Društvo

Dekanat Filozofoskog fakulteta: Zgrada okupirana, odsustvo reakcije nadležnih institucija

Beta/FoNet | 28. mart 2024 | 16:03
Dekanat Filozofoskog fakulteta: Zgrada okupirana, odsustvo reakcije nadležnih institucija
DRUŠTVENE MREŽE / Jutjub

Grupa okupljenih predvođena studentom prodekanom Damnjanom Vakanjcem i predsednicom Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivanom Macak, blokirala je ulaz u Filozofski fakultet u Novom Sadu, tražeći da se vanrednom profesoru tog fakulteta Dinku Gruhonjiću, koji je nedeljama unazad izložen pretnjama i pritiscima, uruči otkaz. Među okupljenima su mahom muškarci koji su nakon ulaska u holu puštali zvuke sirene i pevali pesme posvećene Kosovu. Jedan od predvodnika nosi majicu sa likom Milorada Ulemeka Legije, osuđenog za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, saradnika zemunskog klana i bivšeg komandanta zloglasne Jedinice za specijalne operacije.

Protest studenata deo je pritisaka koji traju već nedeljama na Gruhonjića, koji je napadnut na osnovu montiranog video-snimka njegovog govora na jednom skupu u Dubrovniku pre više od godinu dana.

Nakon govora i čitanja citata iz tekstova Dinka Gruhonjića, okupljeni su ušli u hol, a zatim lancima i katancem zaključali ulaz, a vrata dodatno blokirali stolicama kako niko ne bi mogao da uđe ili izađe.

Ispred ulaza na Filozofski fakultet istaknuti su transparenti "Akademska zajednica teba da se stidi, tog čoveka kraj sebe da vidi" i "Položićemo i ovaj ispit".

Kako piše agencija Beta, najveći deo nastavnika i studenata FIlozofskog fakulteta napustio je zgradu, ali se u njoj još nalazi deo rukovodstva. Nakon otprilike sat vremena, nekoliko pripadnika policije došlo je do vrata i, nakon što se uverilo da ne mogu da uđu, ostali su ispred. Grupa je okupljena na poziv Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu, danas oko podneva, a pola sata kasnije ušli su u zgradu fakulteta i blokirali je.

 

Dekanat Filozofoskog fakulteta: Zgrada okupirana, odsustvo reakcije nadležnih institucija

Dekanat Filozofskog fakulteta u Novom Sadu oglasio se ponovo povodom blokade Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu koji je u toku. Smatraju da nadležne institucije hitno moraju da reaguju, jer im je ugrožena imovina i bezbednost. Nakon što je pozvana policija, rečeno je da "blokada javne visokoobrazovne ustanove ne predstavlja osnov za prekršajnu niti krivičnu odgovornost".

Kako dodaje dekanat, nastava i sve ostale planirane aktivnosti otkazane su do daljeg. Inicijativni odbor nastavnika Filozofskog fakulteta pozvao je kolege da se sutra u 12 sati okupe ispred zgrade Filozofskog fakulteta, saznaje 021.rs.

U zgradi su ostali dekan, dva prodekana, nekoliko profesora i zaposlenih u stručnim službama Fakulteta kako bi, uz portira, osigurali bezbednost zgrade, imovine i javnih isprava koje se nalaze u zgradi.
 
"Filozofski fakultet u Novom Sadu danas je u 12 časova blokiran kada je u zgradu ušla grupa mladih ljudi, među kojima se za deo opravdano sumnja da nisu studenti. Fakultet su napustili nastavnici i studenti kako bi se izbegla svaka mogućnost incidenta", navode u saopštenju.

Na incijativu dekana, u zgradu je pozvana policija kojoj je predočeno da postoji opravdana bojazan da Fakultet ostane nedovoljno obezbeđen. nPredstavnici policijske stanice Stari grad legitimisali su sve koji se nalaze u zgradi Fakulteta i posle konsultacija sa nadležnim tužilaštvom preneli obaveštenje dekanatu: policija ne može da reaguje, a blokada javne visokoobrazovne ustanove ne predstavlja osnov za prekršajnu niti krivičnu odgovornost.

"Ponuđena je mogućnost da profesori i zaposleni napuste Fakultet, ali policija ni odgovornom licu nije mogla da garantuje povratak", navode u dekanatu.

Kako dodaju, Filozofski fakultet je blokiran sa zahtevom čije ostvarenje nije moguće jer se kosi sa pozitivnim zakonskim normama – Zakonom o radu i Zakonom o visokom obrazovanju.

