Politika

Zapadni mediji o Sijevoj poseti Beogradu: Da li je Srbija čelični "trojanski konj" Kine u Evropi

Pavle Kosić | 8. maj 2024 | 17:48
Zapadni mediji o Sijevoj poseti Beogradu: Da li je Srbija čelični "trojanski konj" Kine u Evropi
TANJUG / RADE PRELIĆ

U prvoj poseti Evropi posle pet godina, kineski predsednik Si Đinping izabrao je da obiđe Francusku, Srbiju i Mađarsku. Na beogradskom aerodromu na koji je sinoć doleteo iz Pariza, Sija su dočekali najviši srpski zvaničnici, uključujući predsednika Aleksandra Vučića. Dok susret sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom objašnjavaju time da Si pokušava da ohrabri zvanični Pariz da bude autonomniji u odnosu na Sjedinjene Američke Države kako bi oslabio globalnu dominaciju Vašingtona, zapadni mediji posetu Srbiji i Mađarskoj objašnjavaju bliskim odnosima dve zemlje sa Pekingom.

Francuski dnevnik "Lezeko" piše da "Peking Srbiju pretvara u svog 'Trojanskog konja' za upliv u Evropi" i navodi da je Kina preko Srbije već zamašno investirala u "nove puteve svile".

"Kina Srbiju vidi kao središte svojih investicija i uticaja na starom kontinentu, dok Beograd od tog strateškog partnerstva očekuje dragocenu finansijsku podršku, kao i da Kina bude 'treći stub' njegove spoljne politike, rastegnute između Evropske unije i Rusije", piše francuski list.

Strani mediji ukazuju i na to da direktne kineske investicije u Mađarskoj i Srbiji premašuju 15 milijardi dolara, međutim Njujork tajms ističe da je reč o dve zemlje čiji autoritarni lideri "i dalje nude utočište u Kini" u sve turbulentnijoj ekonomskoj i geopolitičkoj situaciji.

Američki list piše da, posetom Mađarskoj i Srbiji, Si želi da pokaže da je Kina i dalje igrač u istočnoj i centralnoj Evropi, kao i da nije odustala o diplomatske inicijative "16+1", izgrađene oko inicijative Pojas i put.

Da je Si u Srbiji mogao da očekuje isključivo hvalospeve, piše "Frankfurter algemajne cajtung", koji podseća da je predsednik Vučić "svojevremeno čak i poljubio kinesku zastavu".

Nemački dnevnik ukazuje, međutim, da je Evropska unija i dalje najznačajniji trgovinski partner Srbije, te da se u zemlji često zanemaruju opravdane optužbe na račun kineskih investitora i njihovog odnosa prema radnicima.

Srbija nije slučajna stanica na Sijevoj turneji po Evropi

O poseti kineskog predsednika Srbiji pisao je i "Noje cirher cajtung" koji ističe da "Srbija nije slučajna stanica na Sijevoj evropskoj turneji". Prema pisanju švajcarskog lista, Kina i Srbija zbližile su se otkako zemlje vode Si i Vučić, a pogotovo tokom pandemije kada je promovisan termin "čelično prijateljstvo".

"Osim mađarskog premijera Viktora Orbana kog će Si posetiti nakon boravka u Srbiji, nijedan državnik u Evropi nije tako naklonjen Kini kao Vučić", piše Noje cirher cajtung, navodeći da je Srbija za Kinu "važan oslonac u delu sveta u kojem se na Peking gleda sve skeptičnije".

Švajcarski list piše da su kineska ulaganja u Srbiji dobrodošla jer, kako navodi, Peking ne uslovljava saradnju "pravnom državom" ili "transparentnošću".

To je, uprkos uslovima kredita koji nisu uvek povoljni, "atraktivno" za Vučića i njegov režim koji je, kako piše Noje cirher cajtung, obeležen nepotizmom. Dodaje se da je Vučić "majstor politike balansiranja" jer "kroz tesne veze ka Moskvi i Pekingu godinama uspeva da otvori manevarski prostor u odnosima prema Evropskoj uniji, koja je, već iz geografskih razloga, daleko najveći partner".

Pored toga, švajcarski dnevnik piše da su odnosi sa Kinom još važniji za Srbiju otkako je Rusija napala Ukrajinu jer joj je sve teže da pokazuje bliskost sa Moskvom.

Srbija pokazala da joj je Kina najvažniji partner na Istoku

Poseta Sija Srbiji podsetnik je Rusiji, Zapadu i ostatku sveta da Beograd ima otvorene trgovinske i diplomatske opcije, čak i dok nastavlja da teži ka članstvo u Evropskoj uniji, piše Radio Slobodna Evropa i navodi izjavu Vuka Vuksanovića, višeg istraživača Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, koji kaže da je "Srbija još jednom pokazala da je Kina, a ne Rusija, njen najvažniji partner na Istoku".

On kao ključni izazov Srbije ističe "održavanje neke vrste proporcionalnosti u odnosima sa Kinom i Sjedinjenim Državama" i navodi da je Beograd pronašao formulu koja podrazumeva da je Vašington njegov dominantan partner u oblasti bezbednosti i, potencijalno, odnosa sa Prištinom.

Istovremeno, prema njegovim rečima, Beograd misli da može da održi ravnotežu u odnosima sa Kinom "dok se oni svode isključivo na ekonomsku saradnju i diplomatsku razmenu na visokom nivou", sve dok nema "dubljih provokativnih poteza usmerenih ka Vašingtonu".

TANJUG / NEMANJA JOVANOVIĆ
TANJUG / NEMANJA JOVANOVIĆ

Viša saradnica u vašingtonskom istraživačkom centru "Stimson" Keli Griko smatra da je glavni cilj posete kineskog predsednika Evropi "kontrola štete" koja je nastala usled rata u Ukrajini i trzavica u ekonomskim odnosima Zapada i Kine.

Ona za Dojče vele kaže da se stav Evrope u odnosu na zvanični Peking promenio na gore i dodaje da Si pokušava da "resetuje" odnose, sa ciljem da oni postanu "pragmatičniji i kooperativniji". 

Italijanski sinolog Frančesko Siši, sa druge strane, smatra da posete kineskog predsednika Srbiji i Mađarskoj pokazuju da "Kina nije uspela da obezbedi značajnije zemlje za Sijevu posetu Evropi".

"Čini se da Kina ima veće poteškoće u odnosima sa evropskim zemljama, a pored toga, ima dobre odnose sa dve vlade koje imaju dobre veze i sa Moskvom. To znači da se Evropa sve brže udaljava od Kine jer je vidi previše blizu Moskvi", kaže Siši.

Vlasti u Srbiji, međutim, to ne vide kao problem, pa su tako članovi srpske i kineske delegacije, na ceremoniji u Palati Srbija, razmenili 28 dokumenata, memoranduma o saradnji i razumevanju u najrazličitijim oblastima - od infrastrukture i nauke, preko ekologije i tehnologije, sve do sporta i informisanja.

To potvrđuje i izjava predsednika Vučića koji je naveo da mu je čast da bude domaćin kineskom kolegi.

"Najviše sam ga zvao da poseti Srbiju. Da dva puta u osam godina dođe u jednu tako malu zemlju, ne možete da ne budete srećni. Moji saradnici su rekli da nikada nisu čuli da su neki razgovori bili tako suštinski i dubinski posvećeni našim odnosima", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije sa kineskim predsednikom.