Društvo

Vojni analitičar Aleksandar Radić: Srbija isporučuje oružje Ukrajini

FoNet | 19. januar 2024 | 13:06
Vojni analitičar Aleksandar Radić: Srbija isporučuje oružje Ukrajini
EPA / MYKOLA TYS

U odnosu prema sukobu u Ukrajini nijedna od zemalja bivše Jugoslavije nije neutralna, svi su na ukrajinskoj strani, uključujući i Srbiju, jer i ona isporučuje oružje toj državi, izjavio je danas vojni analitičar Aleksandar Radić.

Radić je, na predstavljanju zbira analiza o ključnim etapama rata u Ukrajini kroz dinamiku naoružavanja koji je priredila nevladina organizacija Balkanska bezbednosna mreža, rekao da je pozicija Srbije "očigledno osetljiva", ali da je vrlo evidentno da postoji spremnost za saradnju, kako bi se dobila politička podrška Zapada.

Vojni analitičar Radić je, govoreći o tehničkom delu rusko-ukrajinskog rata o kome svi "kafanski analitičari u Srbiji znaju sve", ukazao da je u taj sukob Rusija ušla sa postojećim vojnim resursima nasleđenim iz vremena SSSR,ali da na početku nisu ni pokušali da uđu u "ratnu proizvodnju", što su morali da učine kad su shvatili da je pomoć NATO Ukrajini imala ključnu ulogu.

U početku rata Ukrajinci su dobili pomoć NATO u lakim raketnim i protivoklopnim sistemima, podsetio je Radić. Nakon što Rusija u početku rata nije uspela da ostvari zacrtane ciljeve, procena Zapada bila je da je "ukrajinski front održiv, ali da je potrebno obezbediti artiljerijsku kontrolu po dubini".

Zbog toga su, naglasio je on, Rusi imali problem kako parirati toj artiljeriji, pa su iskoristili sva raspoloživa artiljerijska sredstva sa kopna i mora po dubini ukrajinske teritorije, a onda su i razvili dronove.

Urednik Balkanske bezbednosne mreže Danijel Šunter objasnio je da je analiza koju su napravili lišena stvarnosti i emocija, koji u Srbiji prate izveštaje na tu temu, i pokazuje šta se zaista dešava, jer se istražilo kako je pomoć koju je Ukrajina dobijala od NATO uticala na rusku invaziju.