Politika

SSP: Aktuelna vlast favorizuje strane investitore

Beta | 8. maj 2024 | 11:28
SSP: Aktuelna vlast favorizuje strane investitore
EPA / EFE/Andrej Cukić

Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je da aktuelna vlast loše tretira domaće privrednike i stavlja u povlašćen položaj strane investitore kojima dodeljuje 85 odsto subvencija.

Generalni sekretar SSP i poslanik Peđa Mitrović naveo je u pisanoj izjavi da će Srpska napredna stranka (SNS) nastaviti s tom praksom.

"Naprednjaci će nastaviti sa favorizovanjem stranih investitora na teret domaćih. Od svih do sada dodeljenih subvencija, 85 odsto njih SNS je usmerio ka stranim kompanijama koje u 70 odsto slučajeva posluju u zastarelim industrijama, što je dugoročno za Srbiju loše", piše u saopštenju.

Po Mitrovićevim rečima, taj model rasta doveo je do najviše inflacije u zemlji u  20 godina i do toga da se Srbija zadužuje po najvišim kamatnim stopama od svih zemalja Centralne i Istočne Evrope, jer je rizik ulaganja u Srbiju veći od rizika ulaganja u Mađarsku, Bugarsku ili Rumuniju.

"Dokle god je SNS na vlasti, strani investitori će sve svoje muke nastaviti da rešavaju direktno sa Vladom Srbije, dok će domaći privrednici i dalje biti suočeni sa sporom administracijom, komplikovanim propisima, visokim porezima i dažbinama i izuzetno visokom pravnom neizvesnošću", kazao je Mitrović.