Politika

Brnabić: Sednica Skupštine o Zakonu o lokalnim izborima u ponedeljak, podrška 184 poslanika

Tanjug | 20. april 2024 | 12:27
Brnabić: Sednica Skupštine o Zakonu o lokalnim izborima u ponedeljak, podrška 184 poslanika
TANJUG / STRAHINJA AĆIMOVIĆ (STF)

Sednica Skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima zakazana je za ponedeljak u 11 časova, najavila je predsednica parlamenta Ana Brnabić.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da će prethodno održati Kolegijum Narodne skupštine u 9 časova za sve poslaničke grupe kako bi se dogovorili o toku sednice i načinu rada.

"Ono što mi je drago jeste da je više od dve trećine poslanika podržalo predlog izmena o dopuna Zakona o lokalnim izborima, ukupno 184 poslanika su predlagači izmena i dopuna zakona", rekla je Brnabić.

Precizirala je da su podršku dali svi poslanici vladajuće koalicije, Narodni pokret Srbije, Novo lice Srbije, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, samostalni poslanici Pokret slobodnih građana, kao i partija Šaipa Kamberija.

"Zaista želim da iskažem zahvalnost i zadovoljstvo zbog toga što smo postigli dogovor, što imamo ovako veliku podršku i što smo pokazali svim građanima, bez obzira za koga su glasili, ozbiljnost i odgovornost, da možemo da razgovaramo i da možemo da nađemo kompromis oko ciljeva koji znače stabilnost naše zemlje", rekla je Brnabić.

Ona je izrazila nadu da će Parlament nastaviti da funkcioniše na taj način i ocenila da bi to bila pozitivna promena koju bi svi građani podržali i koja bi doprinela sveukopnom smanjenju tenzija i podela u društvu, koje Srbiji u ovom trenutku ne trebaju.

Brnabić je izjavila danas da je odluka dela opozicije o bojkotu izbora "neodgovorna i da to pokazuje njihovu vrhunsku neozbiljnost".

" Pričali smo 17 dana, to je bio predlog na stolu. Dali su nam čak i rok do 18. aprila i taj rok smo ispoštovali. Ako žele da bojkotuju, neka bojkotuju. Ne bih se dalje bavila time. Neka objasne svojim pristalicama zbog čega im je to takva odluka. A opet, ja sam gotovo sigurna da će oni promeniti svoje mišljenje. To je na kraju krajeva i moja preporuka", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je to u skladu sa demokratskim normama i standardima, da se učestvujete na izborima i još jednom je zamolila taj deo opozicije da prihvate njenu preporuku.