu. Afirmativne mere, novčane i druge stimulacije prilikom zapošljavanja neće eliminisati predrasude, stereotipe i mizoginiju. Čak ni veći stepen obrazovanja ne garantuje zaposlenje - i kad su najbolji kandidati za određenu poziciju, pripadnici i pripadnice marginalizovanih grupa taj posao često neće dobiti", konstatuje u prvomajskom saopštenju Inicijativa A 11.

Ta organizacija apeluje da država "što pre otpočne rad na donošenju novog zakona o radu koji bi odgovorio potrebama svih radnika" jer trenutna klima u radničkom zakonodavstvu "ne garantuje ništa osim kršenja ekonomskih i socijalnih prava građana i građanki Srbije".

Radnička prava su svakodnevna prava, a dostojanstvo nije luksuz, već garantovano pravo, poručuje Inicijativa A11.