Politika

Vučić: Nisam optimista, nemoguća je misija boriti se protiv usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici

FoNet, Tanjug | 24. april 2024 | 17:54
Vučić: Nisam optimista, nemoguća je misija boriti se protiv usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici
TANJUG / TANJUG VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Njujorku ambasadorima država članica Ujedinjenih nacija iz azijsko-pacifičke grupe predstavio poziciju Srbije kada je reč o Nacrtu rezolucije "Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici".

"Nisam optimista, znao sam da je nemoguća misija boriti se protiv usvajanja Rezolucije o Srebrenici, ali smo razgovarali i u svim grupama postoji velika rezerva prema postupku i procesu, i mogu da kažem da smo podigli ugled Srbije", rekao je Vučić.

"Posle sastanaka sa predstavnicima zemalja afričke i južno-američke i karipske grupe u UN, danas sam države iz azijsko-pacifičke grupe informisao o našoj borbi za istinu, pravo i pravdu i za očuvanje slobodarskog i ponosnog duha srpskog naroda", objavio je Vučić na Instragram nalogu.

Vučić je istakao da je ambasadore upozorio na posledice i "nepopravljivu štetu" koju usvajanje rezolucije o Srebrenici može da ima po stabilnost i budućnost Zapadnog Balkana, poštovanje međunarodnog javnog prava, ali i po kredibilitet samih UN, kao garanta mira i pravnog poretka u svetu.

"Zahvalio sam svim državama koje su izdvojile vreme, pokazale poštovanje i razumevanje za poziciju Srbije i ponovio našu odlučnost da se suprotstavimo pritiscima i političkim manipulacijama, koji podrivaju poverenje, krše postojeće sporazume i otvaraju Pandorinu kutiju samovoljnog i selektivnog određivanje prava i istine", naveo je Vučić. 

On je takođe dodao da je pritisak na male zemlje uočljiviji i snažniji, time da je teže suprostaviti se.

"Vidimo da je na male zemlje pritisak uočljiviji i snažniji. Mi smo mali i nije lako da se tome suprotstavimo. Veliki smo posao uradili u UN. Imali smo sastanak sa predstavnikom Brazila, sada sa Guterešom, sa specijalnim savetnikom UN za pitanje genocida, sa još pet, šest evropskih zemalja koje bar možemo da pitamo da ne budu protiv nas", rekao je Vučić novinarima.

On je rekao i da na nekim od briselskih foruma može da se čuje da kada Priština ukine dinar, formulacija je da nijedna strana nije spremna na kompromis, i uporedio to sa tim da kada vas neko udari, drugi kažu da nijedna strana nije spremna na kompromis.

"Nastavićemo borbu, ima rezultata ali je teško, mali smo za najmoćnije sile, ali istinu ne možete da pobedite silom i za nas to znači", rekao je Vučić.