"Otkaz profesoru univerziteta ne može da se uruči bez niza odluka koje samostalno treba da donesu tela Fakulteta i Univerziteta. Sada je blokadom insituticije onemogućen rad ovih tela. Filozofski fakultet sa žaljenjem konstatuje da u odsustvu reakcije nadležnih institucija, Fakultet, njegovi studenti i profesori, imovina i javne isprave ostaju na slobodno raspolaganje licima koja su danas okupirala zgradu", kažu u dekanatu, pozivajući institucije da reaguju.

Inicijativni odbor nastavnika Filozofskog fakulteta pozvao je kolege da se sutra u 12.00 okupe ispred zgrade Filozofskog fakulteta, saznaje agencija Beta.

Studentski parlament prethodno je uputio zahtev upravi fakulteta da Gruhonjiću uruči otkaz zbog "navodnog govora mržnje", a sve zbog manipulativnog snimka koji već danima kruži društvenim mrežama, gde je deo izjave profesora Gruhonjića izvučen iz konteksta tako da ispada da on veliča Dinka Šakića, komandanta ustaškog koncentracionog logora Jasenovac.

Filozofski fakultet u međuvremenu je obavestio javnost da je obustavio rad, jer je današnjom blokadom potencijalno ugrožena bezbednost studenata i njihovo pravo na obrazovanje, kao i bezbednost zaposlenih na Fakultetu i njihovo pravo na rad.

Fakultet je zatražio i da Univerzitet "preuzme odgovornost za posledice postupanja Studentskog parlamenta" kao organa Univerziteta u Novom Sadu i da obezbedi nesmetan rad Filozofskog fakulteta. Od nadležnih organa Filozofski fakultet zatražio je i da preduzmu odgovarajuće mere kako bi se zaštitila prava i bezbednost studenata i zaposlenih na Filozofskom fakultetu.

Dan ranije profesori održali skup podrške

PROMO / Medija centar Beograd / Ustupljena fotografija
PROMO / Medija centar Beograd / Ustupljena fotografija

U sredu, 27. marta grupa profesora održala je skup podrške "Protiv progona nastavnika i za očuvanje akademskog integriteta i autonomije", povodom šovinističke hajke na njihovog kolegu i novinara Dinka Gruhonjića.

"Zahtev da se u kriterijume za izbor nastavničkog osoblja na fakultete uvrsti i podobnost stavova, podobnost mišljenja, a jednog dana možda i politička podobnost nije nešto što je manir akademske zajednice i mi iza toga ne možemo da stanemo, moramo se tome otvoreno usprotiviti", istaknuto je na tom skupu.

Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu nešto ranije je uputio ultimatum upravi Filozofskog fakulteta da da otkaz Gruhonjiću, inače će u suprotnom u četvrtak, 28. mart, započeti blokadu Filozofskog fakulteta.

Komentarišući tu najavu, Gruhonjić je rekao da je juče Studentski parlament "u jednoj novosadskoj kafani održao sednicu sa jednim visokim funkcionerom Srpske napredne stranke", ali nije imenovao kojeg funkcionera.

Ilić: SNS iza upada na Filozofski fakultet

Predsednik vojvođanskog odbora Pokreta slobodnih građana (PSG) Miroslav Ilić poručio je danas da iza napada na Filozofski fakultet i Dinka Gruhonjića stoji Srpska napredna stranka i njena Akademija mladih lidera, koja pokušava da pred izbore predstavi sebe kao zaštitnika "ugroženog srpstva".

Napad na Filozofski fakultet, sa zahtevom da se otpusti profesor i novinar Dinko Gruhonjić, je novo iskazivanje najnižih nacionalističkih poriva i napad na sve slobodne ljude u Novom Sadu, navodi se u pisanoj izjavi Ilića.

Ilić je dodao da PSG očekuje da svi koji su pretili smrću Gruhonjiću i Ani Lalić budu hitno procesuirani, a od rektora Univerziteta u Novom Sadu Dejana Madića da jasno osudi te napade i zaustavi blokadu Filozofskog fakulteta, uz reakciju novosadske policije.

"Posebno smo zabrinuti zbog ikonografije ljudi koji su upali na Filozofski fakultet, koji su nosili majice na kojima su bili ratni zločinac Ratko Mladić i Milorad Ulemek Legija", upozorio je Ilić.