Politika

Pastor: SVM će imati osam državnih sekretara u Vladi Srbije

Tanjug | 7. maj 2024 | 17:04
Pastor: SVM će imati osam državnih sekretara u Vladi Srbije
TANJUG / RTV Panon/ Čipak Edvin (HO)

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor rekao je danas da će ta stranka u Vladi Srbije imati osam državnih sekretara, da je kandidate već odobrio savet stranke i da se očekuje da u narednih nedelju-dve budu imenovani na novim pozicijama.

"Sa Milošem Vučevićem, tada još u funkciji mandatara nove vlade i predsednikom Srpske napredne stranke (SNS) dogovoreno je da će SVM imati osam državnih sekretara", rekao je Pastor za Panon RTV.

Pastor je podsetio da su nakon izbora vlade 2. maja, u Srbiji bili neradni dani, tako da se očekuje da Vlada nove državne sekretare imenuje u narednih nedelju ili dve dana i dodao da se Savet stranke već saglasilo sa predloženim kandidatima za državne sekretare.

"Imamo tri nova državna sekretara, dva zbog odlaska pređašnjih na novu dužnost, a jednog zbog promene ministarstva", rekao je Pastor.

Pastor je naveo da će u Ministarstvu prosvete državni sekretar biti Aniko Jeras, umesto Anamarije Viček koja bi narednih nedelja trebala da postane poslanica u Evropskom parlamentu.

"U Ministarstvu za javna ulaganja u prethodnom mandatu bio je Danijel Đivanović, koji je sada predsednik subotičke organizacije SVM-a i drugi na listi za lokalne izbore, što znači da će nakon izbora imati neku funkciju u lokalnoj samoupravi, i na njegovo mesto će doći Igor Bašnec, novosadski pravnik, koji je bio aktivni činilac novosadske politike", rekao je Pastor.

Kako je rekao ministarstvo za javna ulaganja vodi Darko Glišić, predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke, iz čega se, kako kaže može zaključi da će to biti važno ministarstvo, a Igor Bašnec će imati zadatak da obezbedi podršku za što više vojvođanskih razvojnih projekata.

"Do sada nismo imali državnog sekretara u Ministarstvu privrede, a smatrali smo da je važno da i tu imamo državnog sekretara iz razloga što Ministarstvo privrede raspisuje veliki broj konkursa na kojima vojvođanska mađarska preduzeća nisu bila dovoljno uspešna, što je razumljivo jer nije bilo osobe koja bi o tome vodila računa. Uskoro će na tom mestu državni sekretar biti Andrea Horvat Kiralj, preduzetnica iz Ade", rekao je Pastor.

On je naglasio da je u slučaju novih državnih sekretara reč o stručnim ljudima sa velikim iskustvom, a da je posebno zadovoljan jer nije bilo potrebe za smenom ili povlačenjem bilo koga iz prethodnog saziva, što je dokaz da su dobro radili.

Pastor je naglasio da je sa izabranim članovima Vlade imao dobru saradnju, ali i sa samim premijerom Vučevićem, dok je u tri mandata bio gradonačelnik Novog Sada.

Pastor je istakao da će državni sekretari iz redova SVM-a raditi na ostvarivanju interesa i potreba vojvođanskih Mađara, ali da će poštovanje zaslužiti ukoliko su jednako predani i na drugim poljima.

Govoreći o pokrajinskom nivou Pastor je najavio da će sutra biti formirana Pokrajinska vlada i da će SVM zadržati pozicije koje je imao u prethodnom mandatu i da će i u buduće,kao i prethodnih dvadeset godina imati sekretara za obrazovanje, propise, javnu upravu, nacionalne manjine i nacionalne zajednice.

"Do sada je tu poziciju upražnjavao Žolt Sakal, koji odlazi za zamenika generalnog sekretara Skuptšine Pokrajine, te će sada na tom mestu biti Robert Otot", rekao je Pastor.

Kada su u pitanju lokalni izbori SVM izlazi na izbore u 23 lokalne samouprave, od toga je u 22 već predao izbornu listu, dok se očekuje da će večeras predati i svoju listu u Pančevu.

Pastor je rekao da je SVM u tri opštine, Senti, Kanjiži i Bačkoj Topoli, gde imaju predsednike opštine, prvi na izbornoj listi i naglasio da veruje da će u ovim mestima i zadržati vlast.

Pastor očekuju da će SVM ojačati i proširiti svoje prisustvo u vlasti i u drugim sredinama, ali pre svega u Subotici, Adi, Bečeju, Malom Iđošu.

"Potpuno je jasno da će i u budućem periodu SVM i SNS voditi Suboticu, to je i prirodno da u ovako višenacionalnom gradu i u rukovodstvu grada predstavnike imaju i Srbi i Mađari. To, koja stranka će predložiti gradonačelnika zavisiće će od odluke građana", rekao je Pastor.

On je dodao da će ukoliko SNS pobedi, SVM učiniti sve, kao i u dosadašnjem mandatu, da njeni prioriteti dobiju što veći značaj.

"Građani ipak, treba da znaju da se zaista mnogo može učiniti, ne samo u odnosu na Suboticu, već u svim lokalnim samoupravama, ukoliko SVM ima poziciju gradonačelnika, jer je njegova reč uvek poslednja, njegova uloga je odlučujuća", rekao je predsednik SVM-a.