Svet

Anketa u SAD: Više od 10% omladine LGBTQ pokušalo samoubistvo u 2023. godini

Tanjug | 2. maj 2024 | 08:54
Anketa u SAD: Više od 10% omladine LGBTQ pokušalo samoubistvo u 2023. godini
PROFIMEDIA / Estelle Ruiz / AFP

Više od jedne desetine mladih osoba koje se identifikuju kao pripadnici LGBTQ zajednice, pokušalo je samoubistvo 2023. godine, pokazala je anketa američke neprofitne organizacije za prevenciju samoubistava Trevor Prodžekt.

Anketa, koja se fokusira na mentalno zdravlje omladine LGBTQ, rađena je među 18.000 osoba uzrasta od 13 do 24 godine, širom SAD.

Skroro 40 odsto omladine LGBTQ ozbiljno je razmatralo pokušaj samoubistva u protekloj godini, dok je 46 posto transrodnih i nebinarnih mladih između 13 i 17 godina imalo slične ideje.

Transrodni muškarci bili su najviše ugroženi, a više od 50 odsto njih su prijavili da su razmišljali o samoubistvu, dok je 18 odsto njih pokušalo.

Među LGBTQ tinejdžerima uzrasta od 13 do 17 godina, ukupno 16 odsto je pokušalo samoubistvo.

To je više od proseka među svim LGBTQ mladima, koji iznosi 12 odsto.

Kako navodi Dejli mejl, još uznemiravajuće je to što je polovina ispitanih izjavila da nije mogla da dobije mentalnu zdravstvenu pomoć kada im je bila potrebna.

Daljom analizom utvrđeno je da se suicidalne ideje značajno razlikuju među različitim grupama u LGBTQ zajednici.

Oni koji se identifikuju kao panseksualci imali su najvišu stopu razmišljanja o samoubistvu i pokušaja da oduzmu sebi život, dok su homoseksualne, lezbijske, biseksualne i kvir osobe prijavile relativno slične stope pokušaja samoubistva.

Iz Trevor Prodžekta ističu da je veće prihvatanje društva "lek" za mentalne borbe s kojima se suočavaju LGBTQ mladi.

Amit Pejli, izvršni direktor Trevor Prodžekta, rekao je Si-Bi-Es njuzu pre tri godine da su LGBTQ mladi ponosni na ono što jesu, uprkos izazovima s kojima se suočavaju.

"Vidimo da se 85 odsto LGBTQ mladih ponosno oseća zbog toga što su LGBTQ. Znamo da kada vidite uspešne ljude koji pripadaju vašoj zajednici, kada u društvu ima manje diskriminacije i stigmatizacije, to pomaže mladima da budu ponosni na sebe i to im omogućava da uspeju i napreduju", istakao je Pejli.

Tagovi