Politika

Vučević objavio sastav Vlade: Dačić, Vulin, Mali i Vujović potpredsednici

Tanjug | 30. april 2024 | 09:45
Vučević objavio sastav Vlade: Dačić, Vulin, Mali i Vujović potpredsednici
TANJUG / VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF)

Nova Vlada Srbije imaće 31 člana, rekao je mandatar Miloš Vučević posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) koja je održana  sedištu ove stranke na Novom Beogradu. 

Potpredsednici Vlade biće Siniša Mali, koji je i ministar finansija, Ivica Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova, Irena Vujović, koja će biti i ministarka zaštite životne sredine, te Aleksandar Vulin.

Sastav nove Vlade Srbije:

Predsednik Vlade: Miloš Vučević 

Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija: Siniša Mali

Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova: Ivica Dačić

Potpredsednik vlade i ministar zaštite životne sredine: Irena Vujović

Potpredsednik vlade: Aleksandar Vulin

Ministar spoljnih poslova: Marko Đurić

Ministar odbrane: Bratisav Gašić

Ministar privrede: Adrijana Mesarović 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede: Aleksandar Martinović

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture: Goran Vesić

Ministar rudarstva i energetike: Dubravka Đedović Handanović 

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine: Tomislav Momirović

Ministar pravde: Maja Popović

Ministar državne uprave i lokalne samouprave: Jelena Žarić Kovačević 

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog: Tomislav Žigmanov

Ministar za evropske integracije: Tanja Miščević

Ministar prosvete: Slavica Đukić Dejanović

Ministar zdravlja: Zlatibor Lončar

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja: Nemanja Starović 

Ministar za brigu o porodici i demografiju: Milica Đurđević Stamenkovski

Ministar sporta: Zoran Gajić

Ministar kulture: Nikola Selaković

Ministar za brigu o selu: Milan Krkobabić

Ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija: Jelena Begović

Ministar turizma i omladine: Husein Memić

Ministra informisanja i telekomunikacija: Dejan Ristić

Ministar za javna ulaganja: Darko Glišić

Ministar bez portfelja: Novica Tončev

Ministar bez portfelja: Đorđe Milićević

Ministar bez portfelja: Usme Zukorlić

Ministar bez portfelja: Nenad Popović

Ministar bez portfelja: Tatjana Macura

Vučević je rekao da je od 31 ministra, novih je osam, tri su posle izvesnog vremena ponovo u Vladi, četiri su nestranačke ličnosti, a među ministrima je 10 žena, i da se "vodilo računa o teritorijalnoj pripadnosti".

Miloš Vučević rekao je da će danas podneti zahtev predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić za zakazivanje sednice za 1. maj na kojoj će predstaviti ekspoze, plan rada i predlog za sastav Vlade Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da očekuje da će buduća Vlada Srbije biti formirana za dva dana i da će je činiti oko 33 do 35 odsto potpuno novih ljudi. Dodao je da će u vladi biti nekih lica koja nisu bila na ministarskim pozicijama, ali su poznata od ranije, a biće i onih koji su dobro obavljali posao u prethodnom periodu. 

"Verujem da će umeti da zadrže kurs Srbije koja je nezavisna, suverena, ozbiljna i odgovorna zemlja, koja štiti svoje državne i nacionalne interese i koja neće da nas svađa sa tradicionalnim prijateljima, već koja će sa njima na najbolji način da sarađuje", rekao je Vučić.

TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ (STF)
TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ (STF)

Pored Miloša Vučevića, na sastanku su bili potpotpredsednik Glavnog odbora Vladimir Orlić i potpredsednica Glavnog odbora SNS i poverenica za Beograda Ana Brnabić. Predsedništvu su prisustvovali i potpredsednici Glavnog odbora SNS Irena Vujović, Siniša Mali, Nevena Đurić, Nikola Selaković, Jorgovanka Tabaković, kao i predsednik izvršnog odbora SNS Darko Glišić.

Članovi Predsedništva su Goran Vesić, Milenko Jovanov, Bratislav Gašić, Darija Kisić, Vladimir Đukanović, Aleksandar Martinović, Tomislav Momirović, Jelena Tanasković, Sandra Božić, Mirsad Đerlek, Sanja Radojević Škodrić, Marko Đurić, Petar Petković, Zlatibor Lončar, Nebojša Stefanović, Goran Cvetanović, Biljana Pantić Pilja, Dragana Sotirovski, Boško Ničić, Milan Đurić, Maja Gojković, Arno Gujon...

Predsednik SNS-a Miloš Vučević je mandatar za sastav nove vlade Srbije, nakon izbora koji su održani u decembru 2023, na kojima je ta stranka bila nosilac koalicije na izbornoj listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", koja je osvojila većinu poslaničkih mesta u Skupštini Srbije. On je rekao ranije da će Vlada biti formirana u zakonskom roku, što je 6. maj, kao i da će predstaviti ceo kabinet, a ne govoriti o pojedincima.

Koalicija okupljena oko SNS na izborima u decembru osvojila je na parlamentarnim izborima 1.783.701 glas ili 46,75 odsto.  Na izborima je učestovalo 18 izbornih lista, a poslaničke mandate osvojilo je 10. Od ukupno 250 mandata, lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila je 129 mandata.

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije počela je 6. februara, kada su potvrđeni mandati 250 poslanika i time konstituisan novi saziv parlamenta.

Brnabić se na funkciji premijerke Srbije nalazila od 29. juna 2017. godine, a dužnost je preuzela nakon što je Vučić izabran za predsednika Srbije. Reizabrana je, posle izbora održanih u junu 2020, ponovo u oktobru 2020, to joj je drugi mandat, a posle spojenih predsedničkih i parlamentarnih izbora u aprilu 2022. i treći put je reizabrana u oktobru 2022.