Politika

Aleksić: Nova vlada Srbije rekorder po broju ministara, borba protiv kriminala i korupcije na poslednjem mestu

FoNet | 2. maj 2024 | 10:53
Aleksić: Nova vlada Srbije rekorder po broju ministara, borba protiv kriminala i korupcije na poslednjem mestu
FONET / Milica Vučković

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić izjavio je da je nova vlada Srbije rekorder po broju ministara, a da je u ekspozeu mandatara za njen sastav Miloša Vučevića borba protiv kriminala i korupcije na poslednjem mestu.

"Bajden ima 15, Rusija 21, Nemačka 16, Francuska 15. Ali smo mi jači, ima se može se", rekao je Aleksić na sednici Skupštine Srbije o izboru Vlade.

On je istakao da ministara ima toliko da ne mogu da stanu u klupe predviđene za Vladu Srbije, te se zbog toga unose stolice. Aleksić je ocenio da je bitno da se "namire partijski interesi", a da je rezultat rada svake vlade od 2012. "da Srbija nestaje, ljudi odlaze, a vlast se bogati".

On je rekao da je ovo koaliciona Vlada "Socijalističke partije Srbije, Jugoslovenske levice (JUL) i radikala izmiksovana sa preletačima" i da su pokupili "najgore ljude iz svih stranaka".

Aleksić je ukazao da je u ekspozeu prethodne premijerke Ane Brnabić borba protiv kriminala i korupcije bila druga tačka, da je 2020. bila treća tačka, a da u ekspozeu Miloša Vučevića ta tema zauzima poslednje mesto.

"Znači dalje u pljačku građana Srbije. Borba protiv kriminala i korupcije je zadnja rupa na svirali, a to je kancer ovog društva", istakao je Aleksić.

On je komentarisao ministre pojedinačno, te je rekao da je ministar finansija Siniša Mali "bankar i porodice i vlade", a da je "poznat kao vlasnik 24 stana u Bugarskoj, luksuznih stanova, apartmana na Kopaoniku i kao vlasnik 45 računa u raznim bankama u svetu i of šor zonama".

Aleksić je rekao da su predloženi ministar bez portfelja i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić promenili sve bezbednosne resore i nikog nisu uhapsili i da su njih dvojica i "prijatelji po Jovanjici".

On je ocenio da je Darko Glišić koji je predložen za ministra za javna ulaganja "drugovao sa Belivukom i Acom Rošavim".

Aleksić je istakao da je perfidno sakrivna tema litijuma i poručio ministarki rudarstva i energetike da "nema litijuma i nema Rio Tinta".

On je buduće ministarke Tatjanu Macuru i Milicu Đurđević Stamenkovski pitao kako ih nije sramota da sede u vlasti, nakon što su se predstavljale kao opozicija.

Poslanik Pokreta socijalista Bojan Torbica rekao je da borba protiv kriminala nije potpuno poštovana, jer da jeste "poslanici NPS Miroslav Aleksić i Borislav Novaković i kao i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas bi bili u zatvoru".

Vučević je poručio Aleksiću da je Vlada Srbije 2000. godine imala 36 ministara, a vlada Zoran Đinđića je imala sedam potpredsednika, a 2008. Vlada imala 29 ministarstava.

"Ja sam siguran da kralj Aleksandar nije ni mislio da će neko ko je srpskog imena i prezimena spaliti ovu Skupštinu", rekao je Vučević odgovarajući na to da onaj ko je gradio Skupštinu nije predvideo ovoliku vladu.

On je Aleksiću poručio da je on preletač i da se 2016. nudio da bude u Vladi i pregovarao da bude ministar poljoprivrede.

"Vi ste zavidni što niste sa nama na ovim stolicama i hoklicama, jer ste to hteli da budete 2016, kao što ste bili od 2012. do 2014", istakao je Vučević. Kako je rekao, borbu protiv korupcije je istakao precizno.

"Ja sam vas 2012. godine primio u lokalnu vlast u Trsteniku, a 2014. godine sam vas izbacio iz te vlasti, a posle toga ste me zvali i kumili da uđem u vlast", odgovorio je Aleksić Vučeviću.

On je pokazao fotografiju Vučevića kako se rukuje sa nekim čovekom i naveo da je to "narkobos Snajper", dok je Vučević istakao da je on u ime sportskog kluba došao na prijem u vreme kada je bio gradonačelnik i da se tada rukovao sa još 30 do 40 ljudi, a da je Slobodan Milutinović Snajper u vreme ove vlasti uhapšen i suđen.

"Imam ja sliku i sa vašim partijskim kolegama i sa Bojanom Pajtićem", rekao je Vučević.