Svet

Ukrajina poziva međunarodnu zajednicu da ne prizna Putina kao legitimnog predsednika

Tanjug | 6. maj 2024 | 16:40
Ukrajina poziva međunarodnu zajednicu da ne prizna Putina kao legitimnog predsednika
TANJUG / AP / Alexander Zemlianichenko (POOL)

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je danas međunarodnu zajednicu da se pridruži Ukrajini u nepriznavanju rezultata ruskih predsedničkih izbora i Vladimira Putina kao legitimnog predsednika Rusije.

"Pozivamo strane države, međunarodne organizacije i javnost da slede primer i ne priznaju rezultate pseudo izbora ili ruskog diktatora Vladimira Putina kao legitimnog predsednika, da pruže otpor uništavanju sistema vladavine prava i univerzalno prepoznatih demokratskih vrednosti, kao i da nastave da podržavaju Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruske agresije koja predstavlja pretnju evropskoj i svetskoj sigurnosti, miru i stabilnosti", piše u saopštenju ministarstva.

Dodaje se da, na osnovu tekućeg naloga Međunarodnog suda pravde za hapšenje Putina, ne postoji pravni osnov za priznavanje njega za demokratski izabranog i legitimnog predsednika.

"Kremlj, kroz propagandu i manipulaciju, koristi učešće glasača i rezultate izbora da opravda svoju vojnu invaziju Ukrajine i agresivnu politiku prema drugim državama", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo upozorava da su "takozvane izbore" pratile pretnje, ucene i prinuda miliona građana Ukrajine u "suverenim teritorijama koje je okupirala Ruska Federacija".