Svet

Petrič: Dodik stigao do krajnjih granica strpljenja i tolerancije

FoNet | 29. mart 2024 | 11:14
Petrič: Dodik stigao do krajnjih granica strpljenja i tolerancije
PROFIMEDIA / ROBERT VANDEN BRUGGE / AFP

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je stigao do krajnjih granica strpljenja i tolerancije koje su za njega imali Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, ocenio je danas za Radio Slobodna Evropa nekadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Volfgang Petrič.

Dodik je u četvrtak, tokom sednice Narodne skupštine Republike Srpske, rekao da će se predstavnici srpskog naroda povući iz državnih institucija ukoliko odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Kristijana Šmita ne budu proglašene ništavnim u državnom parlamentu.

Petrič ukazuje da se u suštini u BIH ne radi toliko o Izbornom zakonu, nego o tome da se Bosna i Hercegovina približava Evropskoj uniji, što bi značilo "kraj Dodikovih šarada i on zna šta bi onda vladavina prava značila za njega".

"Radi se o nekome ko nema apsolutno nikakvu moć, ni uticaj na međunarodnoj sceni, neko kome je zabranjen ulazak u SAD, i ko je jedan od najgorih političara, koji istovremeno želi da skrene pažnju sa ekonomske katastrofe u kojoj se nalazi Republika Srpska. Morate shvatiti da kada je on došao na vlast, u RS je bilo 1,1 milion stanovnika. Sada su pali na brojku od 700.000 i ako se ovo nastavi, Dodik će vladati nad praznom zemljom", rekao je Petrič.

Petrič objašnjava da Evropa, EU i SAD neće prihvatiti da Putinov bliski prijatelj pokušava da vodi "svoj mali rat protiv civilizacije, protiv svog naroda, protiv Evrope".

"To je apsolutno neprihvatljivo. Bojim se da je stigao do krajnjih granica tolerancije koja je postojala u evropskim glavnim gradovima i Vašingtonu", predvideo je on.

Petroč je dodao da je "u konačnici, svi ti nacionalistički lideri bore se protiv vlastitog naroda".

"Ovo je autodestruktivna situacija i to me stvarno brine. Zaista me ne veseli to što odluke i dalje mora donositi visoki predstavnik. Veselim se danu kada Parlament BiH počne sam donositi teške odluke", zakjljučio je Petrič.