Svet

Ustavni sud Nemačke ukinuo državno finansiranje ekstremno desničarske stranke: Slede li mere protiv AfD?

FoNet | 24. januar 2024 | 11:11
Ustavni sud Nemačke ukinuo državno finansiranje ekstremno desničarske stranke: Slede li mere protiv AfD?
EPA / EFE / FILIP SINGER

Ustavni sud Nemačke presudio je u korist ukidanja državnog finansiranja jedne ekstremno desničarske stranke, a ta odluka će verovatno dodatno podstaći ionako oštru debatu u zemlji o tome da li treba preduzeti pravne korake za obuzdavanje krajnje desničarske Alternative za Nemačku (AfD).

U značajnoj presudi, Ustavni sud je naveo da bi državno finansiranje marginalne, ekstremističke stranke Domovina, ranije poznate kao Nacionalna demokratska partija (NPD), moglo da se prekine, jer stranka "pokazuje prezir prema slobodnom demokratskom poretku“ i cilj joj je da nemačku demokratiju zameni autoritarnom državom zasnovanom na stavovima iz nacističke ere o rasno ujedinjenoj "narodnoj zajednici“, prenosi Politiko.

Ova odluka pojačava žučnu debatu u Nemačkoj o tome da li da se preduzmu pravni koraci da se suprotstavi Alternativi za Nemačku. Političari su nedeljama razmatrali mogućnost potpune zabrane te stranke, a današnja odluka Ustavnog suda pokreće raspravu o mogućnosti ukidanja njenog državnog finansiranja.

Današnja odluka najvišeg suda mogla bi da bude plan i za AfD, rekao je bavarski premijer Markus Zoder u intervjuu nemačkom listu Handelsblat. Debata o tome šta učiniti sa AfD postala je još intenzivnija kada je ranije ovog meseca otkriveno da su njeni članovi bili prisutni na tajnom sastanku desničarskih ekstremista u blizini grada Potsdama, gde je razgovarano o "master planu“ da se stranci i "neasimilovani građani“ masovno deportuju iz Nemačke.

Nemački ustav dugo je dozvoljavao zabranu partija koje "nastoje da potkopaju ili ukinu slobodni demokratski poredak“, ali je 2017. izmenjen ustav kako bi se omogućilo ukidanje državnog finansiranja takvih stranaka.

Taj zakon je današnjom presudom prvi put primenjen.

Zakonske prepreke za zabranu ili ukidanje državnog finansiranja neke stranke i dalje su veoma velike.

Ustavni sud je 2017. odlučio protiv zabrane Nacionalne demokratske partije, tvrdeći da je ona, iako je nameravala da podrije demokratiju, bila toliko marginalna da nije imala mogućnost da to uradi.

"Čak i ako ustavne prepreke za buduće postupke ostanu visoke, sada imamo još jedan instrument za zaštitu naše demokratije“, rekla je nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Feser nakon presude.

Mnogi političari strahuju da bi svaki pokušaj da se zabrani AfD ili ograniči njeno finansiranje bila velika taktička greška, koja bi služila samo jačanju stranke, dozvoljavajući njenim liderima da svoje protivnike prikažu kao one koji onemogućavaju iskazivanje slobodne volje birača.