Politika

Veselinović: U kontaktu smo sa Savom Manojlovićem, voleo bih da to bude "zajednički opozicioni nastup"

N1 | 23. april 2024 | 15:37
Veselinović: U kontaktu smo sa Savom Manojlovićem, voleo bih da to bude "zajednički opozicioni nastup"
NIN / Đorđe Kojadinović

Dobrica Veselinović iz Zeleno-levog fronta rekao je da je u kontaktu sa Savom Manojlovićem i da bi on voleo da to bude "zajednički opozicioni nastup". 

Kako je rekao, odluka o izlasku na izbore bila je teška, nisu želeli da to bude posledica kalkulisanja oko fotelja i novca, već da ne smeju "da prepuste ništa bez borbe".

„Odluka o izlasku na izbore nije bila posledica kalkulisanja da želimo da sedimo u nekakvim foteljama, primamo neke novce, već je uzrokovana time da imamo osećaj da ne smemo da prepustimo ništa bez borbe. Mi smo kao pokret nastali na ulici, i dalje smo na ulici jednom nogom, smatramo da je ovo naš grad, naša zemlja, da ništa ne može da prođe tek tako, da se pusti, da se prepustimo defetizmu, eskapizmu“, kaže Veselinović.

Prema njegovim rečima, „uslovi već nisu isti“. Pritiskom domaće i međunarodne javnosti već su dobili neke ustupke vlasti. Takođe navodi, da se odnos vlasti sa opozicijom promenio, od "jednog ogromnog monolita koji nikad nije hteo da razgovara sa opozicijom", do toga da su razgovarali o biračkom spisku, monitoringu istog, a i da će u toj borbi za izborne uslove pomoći "dolazak najvećih delegacija posmatračkih misija koje razgovaraju sa vlašću", kako prenosi N1.

Ceo narativ, dodaje, koji se formirao par dana ili nedelja nije dobar, već vodi u jedno produbljivanje krize u Srbiji.

„Vodi u produbljivanje krize u našem društvu, u međusobne sukobe između pristalica vlasti i opozicije, da budemo vrlo otvoreni, vodi u nasilje, na nama je odluka. Da li mi kao društvo želimo da ponovo uđemo u jedan ciklus međusobnih napada, tuče… Kada kažemo da se izbori ne dese, to vodi nasilju. Da li želimo nasilje ili ne želimo“, ukazao je on.

Istakao je da ga zanimaju i stavovi ProGlasa.

„Ja mogu sve argumente da poštujem, želim da ih čujem, uključujući argumetne i pozicije“, kaže.

"Nismo još razgovarali o kandidatu za gradonačelnika"

On kaže i da nisu još razgovarali o kandidatu za gradonačelnika.

„Žao mi je što smo ispustili i nekoliko meseci i očiglednu pobedu koju smo imali u Beogradu. Ne kažem da nije moguća, samo će biti teže i trebaće nam više vremena“, kaže.

Ističe da je „možda jedno od rešenja ove političke krize promena izbornog sistema“.

Dodaje da je u kontaktu sa Savom Manojlovićem.

„Ja bih voleo da to bude zajednički opozicioni nastup, ali doneće odluku za koju smatraju da je najbolja, mi ćemo tu odluku poštovati“, rekao je.

Najavio je i protest ispred Hotela Jugoslavija u subotu u podne.