Politika

Meloni u Srbiji: Želimo da Zapadni Balkan bude deo EU porodice

Tanjug | 3. decembar 2023 | 16:03
Meloni u Srbiji: Želimo da Zapadni Balkan bude deo EU porodice
TANJUG / Vladimir Šporčić

Za Italiju je bitno da Zapadni Balkan uđe u evropsku porodicu, rekla je italijanska premijerka Đorđa Meloni tokom posete Beogradu.

Đorđa Meloni, koja se u Beogradu sastala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekla je da da Srbija može da računa na podršku Italije, kako bi se ubrzao proces približavanja EU.

"Za nas je bitno da Zapadni Balkan bude deo EU porodice. Vučić zna da može da računa na podršku Italije i u Savetu Evrope, kako bismo ubrzali taj proces približavanja Evropskoj uniji i sve ono što Evropska komisija traži", rekla je Meloni i dodala da "zna da đe Srbija nastaviti da ima konstruktivan pristup i u dijalogu u vezi Kosova".

Ona je navela da je sa Vučićem razgovarala i o krizama koje postoje u svetu, uključujući i rat između Rusije i Ukrajine.

"Svi treba da radimo na tome da dođe do smanjenja eskalacije tog konflikta", rekla je Meloni.

Meloni je istakla i da “Srbija ima i strateški značaj za Italiju” i navela da se u vremenu kada postoje velike krize, otvara prostor za energetsku tranziciju i veštačku inteligenciju i druga polja na kojima dve zemlje mogu da sarađuju.

“Zato smo ovde i nastavićemo da budemo među prvima koji podržavaju proces proširenja, ne toliko proširenje, koliko ponovno ujedinjenje Evrope, jer Evropa nije klub gde se odlučuje ko tu treba da bude, ono što evropske institucije treba da urade je ozbiljan i brz proces kako bi bilo garantovano da dođe do ujedinjenja cele Evrope“, poručila je Meloni.

Ona je istakla i da Italija podržava konstruktivan dijalog između Beograda i Prištine.

Kako je rekla, veruje da bi veoma dobri odnosi dve zemlje mogli još više da se razviju, te da je doprinos još većem razvoju odnosa Italije i Srbije dao i Bizinis forum kao i da je dijalog dve vlade intenziviran.

"U Srbiji ima mnogo italijanskih kompanija koje zapošljavaju 150.000 ljudi. Beograd je prvi grad na svetu gde su neke renomirane italijanske kompanije otvorile predstavništva. Sve to govori koliko pažnje mi imamo i sa koliko pažnje gleda naš preduzetnički svet na Srbiju", rekla je Meloni.

TANJUG/Vladimir Šporčić
TANJUG / Vladimir Šporčić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni da su razgovarali o svim važnim pitanjima i konstatovali da Srbija i Italija, kao izrazito prijateljske zemlje, imaju dobre političke i ekonomske odnose i istakao da bi Italija, kada “Stelantis” krene u proizvodnju električnog modela automobila “fijat panda” u Kragujevcu, mogla da bude ponovo prvi i najznačajniji partner Srbije.

“Sa Meloni sam razgovarao i o svim regionalnim pitanjima i evropskom putu Srbije i zahvalan sam predsednici Vlade Italije zbog suštinske i istrajne podrške Italije evropskom putu Srbiji i posebno sam zahvalan Đorđi što je uvek želela da čuje naše mišljenje i imala uvek dovoljno vremena da sasluša ono što Srbija ima da kaže i što nije imala jednostran pristup problemima u regionu", rekao je Vučić u Palati Srbija.

Zahvalio je Meloni što je posetila Srbiju uprkos gustom rasporedu i istakao da smo ponosni, privilegovani i počastvovani njenom posetom, koja će doprineti daljem unapređenju odnosa dve zemlje.

Vučić je rekao da spoljnotrgovinska razmena dve zemlje iznosi godišnje 4,6 milijardi evra i da veruje da može da bude mnogo veća.