Svet

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija: Napadi na novinare su sve destruktivniji i opasniji

Beta | 10. maj 2024 | 16:01
Predstavnica OEBS-a za slobodu medija: Napadi na novinare su sve destruktivniji i opasniji
PROFIMEDIA / Mihajlo Maricic / Panthermedia / Profimedia

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Tereza Ribeiro izjavila je danas u Podgorici da su napadi na novinare globalno sve sofisticiraniji, sve destruktivniji i sve opasniji zbog upotrebe novih tehnologija.

"Bez dobrog novinarstva nema ni demokratije. Napad na novinarstvo i novinare je napad na demokratiju", kazala je Ribeiro na regionalnoj konferenciji u Podgorici "Zaštita novinara radi unapređenja slobode medija".

Ona je ocenila da je potrebno boriti se protiv "toksičnih algoritama" na društvenim mrežama i na internetu.

Novinar agencije Beta i univerzitetski profesor Dinko Gruhonjić govorio je o mnogobrojnim napadima na njega i ocenio da su u poslednja dva meseca poprimili karakteristike "državnog terora". On je dodao da je s druge strane velika solidarnost koju su od kolega dobili predsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ana Lalić i on.

"Podrška i soldiarnost koju smo dobili Ana Lalić i ja zaista je impresivna i svedoči o tome da među profesionalnim novinarima i te kako ima solidarnosti, uprkos našim, često neumerenim, samokritikama", istakao je Gruhonjić.

Rekao je da su solidarnost i podrška učinili da se o njihovom slučaju sada zna širom sveta.

"U društvima, poput društva u kojem živim, u kojem su institucije zarobljene i kidnapovane, u društvu koje je autoritarno, a koje pokazuje i otvorene totalitarne tendencije, javnost nam je jedina zaštita i najvažniji saveznik. Uostalom, ako smo profesionalni novinari i medijski radnici, naša je obaveza da radimo u službi javnog interesa i u službi zaštite ljudskih prava", rekao je Gruhonjić.

Ukazao je da je od ključne važnosti da je kritička javnost "nepogrešivo shvatila" da je ućutkivanje novinara i intelektualaca samo prvi korak u ućutkivanju celog društva i prelasku u otvorenu represiju, uključujući i fizičku.

"Svaki autoritarni režim će širiti svoju vlast u zavisnosti od toga koliki je otpor uzurpatoru. Solidarnost u otporu uzurpatorima naših sloboda su zbog toga ključne reči, i to nikada ne smemo zaboraviti", podvukao je Gruhonjić.

Profesor novinarstva na Univerzitetu Aristotel u Solunu Nikos Panajotou je rekao da je medijska pismenost publike od ključne važnosti za mogućnost razlikovanja profesionalnog novinarstva i kredibilnih izvora informacija od onoga što se lažno predstavlja kao novinarstvo. On je ocenio da populistički političari širom sveta novinare vide kao "neprijatelje".